shop.musicserver.cz
George Michael + Český národní symfonický orchestr, O2 arena, Praha, 14.11.2011

Nároční posluchači spokojeni, ale co fanoušci?

Vydáno: 15.11.2011 12:21 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

George Michael přijel v pondělí do České republiky na druhý, respektive první pořádný koncert. Turné Symphonica sice O2 arenu nevyprodalo jako Rammstein o dva dny dříve, tleskalo se však hlasitěji. Vyplatily se návštěvníkům symfonické dvě hodiny za dlouhá léta čekání?

Živě: George Michael + Český národní symfonický orchestr

místo: O2 arena, Praha
datum: 14. listopadu 2011

George Michael, Státní opera, Praha, 22.8.2011
© facebook interpreta
George Michael patří mezi největší popové ikony na světě. V 80. letech budoval kariéru s Andrewem Ridgeleyem v šíleném duu Wham! (pamatujete na "Wake Me Up Before You Go-Go?"), pak ale jako sólista vydal svůj první singl "Careless Whisper", kterého se prodalo šest miliónů, a se skupinou byl konec. Od té doby zpěvák prodal více než 100 miliónů(!) desek, přičemž celých 25 miliónů náleží debutovému albu "Faith", které se nedávno dočkalo reedice. Během tří desetiletí na scéně se jeho písně sedmkrát podívaly na špici britské hitparády a osmkrát na vrchol té americké, získal dvě ceny Grammy, prošel si drogovým obdobím, sexuálními skandály, řídil pod vlivem alkoholu, stal se nejhranějším umělcem v britských rádiích mezi lety '84 a '04 a podíval se i za mříže. Před několika lety také přiznal svou homosexualitu, vydal paměti a v neposlední řadě také jen pět sólových alb.

Na co si však čas nenašel, byl koncert v České republice. V roce 2007 sice přijet měl, ale vystoupení bylo na poslední chvíli zrušeno kvůli nehodě kamionu s vybavením. Čas nápravy nastal v letošním roce, během kterého si naši středoevropskou metropoli poměrně oblíbil. Posuďte sami - jako doprovod pro své turné si vybral Český národní symfonický orchestr, turné zahájil 22. srpna prvním koncertem ve Státní opeře Praha pro pár stovek nejvěrnějších, v říjnu se do Prahy vrátil na natáčení klipu "Where I Hope You Are" a v pondělí u nás "poprvé regulérně" vystoupil v českém kulturním svatostánku - vysočanské O2 areně.

Pro aktuální turné "Symphonica" zvolil Georgios Kyriacos Panayiotou, jak zní jeho pravé jméno, místo klasických aranží, jak již název napovídá, symfonický orchestr. Zda mu Český národní symfonický orchestr skutečně po bohatých zkušenostech doporučil, jak se proslýchá, sám mistr Sting, není až tak podstatné, důležité je, že to byla dobrá volba. Profesionálové během téměř dvouhodinové show ani jedinkrát výrazněji nepochybili, a dodali tak hitům nový rozměr. A jelikož autor těchto řádků navštívil v září loňského roku famózní koncert Žihadla, stěží se lze ubránit srovnávání se show, která byla z větší části také motivací pro návštěvu Michaela. O tom ale až později.

Osmačtyřicetiletý zpěvák se zuby bělejšími než první sníh se rozhodl své symfonické turné pojmout poněkud netradičně. Pokud jste byli v srpnu ve Státní opeře, máte poměrně dobrou představu o tom, jak to vypadalo v O2 areně. Coververze, kam se podíváš. Nutno zmínit, že album "Songs From The Last Century" z roku 1999 je jich plné, a tak by jejich zařazení nebylo až tak překvapivé, zazněly z něj například "Brother, Can You Spare A Dime?" Binga Crosbyho, "My Baby Just Cares For Me" Niny Simone nebo You've Changed". Nic proti předělávkám, mnohdy se jedná o příjemné zpestření, ale proč vyplňovaly téměř celou hrací dobu? Kromě výše zmíněných tak dostaly prostor ještě "Idol" Eltona Johna, vynikající "Going To A Town" Rufuse Wainwrighta, roztančená "Wild Is The Wind" Davida Bowieho a další. Odpověď na otázku zčásti poskytl sám britský umělec, svým vokálem by totiž dokázal zazpívat i Občanský zákoník. Při "True Faith" od New Order se poprvé chlupy na těle vzpřímily, a to i navzdory použitému auto-tuneu. Nejemotivnější okamžik však nastal při "Let Her Down Easy" Terence Trenta D'Arbyho doprovázené jen klavírem. Nádhera.

George Michael, Státní opera, Praha, 22.8.2011
© facebook interpreta
Poměrně střídmé nasvícení a vkusné projekce vesmíru, přírody či Johna Lennona a dalších propagátorů míru lehce narušily prostitutky při "Roxanne" z repertoáru Stingových The Police. Podle hřmícího potlesku můžeme soudit, že většinová část publika konečně poznala první písničku.

Osobitý umělec toho moc nenapovídal, jen písně lehce uvedl zmíněním jejich autora, stihl však věnovat píseň své matce ("You Have Been Loved"), složit poctu zesnulé Amy Winehouse ("Love Is A Losing Game") nebo zmínit bolavý rozchod s Kennym Gossem, se kterým prožil dlouhých patnáct let, při novinkové "Where I Hope You Are". Asi nejkontroverznější písní v setlistu byla "Russian Roulette" od barbadoské krásky Rihanny. Zdánlivě nezapadající píseň však Michael zejména v prvním refrénu tak neuvěřitelně vygradoval, že to mělo, laskavý čtenář promine, sílu jako kráva.

Koncert se většinou nesl v poklidném tempu, a když už to chvílemi vypadalo, že se začnete nudit, vložil George Michael mezi balady rychlý kousek, při kterém si přítomné dámy (nebo pánové?) mohly užít jeho pověstných tanečních kreací. Právě v živelnějších pasážích se však ukázal nevyvážený zvuk, kdy bylo slyšet vše, jen ne sám interpret. Právě tyto živější kousky vyvrcholily fantastickým "Feeling Good" se záběry na polonahou ex-manželku Marilyna Mansona Ditu Von Teese a závěrečným medley, kdy po gospelové vložce zazněly "Amazing", "I'm Your Man" od Wham! a především "Freedom '90". To už se málokdo udržel v křesle a na Michaelův příkaz tancoval a zvedal ruce, jak jen mohl. Na úplný závěr ještě majitel Lenonnova klavíru přidal "I Remember You" Franka Ifielda a proběhly závěrečné titulky.

Hitů jako "Spinning The Wheel", "Jesus For A Child", "Fastlove" a dokonce ani "Freak", "Faith" a hlavně "Careless Whisper" jsme se tedy nedočkali. A přiznejte se, kolik z vás čekalo do poslední chvíle na "Last Christmas"? V přímém srovnání hodnotím jako lepšího Stinga, který nabídl výrazně více dech beroucích okamžiků, a dokonce i Bryana Adamse, který byl srdnatější a přehrál více hitů, přesto se ale jednalo o vynikající zážitek. Koneckonců - nepamatuji, kdy naposledy jsem viděl v pražském metru tolik usmívajících se lidí.

NÁZORY
  • Jeden z nejlepších koncertů co jsem viděl (8Sin, 15.11.2011 14:02) Reagovat

    Problém není v GM, ale v lidech, kteří na koncert šli. Ono je asi hodně velký problém si předčíst oficiální prohlášení pořadatele, kde zjistíte, že nejde o žádné best-of tour, ale o tématický večer plný písní, které pro GM něco znamenají včetně cover písní, které má rád. Proto nechápu, jak někdo může napsat recenzi na koncert, od kterého čekal pravej opak.

    GM nám svou hudbou otevřel srdce. Seděl jsem v druhé řadě pod podiem a hltal každý ton. Dostal jsem přesně to, na co jsem šel - to že někdo čekal diskotéku je jejich problém, ale pak ať nepíšou recenze - trošku mimo :)

    Za mě jednoznačně 200%

    Doufám, že vyjde Live CD, tento zážitek si tak budu moci zopakovat! Moje recenze http://8sin.cz/

    • Re: Jeden z nejlepších koncertů co jsem viděl (Míša, 15.11.2011 18:19) Reagovat

      přesně!!!

  • omyl (AUTOR, 15.11.2011 14:28) Reagovat

    Trošku vás poopravím. Jako redaktor jsem samozřejmě šel připraven a dobře věděl, co mne čeká, v textu jsem však nepovažoval za důležité prezentovat sám sebe, ale spíše poukázat na lehké rozčarování "běžných" diváků, které jsem kolem sebe viděl a slyšel mnohem častěji. Myslím, že se shodneme na tom, že přestože jsme vy a já přišli "připraveni", velká část publika šla prostě na "best of George Michael symfonicky" a mnozí své překvapení dávali hlasitě najevo.

  • . (Simona, 15.11.2011 15:02) Reagovat

    Nejlepší byl ten chlap - "Dej tam Christmas!" . :D Koncert skvělej, "Let Her Down Easy" (po vystoupení P!nk 19.11.08 v 02 s "Babe Im Gonna Leave You" od Led Zeppelin) - druhý největší koncertní zážitek v mém životě.

  • Omyl? (MC, 15.11.2011 16:06) Reagovat

    Jako základní omyl především shledávám nazývat příležitostné posluchače tzv. "fanoušky". GM má, jak je známo, velice loajální fanoušky, kteří jsou rádi za každý jeho (i koncertní) počin, byť by třeba rádi slyšeli více jeho tzv. hitů.
    Ti, co přišli s postojem "tak jsem tady a bav mne, tak jak předpokládám" - tak pardon, ale ti si za své rozčarování mohou sami. Pokud v dnešní době někdo nehodlá věnovat několik desítek sekund zjištění základních informací... Tzv. "fanoušci" na to měli několik měsíců...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Naživo: Sting poctil svou návštěvou Pardubice. Přivezl hity i světový zvuk (20.07.2023 20:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu