Podzem 18/2001

14.09.2001 04:01 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Osmnáctá Podzem roku 2001 přináší pozvánky na několik posledních letošních "letních" festivalů, dozvíte se, kdo vydá nové desky, o další benefici pro vyhořelý klub Strahov, vydavatelství Guerilla, turné kapely Palinckx a spoustu dalších hudebních novinek z hudebního podzemí.
Čtrnáct dní uteklo a je tady další díl Podzemě, přílohy MusicServeru o hudbě mimo hlavní proudy. Sluníčko nás podle a zlomyslně opustilo téměř ze dne na den a počasí vůbec nebere ohledy na to, že několik festivalů to asi odnese. A aby toho nebylo málo, šílení teroristé se rozhodli rozpoutat další celosvětový konflikt. Ve srovnání s událostmi z úterý 11.9. mi sice připadne, že nemá smysl cokoliv dalšího tady říkat, a že žádná hrůza není dost hrozná, ale přesto pár postřehů z minulých dnů. Všimli jste si třeba, že prodejností svých hudebních výplodů se většinou ohánějí hlavně ti, kteří se ničím jiným ohánět nemohou, protože kdokoliv krom jejich skalních fanoušků a podobně orientovaných kolegů si o jejich hudbě nic dobrého nemyslí? Logicky z toho pak vyplývá, že když máte fanklub, jste zároveň dobří, zatímco když ho nemáte, nestojí vaše snažení za nic. Tak mě napadá, co by asi na takový názor řekl třeba jistý Johann Sebastian Bach, který celý svůj život prožil v bídě, jelikož mu jeho hudba sotva vydělala na chleba...
Obvykle tito dotyční kritikou nepochopení umělci nadávají... no jistě - na hudební kritiky. Jak vůbec nejsou objektivní. A téměř s určitostí se při jakékoliv kritické poznámce budou rádoby ledabyle ohánět tím, že nehrají pro nějaké kritiky, ale "pro obyčejné lidi". Nicméně zatím jsem se vždy setkával s tím, že se ozývají jen potrefené husy. Tedy až na výjimky. Pamatuji si, jak si kdysi stěžoval Karel Vágner na to, že si "nějaký Ivan Wünsch" dovolil zkritizovat poslední výtvor jeho kamaráda Leška Semelky (ta deska ne že by byla špatná, ta deska byla hrozná...) Nezapomněl připomenout - i když to s danou věcí vůbec nesouviselo - že Ivan Wünsch je podprůměrný baskytarista jedné amatérské skupiny. A vida - v posledním Rock&Popu se podobně zastává Janek Ledecký Michala Davida. Tedy nejdříve zneuznaně lže, že o něm toto médium nepíše. A pak doslova na to, co říká návratu bývalého chráněnce jistého pána (o němž si myslím, že je naprostým zosobněním předlistopadového režimu, mnohem víc než celé vedení KSČ), odpovídá: "I když to není moje parketa, tak to svědčí o určité kvalitě. Michal je úžasný muzikant a má obrovský smysl pro šlágr." Hmm… Má to smysl nějak komentovat ?
P.S. - Když jsem šel dnes ráno do práce, viděl jsem na plakátech Fan pozvánku na diskovečer "Kamarádi do deště". Desky na něm budou roztáčet Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík. Myslím, že prázdno určitě mít nebudou.

Tonda Kocábek

Festivalová sezóna se chýlí k závěru.

Minule jsem vás zde mimo jiné zval na festival Rock pro zelený tulipán. Bohužel to s ním dopadlo špatně - špatné počasí ho úplně odrovnalo a do příjemného amfiteátru ve Staré Boleslavi si našlo cestu jen několik desítek lidí. Nicméně pořadatelé se nevzdávají a ten 12. Tulipán prý určitě bude. Nicméně i přes tristní počasí do konce sezóny zbývají ještě tři festivaly, které jistě stojí za řeč.

Tím prvním je Babí léto v Bohnicích - jeden z nejvytrvalejších festivalů u nás, který se bude letos konat již po dvanácté. Lidi si ho často pletou se služebně mladšími Mezi ploty. Není tak megalomanský a třeba Tři Sestry či Michala Pavlíčka na něm rozhodně nepotkáte. Letos proběhne o víkendu 15. a 16. září, vždy v odpoledních hodinách, a pokud si cestu do bohnické léčebny najdete, čeká vás několik divadélek a tři hudební scény. Zahrají na nich Už jsme doma(stále ještě ve stávající sestavě!), Činna, Švihadlo, Jiří Schmitzer, Hm; speciální koncertní (!) představení mají nachystané Buchty a loutky. Objevy letošní sezóny budou zastupovat "energetičtí"Vypsaná fixa, funky-bluesoví David Murphy Band nebo škatulku world music okupující Ahmed má hlad. Celý jeden den jednu scénu zaplní skupiny z okruhu vydavatelství Silver Rocket jako třeba Gnu, Point nebo Deverova chyba. Své sólové vystoupení v místním kostele předvede bubeník Pavel Fajt. Vstupné je lidové a pokud přijdete, určitě pomůžete dobré věci.

O týden později, od 21. do 23. září, se koná asi poslední festival letošní sezóny - Malý festival pro malou planetu - Lipnice 2001 na hradě v Lipnici nad Sázavou. Lipnické festivaly mají také vcelku slušnou tradici, letos zahrají jednak písničkáři jako třeba Jan Burian, Jiří Konvrzek či folkový objev roku Sestry Steinovy, jednak zástupci alternativní scény jako třeba Rudovous, Iva Bittová nebo Pro Babalu Aye. Chybět nebudou ani stále populárnější autorská čtení - zde Oldřich Janota a J.H.Krchovský. Program budou zpestřovat i dílny tradičních řemesel. Když si na festival koupíte lístek v předprodeji či na internetu, dostanete k němu zdarma cédečko od firmy Indies.

Malý festiválek proběhne zároveň i ve městě proslulém hvězdárnou, Ondřejov 2001. Bude dvoudenní, 22. září zahrají třeba Sváťa Karásek & Pozdravpánbu, Původní Bureš či Traband, 23.9. pak Myslivečkovo trio (!).

Další benefice pro Klub 007 Strahov

O tom, že strahovský klub vyhořel, jsem tu psal už minule. Teď vás mohu pozvat na další benefici pro něj. Koná se v neděli 16.9. od 16:00 na pražském Střeleckém ostrově a zahrají Slut, Švihadlo, Gnu, Tři čutory a další. A jinak ještě znovu připomínám - pokud byste měli nějaké finance, číslo konta je 160005329/0800, variabilní symbol 007, jakákoliv částka pomůže.

Vydavatelství Guerilla se má k světu

Jestli mi připadne pro nějakou kapelu hodně velká možná pocta, tak to je skutečnost, že kvůli ní někdo založí hudební vydavatelství. Label Guerilla Records vznikl v Lounech, aby podpořil skupinu Dg 307. Momentálně na této značce vychází reedice alb "Uměle ochuceno" a "Siluety". To první je navíc přemasterováno a dohráno hosty. Časem by se na této značce měla objevit i nová řadová deska a také limitovaná edice unikátních koncertních nahrávek. Nicméně jen u "dégéček" vydavatelství nezůstane. Na 2CD by mělo vyjít i souhrnné vydání repertoáru žatecké undergroundové legendy Orchestr Bissext a chystá se i třetí album českokrumlovské formace Bratři Karamazovi "Za pět pět". Těm zde časem vyjde i reedice obou alb. Více najdete zde.

Nová pražská scéna - Divadlo Na Prádle

V rámci budovy Popmusea v Besední ulici na pražské Malé Straně vznikla nová scéna. A pro tuto rubriku je podstatné to, že kromě divadelních představení se zde budou konat i koncerty. 6. září zde své turné k albu "Drum trek" zahájil Pavel Fajt a o dalších výjimečných akcích se zde určitě ještě dočtete.

Nové desky na obzoru

Kromě těch, o kterých zde padla zmínka v minulých Podzemích, se můžete těšit na debut violoncellového dua Tara Fuki, dále se brzo objeví nové album Moniky Načevy, na kterém spolupracovala se skupinou Létající koberec. Dalšího alba se ještě do konce roku dočkáte od Zuzany Navarové & Koa , trojku koncem listopadu do světa vypustí i Echt!. Nová alba chystají i Věra Bílá ve spolupráci s Gypsy Kings a Divokej Bill.

Palinckx na turné

Holandské kvarteto bratří Palickxových patří určitě k tomu nejlepšímu z evropské alternativní scény - v tom mi asi dá za pravdu každý, kdo je někdy viděl. Letos vydávají hned tři naprosto odlišná CD s různými projekty, a právě vyrážejí na evropské turné. To začíná 20. září v Berlíně, odkud pojedou na několik koncertů do Polska. Poté potěší odpůrce pragocentrismu, protože 25.9. zahrají ve Znojmě, potom si odskočí do Rakouska a Slovenska a 28.9. zahrají v Uherském Hradišti, 29.9. v Kolíně-Štítarech, 30.9.v Brně a konečně 2.10. v Ostravě. Odtud budou pokračovat opět na Slovensko a Maďarsko. Jestli jste ještě nikdy neviděli hrát nikoho na kytaru třeba vibrátorem, pak si je nenechte ujít - stojí to za to. Více informací najdete zde.

...a ještě třešnička na závěr

Tentokrát opět pro příznivce tvrdých žánrů. V pondělí 24. září se v Litvínově v klubu Otevřený Svět uskuteční koncert americké legendy Iceburn z Revelation records. Jako support tuto kapelu podpoří němečtí Zann a Anger Is Beatiful, a to na zbytku evropského turné. Více informací najdete zde.

Na shledanou za čtrnáct dní.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY