shop.musicserver.cz
George Michael, Státní opera, Praha, 22.8.2011

Nehitový koncert George Michaela

Vydáno: 23.08.2011 11:24 v sekci Naživo - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

George Michael vystoupil ve Státní opeře se svým symfonickým turné. Velkou poctou pro naši zemi je, že si na celou šňůru oproti původnímu plánu vybral právě Český národní symfonický orchestr. Koncepce koncertu byla jasná - žádné velké hity, a když už, tak od cizích interpretů.

Live: George Michael - Symphonica: The Orchestral Tour


místo: Státní opera, Praha
datum: 22. srpna 2011
setlist: Through, My Baby Just Cares For Me, Cowboys And Angels, True Faith (New Order), Let Her Down Easy (D'arby Terence Trent), Kissing A Fool, Going To A Town (Rufus Wainwright), Roxanne (Police), It Doesn't Really Matter, Brother Can You Spare A Dime, Patience, John & Elvis Are Dead, Russian Roulette (Rihanna), You Have Been Loved, You've Changed, Love Is A Loosing Game (Amy Winehouse), Where I Hope You Are, Praying For Time, A Different Corner, Wild Is The Wind, Feelin' Good (Nina Simone), You and I (Stevie Wonder), Medley: Amazing, I'm Your Man (Wham), Freedom; I Remember You

George Michael, Státní opera, Praha, 22.8.2011
© facebook interpreta
George Michael. Jedna z největších světových hvězd si na rozjezd svého turné vybrala českou Státní operu. A k tomu Český národní symfonický orchestr. A proslýchá se, že mu jej doporučil Sting po svém "Symphonicity Tour". Atmosféra v opeře byla opravdu slavnostní, na druhou stranu, počáteční hlasitý výskot netrpělivých diváků napovídal, že "Rusalka" se dnes nehraje. S tím souvisel i nejednotný dress code návštěvníků koncertu aneb od džínů až po večerní róbu. Vstupní hala se za zvuku rozehrávajícího se orchestru postupně plnila návštěvníky, českými i zahraničními novináři, ale také celebritami, které přišly ukázat, jaké si koupily nové šaty.

Jelikož se opravdu jednalo o rozjezd turné, nikdo netušil, co od vystoupení čekat. Většina lidí ovšem očekávala výběr největších hitů v symfonickém hávu. Koncept byl však naprosto opačný. George Michael vybral převážně písničky, které nikdy nevyšly jako singly, nebo které předtím naživo ještě nikdy nezpíval. První záblesk přišel až s "Roxanne", kdy se na projekcích objevil původní videoklip s prostitutkami z amsterodamské vyhlášené čtvrti Red District, což v budově Státní opery působilo jemně kontroverzně. Na druhou stranu, text "You don't have to wear that dress tonight, Walk the streets for money," v noblesním prostředí vyzněl mnohem intenzivněji. Kromě "Roxanne" George překvapivě zahrál mnoho dalších coververzí z alba "Songs From The Last Century", jako například "You've Changed", "Brother, Can You Spare A Dime?" nebo "My Baby Just Cares For Me".

George Michael, Státní opera, Praha, 22.8.2011
© facebook interpreta
Produkce si pohrála i s projekcemi, u "Cowboys And Angels" do rytmu tancovaly činely, na pozadí se objevil vesmír s planetami, příroda i Georgovy videoklipy. Hravé byly i aranže, kdy "Let Her Down Easy" zazněla jen s klavírem a smyčci. A že si George vybral muzikanty opravdu dobře, jste pochopili u "Brother Can You Spare A Dime", při které dechová sekce předvedla opravdu excelentní výkon. "True Faith" zazněla pro změnu s elektronickým modulátorem hlasu. U skladby "Kissing A Fool" se George pokoušel zapojit do zpěvu i publikum, ale refrén "People, you can never change the way they feel," ze sebe vymáčkla jen hrstka účastníků.

Došlo i na věnovaní a tributes, ať už "Love Is A Loosing Game" pro Amy Winehouse, "John & Elvis Are Dead" s videoklipem zahrnujícím významné osoby, které se zasloužily o světový mír, "You Have Been Loved" pro jeho matku nebo "Where I Hope You Are" pro (ex?)přítele Kennyho. Právě u posledního zmiňovaného songu dal George v promluvě průchod svým emocím, povykládal o rozchodu se svým přítelem, svěřil se se svými drogovými zážitky a vtipně poznamenal, že "stejně byla většina z nich dobře zmonitorována médii", a omluvil se za bolest, kterou svým blízkým způsobil.

George Michael, Státní opera, Praha, 22.8.2011
© facebook interpreta
Jeden z nejsilnějších momentů koncertu nastal při "Feelin' Good" od Niny Simone s projekcemi striptérky Dity Von Teese, kde hlavně orchestr předvedl na plno své umění. Bohužel proběhly ovace i u "Russian Roulette" od Rihanny, která se do konceptu vůbec nehodila, a George by si ji mohl pro příště odpustit. Nicméně vzhledem k tomu, že většina diváků byla z Rihanny nadšená a Leoš Mareš konečně poznal něco z playlistu Evropy 2, se tak nejspíš nestane.

Po bouřlivém potlesku se George vrátil s přídavkem v podobě "You And I" od Stevieho Wondera, kterou přezpíval na počest svatby Kate a Williama, a při druhém přídavku KONEČNĚ zaznělo medley s hity "Amazing", "I'm Your Man" od Wham a všemi očekávaná "Freedom". To bylo nejenergičtějších deset minut koncertu. Je škoda, že pecek nezaznělo více, jelikož George Michael jich na kontě rozhodně nemá málo. Po dalším vytleskání se naposledy vrátil s "I Remember You" s doprovodem harfy, a pak světla Opery definitivně zhasla. Takže žádné "Jesus To A Child" ani "Spinning the Wheel". Chm. Zůstává otázkou, proč si hitovou část koncertu vybral od jiných interpretů a zda s tímto konceptem opravdu hodlá objet velké haly, a nalákat tak náročnější posluchače. Můžeme se znovu přesvědčit 14. listopadu, kdy se do České republiky, konkrétně do 02 areny, vrátí.


NÁZORY
  • George je nejlepší zpěvák (Bartoloměj, 23.08.2011 14:43) Reagovat

    S recenzí se dá víceméně souhlasit. Snad až na neoprávněnou výtku k písničce Russian Roulette od Rihanny. Teprve v Georgeově podání vyzněla v plné síle. A vlastně přece v recenzi něco chybí: výraznější pochvala dokonalému, nadpozemsky krásnému zpěvu, protože neznám druhý takový hlas, který nepůsobí ani jako silácká exhibice, ani není pokroucený či deformovaný, ale prostě se noblesně, a přece intenzivně nese prostorem. Pro mě to byl dokonalý umělecký zážitek na celý život.

    • Re: George je nejlepší zpěvák (Jiří Zástěra, 23.08.2011 16:05) Reagovat

      Souhlas. Jsou jenom dva žijící zpěváci, kteří mají naprosto přirozeně chlapsky znějící hlas. George Michael a Garou. Ostatní většinou zpívají jako eunuši.

    • Re: George je nejlepší zpěvák (Ota, 23.08.2011 20:05) Reagovat

      Naprosto souhlasím. Pro vystoupení v opeře byl setlist vybrán skvěle. Spinning the wheel a ostatní Georgeovy hity se dají oželet, když dostanete porci něčeho nového, plného emocí a předneseného tak perfektním hlasem bez jediného zaváhání. Bravo Georgi!, Bravo ČNFO!. Pro show ve velkých arenách bude aranžmá zřejmě malinko změněno. Pro mne GM v opeře 100% zážitek až na ten dresscode (v džínách bych do opery nikoho ani nevpustil -paradoxně to nebyli češi, kdo byl v triku, džínách a dokonce s kšiltovkou :o), doplněný o vůni těla způsobenou teplým počasím.

  • leoš zmíněn příhodně (+ jeho doprovod) (katule, 24.08.2011 14:22) Reagovat

    Možná vystoupení nebylo pro každého posluchače Evropy 2, ale to byl nepochybně záměr. Nechce být líbivý a nutně se zavděčit, ale dát maximum, to ano. Vystoupení bylo napůl zpovědí a napůl zasvěcováním - do světa emocí, zkoušené duše, ale také naděje a chuti do života. Perfekcionismus a profesionalita, pro mě životní zážitek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Naživo: Sting poctil svou návštěvou Pardubice. Přivezl hity i světový zvuk (20.07.2023 20:19)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu