shop.musicserver.cz
3B - Bongo BomBarďák

S Gormity, Babuchou a horečkou poletíme balónem

Vydáno: 05.12.2011 00:00 v sekci Recenze - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Po úspěšné "Bongo BonBoniéře" je tady další díl kompilace písniček pro děti. Se stejnou poetikou, obrázky Rudolfa Brančovského a nadhledem, navíc doplněná i o interaktivní hudební soutěž pro mladé zpěváky, textaře a kameramany. "Bongo BomBarďák" dětem představuje třeba Květy, Obří broskev nebo Žambochy.

8/10

3B - Bongo BomBarďák

Vydáno: 22.11.2011
Celkový čas: 55:51

Skladby: Monty - Šnek, Nuck Chorris Gang - Ty vogo!, Obří broskev - Balónem, Poletíme? - Bubák, Žamboši - Prázdninová, Karolína Kamberská - Babucha, Jablkoň - Kobyla, Slávek Janoušek - Dušičky, Leporelo - Klokaní počty, Okrej - Tři kopečky, Yellow Sisters - Mravenčí, Bezobratři - Když komára ženili, Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek - Mořská pošta, Koňaboj - Hnalo dívča krávy, Minach - Holčička, Režimy & Monika Satková - Mestečko kroch kroch, Květy - Zlatá horečka, Bran - Dodo M'amour

Vydavatel: Indies Scope Records

Animovanou kapelu 3B mají děti rády. Rozumí jí a umí se s ní ztotožnit (ověřeno na vlastních dětech). 3B zas rozumí dětem, a tak vědí, kdo jsou ti správní kamarádi z řad muzikantů. Ty osloví a muzikanti dodají písničky. Na druhou desku této barevné kompilace se jich dostalo osmnáct.

"Bongo BomBarďák" je deska pro děti a těm se na albu podřizuje všechno. A tak tu jsou převážně písničky, co rodiče sice neruší, ale sami by si je asi nepustili. Na druhou stranu, dětský posluchač tyto skladby miluje. Příkladem může být "Ty vogo!" v podání Nuck Chorris Gangu, který přesně ví, co mladé nastávající hiphopery zajímá. Takže nezpívá o sexu nebo drogách, ale o - pro děti nezkažené Michalem Davidem - podobně důležitých věcech, jako jsou třeba Gormiti z poslední řady. Muzikanti zpívají přirozeně, dětským jazykem o věcech, které jsou normální součástí dětského života, a na nic si nehrají. Tím okamžitě získávají důvěru a stávají se jedněmi z nich.

Stejně dobře funguje i ulítlá "Prázdninová" písnička od Žambochů. Na první poslech je sice o něco komplikovanější, po opakovaných přehrávkách se ale stane jednou z nejoblíbenějších věcí díky uličnickému používání kontrastů. Žamboši křičí a řvou slova písničky "My tady neřveme, jsme tady potichu, tady je klid! a touto zábavnou provokací se stávají pro děcka zajímavými. Je to podobně, jako když malí nezbedové zkoušejí, kam až můžou zajít, a učí se nacházet hranice.

Jaké další desky se dají pouštět dětem?

Pokud hledáte další zajímavou hudební tvorbu pro děti, které nechcete trápit Dádou Patrasovou nebo Maxim Turbulenc, inspirujte se v našich článcích Deset desek, které se nemusíte bát pustit svým dětem a Dalších deset desek, které se nemusíte bát pustit svým dětem.

Občas se ale podaří napsat i nadgenerační song, a to je pak teprve BomBa. Tady to dokázali Květy a Obří broskev. Kapela Martina Kyšperského se nechala inspirovat divokým západem a v písni "Zlatá horečka" potrampsku pěje o dramatických chlapských zdravotních problémech ("Kašel a rýmička, zachraňte Jiříčka / umírá, houpe se s ním svět / teplotku má / 37,5 !"). Canny s Obří broskví se oproti tomu naladili na zcela jinou náladu a v písničce "Balónem" hodně působí na představivost. Vysnili si romantickou cestu balónem nad jejich rodnými severními Čechami.

"Bongo BomBarďák" ale není jen album plné písniček. Celý projekt přesahuje do aktivit, které se dějí na webu bongobombardak.cz. Jednou z nich je soutěž o nejlepší dětské video s vlastní napsanou a nazpívanou slokou k Montyho písničce "Šnek". Další sympatickou snahou je přibližování slovenštiny dnešním malým dětem nejen písničkou "Mestečko kroch kroch".

3B je vedle Kašpárka v rohlíku jeden z nejlepších hudebních projektů pro děti. Na jednom místě seznámí posluchače se skoro dvěma desítkami interpretů, díky propojení písniček hláškami animované kapely ale nepůsobí deska, i přes žánrovou rozmanitost, neuspořádaně. Pokud chcete doma s dětmi poslouchat pořádnou muziku, není o čem přemýšlet.

NÁZORY
  • Tohle že je pro děti???? Možná pro 17-leté folkaře... (Ondra, 02.01.2012 11:31) Reagovat

    Nezlobte se, ale dát hodnocení 8/10 desce, která se dětem absolutně nelíbí, to může opravdu jen hudební kritik, který tam vidí Jablkoň, Žambochy nebo Bran apod.
    Skoro všechno jsou to možná kvalitní, ale depresivní songy s hrozně složitou melodií. Děti si to nezazpívají, nedá se to poslouchat v jednom kuse a vyblbnout se u toho - naopak je to jako celek nepříjemné a ruší.
    Vezměte si příklad z Dády Patrasové a Pasu, pasu, písničky. To byla dětská muzika!!! Jednoduchá, veselá, pozitivní a plná dobré energie. Na Rudlo, ty šmudlo... se dá pařit ještě dnes napříč všemi generacemi.
    Z celé desky se vymyká snad jen Šnek nebo Slávek Janoušek, kterému je hezky rozumět. Jinak je to pro děti hrůza a zmatek.
    Většinu interpretů na desce mám rád, ale dětem to proboha nekupujte! Raději opravdu pohledejte starou kazetu s Dádou nebo Uhlíře a Svěráka, kteří mají melodii a děti si s nimi zazpívají.

    • Re: Tohle že je pro děti???? Možná pro 17-leté folkaře... (Honza Průša (autor), 02.01.2012 13:08) Reagovat

      A zkusil jste to pustit dětem? Z čeho usuzujete že se jim to nelíbí? Já to na dětech samozřejmě testoval. Písničky fungujou a děti si je zpívají (konkrétně třeba právě Žambochy). Schválně se někdy dojděte podívat třeba na koncert Karolíny Kamberské nebo dětské představení Jablkoně jak děti reagují. A jednoduchých zapamatovstelných melodií je tu plno (obří broskev, květy, kamberská, okrej, ...).

    • Re: Tohle že je pro děti???? Možná pro 17-leté folkaře... (Jan, 11.01.2012 13:18) Reagovat

      Je to jako vždy jen o vkusu. Pokud někdo něco tak strašného jako je "pasu, pasu písničky" může označit za pěknou písničku pro děti, pak se nelze divit. Protože pak už je jen krok k tomu označit Michala Davida za "příjemný pop... (moje sestra má mimochodem děti 8 a 10 let a z Bongo výběrů jsou nadšené)

  • Je to pro děti!!! (Lenka, 31.03.2016 11:58) Reagovat

    Moje děti Bombarďáka milují! Kamarádka učí ve školce, tam jim Bombarďáka taky pouští a děti to hrozně baví. Záleží na úhlu pohledu. Dádu bych jim v životě nepustila. Jak píše Ondra, Dády písničky jsou jednoduché - a to asi někomu stačí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Fotogalerie: Jakub König poprvé představil svou novou desku "Hvězdy". A my byli u toho (28.09.2023 10:00)
- Video: Jakub König natočil k písni "Hvězdy", prvnímu singlu z debutové sólovky, skvělý epický klip (11.09.2023 15:05)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Rozhovory: Alen - Mé písničky nejsou hopskok pohodička (22.11.2022 08:00)
- Klip "Akvárium" z alba "Duo" Kyšperského a Pilgra z Květů je inspirativní neandrtálské retro (08.11.2022 10:00)
- Video: Pamatujte si to jednou provždy: ne, Martin Kyšperský nehraje basketbal! (16.10.2022 16:34)
- Naživo: Jak v centru Ostravy vyrostla úrodná Zahrada písničkářů (21.09.2022 16:45)
- Naživo: Kytarami proti válce: na Red Bird Festivalu se hrálo na pomoc Ukrajině (08.04.2022 14:16)
- Fotogalerie: Red Bird Festival v obrazech (07.04.2022 16:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu