shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar II - Top 4, 22.5.2011

Abba v SuperStar topila, Queen zachraňovali

Vydáno: 22.05.2011 23:42 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Zatímco minulému kolu v Česko Slovenské SuperStar vládl česko-slovenský tandem Elán - Lucie, tentokrát to bylo v režii Anglie a Švédska, tedy konkrétně skupin Abba a Queen. Vzhledem ke složení finálové čtyřky není překvapením, že většina bojovala se Švédy a naopak si spravovala renomé s rockery z Anglie.

Live: Česko Slovenská SuperStar II

kolo: Top 4 - Abba a Queen
datum: 22. května 2011
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Ještě než finalisté spustili blok každé ze skupin, zazpívali jednu společnou věc od dané kapely. Už "Dancing Queen" od Abby naznačila, že v jejím případě to nebude dobré. Nejde o to, že (snad až na duo Adamec - Gunčíková) spolu vůbec neladili, ale oni hlavně vůbec neladili s písničkou. Společné medley od Queen slibovalo mnohé, kdyby jej nějaký trotl nezpatlal tak, jak jsme mohli slyšet. Jednotlivé přechody byly totálně mimo vkus i zdravý rozum a i nasazení jednotlivých zpěváků se dalo uspořádat lépe. Nakonec pořadu ještě vystoupil loňský finalista Miro Šmajda se svojí kapelou a nutno říct, že se určitě zařadil k těm lepším vystoupením, která nás v SuperStar potkala.

Soutěžní část byla tentokrát rozdělená podle jednotlivých skupin a první přišla na řadu Abba. Ještě než se Lukáš Adamec pustil do "S.O.S,", prohlásil v medailonku, že si v tom oblečení připadá jako kokot, a nikdo se mu nemohl divit. Že mu nesedl kostým, bylo patrné na pohled, a že ani písnička, zase na poslech. Odzpíval ji sice dobře, těžko mu něco vyčítat, ale bylo v tom cítit, že to zkrátka není jeho krevní skupina. Pozitivní ale bylo, že to vzal jako úkol a snažil se ho zvládnout.

Martin Harich dostal od produkce od Abby "Waterloo", což je příznačný název i pro jeho výkon, protože dopadl stejně jako Napoleon v bitvě u stejnojmenného města. Od začátku jeho výkon zněl jako ples maturantů ve dvě hodiny ráno. Nerozuměl si vůbec s vokalisty, chvílemi zpíval falešně, několikrát pokopal text, zřejmě záměrně se nepouštěl do vyšších poloh, ale hlavně jednou totálně utekl kapele do zcela odlišné části písničky. Jediné, co ho zachránilo od totálního propadáku, byl určitý nadhled a entuziasmus.

Ani Michal Šeps nedopadl s "Mamma Mia" o moc líp a důvod trefně propíchl Paľo Habera v hodnocení. Michal Šeps se rozhodl, že bude Abbu jednoduše sabotovat, zpívání flákal a dokonce zpíval místy i falešně, což, i když si o jeho zpěvu myslím ledacos, u něj neslýcháváme. Ovšem někde v půlce se v něm cosi zlomilo a najednou to byl ten starý Šeps, který si se svým "jamajským" přístupem dělá z písniček i produkce srandu.

Gabriela Gunčíková si hodila "Lay All Your Love On Me" do hodně rockové polohy, což bylo krapet unfair vůči ostatním soutěžícím, ale budiž. Gábina předvedla v této části zřejmě nejlepší výkon, nicméně ani ona nebyla tak suverénní jako jindy. Paradoxně jí ale tentokrát víc slušely níže položené sloky než vypjaté refrény. V těch se dost prala s vokalistkami, kde jim to jaksi nešlo dohromady, a jak správně podotkla porota, místy i místo zpěvu hučela. Přesto její výkon měl to potřebné - šťávu a energii

Potom už se pokračovalo s Queeny. Lukáš Adamec si vybral dosti náročnou "Somebody To Love". Tahle skladba mu sedla daleko líp než ta předchozí, ale přesto to nebylo takové, jak bych to od Lukáše čekal. Kupodivu mi vůbec nevadilo, že má na rozdíl od Mercuryho zastřený hlas, to dokázal velmi slušně vykompenzovat. Daleko více jsem postrádal větší dávku energie, kterou dal například v minulosti do "Whiskey In The Jar". Zde byl takový dietnější, možná hodně soustředěný. Škoda, protože jinak to bylo skvělé.

Jestli mě někdo v tomto kole překvapil, tak to byl Martin Harich. Jeho "We Are The Champions" mělo sice řadu harichovských nectností, včetně toho nesnesitelného divadelního přehrávání, ale přesto všechny přebil tím, jakým způsobem tuhle písničku dal a s jakým přehledem. A je jedno, jestli to byly sloky, nebo refrény. Smekám před tou suverenitou, s jakou tuhle profláklou věc zazpíval. V detailech možná s chybkami, ale v globále dokonalé. Martin Harich zkrátka neustále obdivuhodně roste.

Po Harichovi přišlo ovšem něco neskutečného. Michal Šeps si vybral od Queen písničku "Mustapha" a díky ní zatáhl do SuperStar hodně slušnou alternativu - něco mezi rockem, world music a reggae. Ať se na mě porota nezlobí, ale tenhle jeho výkon se mi líbil snad nejvíce ze všech jeho vystoupení. Naprosto vystihl ducha téhle těžko uchopitelné písničky a proměnil ji v jam session, která nemá v SuperStar obdoby. Mám pocit, jako by se do ní na chvíli totálně ponořil a po dobu jejího trvání byl zcela mimo realitu. Otázkou je, jestli toto mainstreamové publikum ocení.

Vrcholem večera měla být, a troufnu si napsat, že i byla, Gabriela Gunčíková, která si překvapivě vzala "Who Wants To Live Forever" a ne něco ostřejšího. Sice lehce zaváhala v nástupu, ale celý zbytek písničky už byl par excelence. Konečně snad alespoň do určité míry přesvědčila škarohlídy, že umí zazpívat i něžnější polohy. Písničku navíc dokázala dokonale vygradovat a je jen velká škoda, že ji produkce tak usekla. Troufnu si říct, že kdyby šla ještě dál, bylo by to naprosto excelentní.

Přiznám se, že celkové hodnocení tohoto kola je nadmíru složité. V Abbě se zcela nedařilo nikomu a naopak písničky Queen byly vesměs skvělé. Vůbec tentokrát nevím, koho bych jmenoval na vyřazení. Lukáš Adamec je nejlepší zpěvák v soutěži, Gabriela Gunčíková zase zpěvačkou a rád bych měl po letech ve velkém finále alespoň nějaký ženský prvek. Martin Harich stále dokáže překvapit a docela bych byl zvědavý, jak se ukáže příště unplugged. No a Michal Šeps mě tentokrát hodně překvapil. Přesto bych vyřadil právě jeho. Tentokrát ne kvůli výkonu, ale kvůli jeho náladě, která, co si budeme povídat, není už SuperStar příliš nakloněná.

Jak to viděl Honza Průša

Když minule Leoš Mareš oznamoval, že další kolo bude ve znamení skupin Abba a Queen, měl jsem asi stejnou radost jako Michal Šeps, který jasně deklaroval, že se mu už zpívat nechce. Nakonec to ale takovej propadák nebyl, i když hra na Abbu většinou vypadala jako dekadentní party svérázných ychtylů.

Už jen pohled na kvartet ve společné písničce nechával tušit, co že dnes uvidíme. A také odhalil přístup jednotlivých zpěváků. Kdo je ochoten dělat jakékoliv divadlo a kdo ne. A tak Michal Šeps prakticky nezpíval a nesynchronizovaně tančil, přitom vrážel do Martina Haricha. Jako první se pak představil ten nejšíleněji oblečený z celého panoptika - Lukáš Adamec. V písničce se trápil, evidentně ho to nebavilo a vzal to jako povinnou nepříjemnost. Následující Martin Harich neladil s vokalistkami a předvedl komediantské číslo. Jako kdyby přijely kolotoče. Písnička mu také moc nesedla a ještě se v ní dokázal naprosto dokonale ztratit. Pak přišel Michal Šeps a byl to boj. Boj proti vokalistkám a Michal ho vyhrál. Bylo to, jako by přiběhl na pódium, měl zpívat nějakou jinou písničku, ale jemu pustili tuhle hrůzu, a když už tam stál, tak to prostě odzpíval. A mě to fakt bavilo (což je u Abby, kterou nemám rád, poměrně nečekané). Ale je pravda, že ji mohl uchopit mnohem osobitěji. Závěrečná Gábina Gunčíková měla velkou výhodu. Byla nejlépe (normálně) oblečená a písničku měla ráda. A tak předvedla jedinou skutečně použitelnou verzi skladby Abby tohoto večera.

A co Queen? Tady to dopadlo o poznání lépe. I když ne u Lukáše Adamce. "Somebody To Love" je těžká věc. Velmi těžká. A i když se Lukáš hodně snažil, výsledek nebyl dostačující. Rozcházel se s vokalistkami, několikrát zazpíval falešně, chyběla osobitost. Takže to celé vyznělo nevýrazně a nedotaženě. Martin Harich mě dostal stejně jako Tomáše. Ta suverénnost a přirozenost byla opravdu silná a výsledek působil velmi přirozeně, odlehčeně a uvolněně. A přesto měl večer ještě gradovat. Nemohlo být lepšího výběru pro Michala Šepse než "Mustapha". Jak řekla Helena Zeťová, šlo o těžko uchopitelnou píseň. A on ji uchopil po svém, lehko a výsledkem byl úžasný tvar od zatraceně muzikálního člověka. Nejlepší byl ovšem závěr, kdy ani Michal nevěděl, kdy to skončí, a končil to prakticky na třikrát. A ani Gábina Gunčíková se nedala zahanbit a předvedla nádhernou verzi "Who Wants To Live Forever", v níž ukázala, kdo je tady nejlepší zpěvák.

Na vyřazení je dnes překvapivě Lukáš Adamec, který nenadchl ani v jedné z písní, zatímco všichni ostatní odzpívali alespoň jednu velmi výraznou věc.


NÁZORY
  • Vokalistky (Ijon, 23.05.2011 06:47) Reagovat

    Snad jen poznámka k "vokalistkám". Měl jsem dojem, že dámy neslyší sebe, kapelu, natož pak superstary. Mačkaly si chudinky sluchátka do uší a mávaly rukama, málo platné. Celé to pak bylo ještě horší než obvykle. Není se co divit, když někoho obléknou jako sjetého hejkala a nutí ho zpívat "zlaté, dobré hity". Harich je nesnesitelný, Šeps si už vymýšlí totální kraviny (ale aspoň zajímavé a je to legrace).
    Produkce nejspíš plánuje finále Gunčiková x Adamec, jinak si rockovou úpravu Abby vysvětlit neumím. Ale proč ne, ekonomicky by to byla nejlepší varianta. Koneckonců, jsme v komerční televizi, že. Snad proto mě baví ten šepsův antipostoj.

  • šeps (ema, 23.05.2011 06:57) Reagovat

    nebudem hovorit o vyjadreniach haberu, ktorý zo seba teraz urobil vola pri hodnotení šepsa a ani rytmusa ktorý presne zodpoveda svojej pesničke "tebe jebe". šeps je unikát v dobrom slova zmysle. má to taške, ale mali to beatles lahké ked začinali?
    ema

    • Re: šeps (JD, 23.05.2011 08:49) Reagovat

      ...Emičko, The Beatles narozdíl od Sepse uměli zpívat...a takovéto přirovnání je skoro jako rouhání...chlapec sice muziku cítí, ale to je tak vše, je to takový neopracovaný drahokam...ve studium s ním udělají jistě velké věci ale jinak...? Rytmus má pravdu v tom, že na jeho úkor vypadlo mnoho dobrých a lepších zpěváků! Komentáře typu, že nebudeme hodnotit zpěv od Habery nebo Zeťové, jsou opravdu zarážející, přece SS je pěvecká soutěž snad ne??!! Show je to výborná, Šeps je vtipný týpek, ale je to show tak pro nějaký Talent nebo X-Factor, v SS by se hlavně měl hodnotit hlas, projev, zpěv...a opravdu mě začíná iritovat, že se finalisté za celý týden nejsou schopni naučit texty dvou písniček, což je v podstatě jejich jediný úkol...Mustapha byl včera toho jasným přikladem, 3 věty v angličtině, 3 v arabštině a Seps? furt dokola Mustapha Ibrahim...ale zase to bylo hodně vtipné:-)

      • Re: šeps (salix, 23.05.2011 12:32) Reagovat

        A originál od Queenů znáš?:-) Máš snad pocit, že je bohatý na slova?:-))) Osobně nechápu, proč produkce sáhla zrovna po této písni... Nebo možná chápu:-) - co by si, proboha, se Šepsem počali, když by vyhrál:-) ?!?!! Na novácké estrády by se co by účinkující asi moc nehrnul:-)) Já mu fandím - na rozdíl od "dokonalých" Gábiny a Lukáše má "duši" a když vyjde na podium, je to cítit. Gábina odzpívá třeba bezchybně, ale pro mě to je "chladné" a znovu si její píseň nepustím. Na rozdíl od Michala.

        • Re: šeps (King of Pop, 23.05.2011 13:09) Reagovat

          text queen:
          Ibrahim, Ibrahim, Ibrahim,
          Allah, Allah, Allah, Allah will pray for you.
          Hey!

          Mustapha, Mustapha, Mustapha Ibrahim.
          Mustapha, Mustapha, Mustapha Ibrahim.

          Mustapha Ibrahim, Mustapha Ibrahim
          Allah, Allah, Allah will pray for you.
          Mustapha Ibrahim, al havra kris vanin
          Allah, Allah, Allah will pray for you.
          Mustapha, hey! Mustapha
          Mustapha Ibrahim, Mustapha Ibrahim, hey!

          Allah-i, Allah-i, Allah-i,
          Ibra-Ibra-Ibrahim, yeah!
          Ibrahim, Ibrahim, Ibrahim,
          Allah Allah Allah-i hey!

          Mustapha Mustapha - Allah-i na stolei
          Mustapha Mustapha - Achtar es na sholei
          Mustapha Mustapha - Mochamut dei ya low eshelei
          Mustapha Mustapha - ai ai ai ai ahelei
          Mustapha,
          Mustapha,
          Ist avil ahiln avil ahiln adhim Mustapha,
          Salaam Aleikum!

          Mustapha Ibrahim, Mustapha Ibrahim
          Allah, Allah, Allah will pray for you.
          Mustapha Ibrahim, achbar ish navin
          Allah, Allah, Allah will pray for you.
          Mustapha, Mustapha
          Mustapha Ibrahim, Mustapha Ibrahim, hey!

          Allah-i, Allah-i, Allah-i,
          Ibra-Ibra-Ibrahim, yeah!
          Ibrahim, Ibrahim, Ibrahim,
          Allah Allah Allah-i hey!

          Mustapha Mustapha
          Mustapha Mustapha
          Mustapha Mustapha
          Mustapha Mustapha
          Mustapha,
          Mustapha,
          Vontap ist ahiln avil ahiln adhim Mustapha,
          Aleikum Salaam hey!

          text Šeps
          mustafa, mustafa, mustafa, mustafa, mustafa, mustafa, mustafa, mustafa, mustafa, mustafa, Ibrahim, Ibrahim, mutafa...konec

          Mimochodem Šeps musí být autista nebo tak něco. Už ve společné písni zmatlal tu jednu větu co tam měl.
          A duši? Možná u táboráku. Emoce nula!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Zemřel Lasse Wellander, kytarista kapely ABBA (11.04.2023 09:52)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)
- Kytarista Queen Brian May se stal nositelem Řádu britského impéria (02.01.2023 13:46)
- Video: Queen oprášili klenot "Was It All Worth It" a klip oživili animací (28.11.2022 18:39)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu