Zábavná studie účinků hlubokých tónů na lidský organismus

19.02.2012 20:58 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Pražská klubová noc Education Parties přidala o víkendu další díl, který patřil post-dubstepové elektronice. Hlavní postavou byl jeden z nejopěvovanějších producentů minulého roku Kuedo, doplnil ho mladíček z labelu Ninja Tune Slugabed. V Praze se oba předvedli naživo, i když ne tak úplně...

Live: Kuedo

support: Slugabed, Forma, Floex, Valta
místo: MeetFactory, Praha
datum: 17. února 2012
Fotogalerie

Kuedo, Slugabed, MeetFactory, Praha, 17.2.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Páteční noc v MeetFactory v sobě bohužel spojila několik neduhů, s nimiž přišly předešlé díly Vzdělávaček. Jako první bych zmínil snahu posunout headlinery na pozdní čas. Kuedo hrál od půlnoci a Slugabed, který na něho navazoval, proto končil až o půl třetí. Párty měla pokračovat setem Valty do půl páté ráno, ale to už jsem tam nebyl - a podle toho, jak rychle se sál vyprazdňoval, vydržela do té doby asi jen malá skupinka kyborgů. Chápu, že chtějí dát organizátoři šanci k prezentaci domácím projektům, nebo možná přispět k vyšším výdělkům na baru, ale většina lidí se ještě stále snaží žít ve dne, nikoli v permanentní noci jak z "Blade Runnera". Předsunutí programu byť jen o hodinu by atmosféře rozhodně prospělo. Organizátoři se mohli poučit z předešlých dílů, které končily prakticky bez lidí.

Kuedo, Slugabed, MeetFactory, Praha, 17.2.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Druhým neduhem je lehké klamání návštěvníků. Poznámka "DJ set" byla na programu uvedena pouze u Floexe, ačkoli se dala vztáhnout na všechny vystupující. Něco podobného už jsme zažili u Bibia a opakovalo se to i tentokrát. Velice příjemná cena lístků (150 Kč v předprodeji) naznačovala, že asi Kuedo přijede nalehko a nedočkáme se na pódiu hradby syntezátorů, přesto mohl být tenhle fakt nějak připomenut. Předsálím by se pak nenesly hlášky typu: "Voe, čekal jsem, že to bude aspoň trochu live..."

Kuedo, Slugabed, MeetFactory, Praha, 17.2.2012
© Vojtěch Kubec / musicserver.cz
Bezprostřední přípravu na půlnoc zařidila domácí Forma z uskupení Lazytempo. Nekonalo se symfonické downtempo, jaké předvádějí na aktuálním autorském EP Earotikon, nýbrž styl, jenž na svých mixech sami pojmenovali klobásstep - tedy výběr z tracků převážně na pomezí dubstepu. Paradoxně mě více bavily kousky se starším a eklektičtějším feelingem, než celkem ordinérní wobbloviny, jimiž set zakončili.

Kuedo předvedl nejlepší set večera - oproti ostatním měl jasnou nosnou linku, vývoj i vnitřní logiku. Navíc mu zvukaři pořádně podkouřili. MeetFactory už dlouho takhle neoscilovala. Předvedl průřez svými oblíbenci ze současné bass music a mezi ně rozházel několik vlastních tracků, které v daný moment působily jako klimax. Wonky, grime, juke, hip hop, dubstep a názvuky rave i IDM pospojoval šikovně v celek vyšší kvality s velice rafinovanými mixy a přechody, kdy opravdu účelně využíval efekty. Kuedo je skoro tak dobrý DJ jako producent!

Slugabed se zpočátku více než jeho předchůdce držel stylu vlastní produkce - bouncy a funky. Postupně však zrychlil a nakonec se z ulic vznesl do vesmíru. Přispěl tak k tanečně i zvukově výživné párty, která sice nebyla úplně tím, čím mohla být, ale na parketě fungovala velice dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY