shop.musicserver.cz
Jitka Charvátová - V Česku nefunguje něco mezi nebem a zemí

Jitka Charvátová - V Česku nefunguje něco mezi nebem a zemí

Vydáno: 21.06.2011 07:00 v sekci Rozhovory - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Tvoří hudbu pro méně lidí, než by si sama přála a zasloužila, přesto nezatrpkla. Je pořád sladká. Jitka Charvátová před rokem okouzlila hudební publicisty debutovou sólovkou "Feed My Lion" a nyní čelí životní výzvě, totiž nahradit Petra Muka v legendární formaci Oceán.

Jitka Charvátová
© Jitka Charvátová
Tuzemští virtuální i fyzičtí recenzenti se stran tvého loňského debutu "Feed My Lion" (makrorecenze) předháněli v komplimentech. Nešetřili superlativy a nejčastěji hovořili o nadčasové a nečeské desce. Veřejnost ovšem nechala nahrávka - soudě dle vlažných reakcí při koncertech - chladnou.

Uplynuvší dobu od vydání alba hodnotím přesto především pozitivně. Podařilo se zrealizovat věci, které jsem si na začátku všeho vysnila. Naplněním mých představ a splněním toho hlavního cíle byl už vznik samotné nahrávky. Navíc se mi podařilo po desce zformovat i kapelu, což je další zásadní plusový bod. Díky "Feed My Lion" vzniklo těleso, ve kterém proudí opravdu nečekané množství energie. Vše funguje nad očekávání dobře, protože jsem se obklopila lidmi empatickými vůči mým myšlenkám i mně samotné.

Jitka Charvátová
© Jitka Charvátová
Přesto se nemohu zbavit dojmu, že deska ve finále zapadla, což je s ohledem na kvalitu materiálu škoda.

Kromě představ o vzniku samotného alba paralelně existovaly i vize o prosazení se, které naplněny beze zbytku rozhodně nebyly. Zatímco tištěná i virtuální média přistupovala k hodnocení desky spontánně a dá se říci bez výjimky kladně, rádia navzdory mým očekáváním songy povětšinou nehrála. Narazila jsem na takzvané české limity rádií. Dostat u nás singl do éteru je opravdu problém. Na stranu druhou - najdou se i výjimky. Na síti Kiss rádií uspěly oba singly a "Smile" se dokonce podle hitparády IFPI stala třetí nejhranější písní loňského léta.

Ale řekl bych, že širší povědomí o JI je poněkud užší, tedy v porovnání s předloňskými představami a plány.

Je to běh na dlouhou trať. Sice nevyprodáváme haly, ale nesouhlasila bych s tebou, že se fanoušci v klubech při našich koncertech nebaví. Musíš brát v potaz, že se v případě mé sólové dráhy jedná o experimentální popovou elektroniku a v českých klubech nejsou pop, experiment a elektronika právě nejfrekventovanější pojmy. U nás hrajeme v klubech, často velkých klubech, místo elektroniky kytarovou, rockovou muziku, jež by v ideálním světě patřila leda do jukeboxů vesnických hospod.

Jitka Charvátová

Jitka Charvátová
Narodila se 10. dubna 1975. Pochází z jižních Čech. Vystudovala gymnázium v Českých Budějovicích. Její otec ji přivedl ke hře na klavír a zpěvu. Po maturitě začala pracovat na druhé tuzemské komerční rádiové stanici - Rádiu Faktor -, kde působila celkem dvanáct let. Hostovala na sólové desce Dušana Vozáryho "Déva" a jejich spolupráce následně přerostla do projektu Fiction, kde zpívala po boku Mejly Hlavsy. V rámci působení u Fiction se podílela v rozmezí let 1994 - 1996 na vzniku tří alb. Poté se věnovala vlastní autorské tvorbě. Od roku 2003 působila v sestavě Skyline, se kterými natočila opět tři desky. Po mediálně propíraném odchodu z kapely se Jitka vydala na sólovou dráhu pod pseudonymem JI. Její loňský debut "Feed My Lion", který produkoval Armin Effenberger z Cartonnage, se dočkal velice kladných ohlasů. V letošním roce se Jitka podílela na obnovení legendární kapely Oceán a její životní cesta se tak opět zkřížila s tou Dušana Vozáry. Kromě zpěvu se charismatická Jitka Charvátová stále věnuje moderování, divadlu i grafické a designové tvorbě.

Jitka Charvátová
© Jitka Charvátová
Je u nás vůbec možné se prosadit v popovém žánru jako klubová kapela?

Ne, protože je trh přesycený PR kapelami. Za vzor, jak by to mělo na scéně vypadat, nám klidně může posloužit tolik podceňované Slovensko, které paradoxně o mě, ostatně i o Oceán, jeví mnohem větší zájem než domácí Česko. Slováci jsou vůbec vnímavější vůči novinkám, novým stylům, směrům, trendům. A není to jen otázka dneška, rozšířené hledí měli oproti Čechům i včera. Ten rozdíl v senzitivitě je až zarážející. V době, kdy u nás celá kulturní sféra stagnuje, na Slovensku vše strmě stoupá vzhůru.

A nemrzí tě tedy, jak to tady funguje nebo spíše nefunguje?

Mrzí, nemrzí, na tom nesejde. Považuji za zcela zásadní, že energie desky "Feed My Lion" funguje, a to nejen na mě a mé nejbližší okolí, ale albu se dostalo pozitivních ohlasů i mezi komunitou fanoušků Fiction a Oceánu. Ne, když nad tím tak přemýšlím, rozhodně si nemyslím, že to nám, rozuměj JI, nefunguje. V nás chyba není. V Česku nefunguje něco mezi nebem a zemí, ale u nás je vše v pořádku. Koncerty jsou euforické. Majitelé klubů tančí, zvukaři tančí, novináři tančí, fanoušci tančí… (smích)

Jitka Charvátová
© Jitka Charvátová
Jak to bude s tvou sólovou kariérou pokračovat? Rozložíš svou energii mezi projekt JI a Oceán nebo jeden z elementů před druhým upřednostníš?

Jsem spontánní typ člověka, a tak nelze s určitostí označit jednoho favorita, kterému se budu z dlouhodobého hlediska věnovat. Rozhodně bych ale nechtěla zanedbávat ani jednu ze svých povinností, totiž radostí. Co se sólové dráhy týče, existuje řada plánů. V kapele mám nyní nového bubeníka, Thoma Heriana aka Drama Jacqua. Díky jeho přítomnosti v sestavě jsme udělali o něco elektroničtější koncertní set. Nahrávám si i nové věci. Plány tedy mám. Za poslední splněný považuji nový videoklip ke skladbě "Deep Connection". Vytvořil jej pro mne za zvláštních okolností režisér a producent Martin Hudák. Martin si totiž "Deep Connection" spontánně vybral jako titulní píseň jednoho z filmů ze série "Nesmrtelní", který natáčí pro Slovenskou televizi. Kromě videoklipu nám Martin skladbu i zremixoval. Z jeho počínání jsem neskrytě nadšená. Za normálních okolností bychom si o takovém klipu totiž mohli nechat jen zdát.

Luciáš F. Svoboda: Oceán

S Oceánem jsem dnes jedna ruka
a stejně bych chtěl slyšet Petra Muka
zpívat Ráchel
tahat za svou černou nitku
Petra neslyším - slyším Jitku

Co exhumovaný Oceán?

Ano, v neposlední řadě zkouším s Oceánem. Koncerty, které probíhají, slouží především jako vzpomínka na starý Oceán, ale vzniká už i nová produkce. Ostatně, vydali jsme singl "Odlesk tvůj", který lze vnímat jako ochutnávku k připravované studiové nahrávce nového Oceánu. Ta by mohla vyjít na jaře příštího roku. Dokončují se také přípravy vydání live nahrávky, pocházející z našeho prvního koncertu v Roxy. (Od pořízení rozhovoru už se deska dostala na pluty obchodů, pozn. editor.)


Oceán - Odlesk tvůj

Z písně "Odlesk tvůj" cítím o poznání více atmosféru Fiction než původního Oceánu.

Určitě. Nejsem schizofrenní, abych zvládla Petra v Oceánu nahradit a zároveň zůstat sama sebou. Máš do jisté míry pravdu, navazuji spíše na to, co bylo ve Fiction než na Oceán jako takový. Ať již přístupem nebo postupy. V neposlední řadě je pro mě důležité, že spolupracuji právě s Dušanem Vozárym, Petrem Honsem a Arminem Effenbergerem, tedy tak říkajíc se starými známými.

NÁZORY
  • peknej rozhovor (neko, 21.06.2011 13:31) Reagovat

    jen ta priblba rikanka by tam byt nemusela :)

  • ta basen neni cela...nebot (vjx, 21.06.2011 15:02) Reagovat

    ... slysim Jitku
    Ted, kdyz opustim tu pitku
    V ruce mam kytku
    A na papire basen plytkú

    A ego mam tak velke
    az se nechce verit
    takze proc se o ni
    se vsemi nepodelit

    • Re: ta basen neni cela...nebot (Lukáš Benda, 21.06.2011 15:23) Reagovat

      nuda

    • Re: ta basen neni cela...nebot (ignorand, 21.06.2011 17:07) Reagovat

      dobrý, rozhodně lepší báseň než ten F. Svoboda....

  • Odlesk tvůj (Martin, 22.06.2011 10:19) Reagovat

    to je opravdu ostuda českých rádií, že to nehrají, slyšel jsem to akorát párkrát na Kissu. Je to synthpopová pecka a rádiovka jak když vyšije a určitě bych to radši slyšel než nové Chinaski a jejich hrůzostrašný song Duše z gumy nebo čímdál trapnější Kabáty. Bohužel jsme v česku, kde jsou rozhlasoví dramaturgové sto let za opicema a cokoliv co smrdí elektronikou do vysílání nepustí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Do Liberce zamíří hvězdy synthpopové scény. Headlinerem SEVER SYNTH CITY budou němečtí M.I.N.E (27.07.2023 14:16)
- Legendární "Déva" a "Eniel" se dočkají výročních reedic (16.11.2022 18:42)
- Religion Night vrátí na pódia alba "Eniel" a "Déva" (04.11.2022 18:26)
- Po dvaceti letech vychází v reedici třetí album Petra Muka "Dotyky snu" (27.10.2022 09:37)
- Video: Jitka Charvátová a Martin Pavlík spojili síly jako Mia Bohemia. Klip k songu "Wonder" je meditační modlitbou za přírodu (05.01.2022 16:52)
- Recenze: Oprášené "Jizvy lásky" Petra Muka nejsou bez chyb (22.12.2021 17:00)
- "Jizvy lásky" Petra Muka vycházejí v reedici s bonusy i na LP (21.11.2021 19:06)
- Video: Dušan Vozáry (Oceán): Z rychlé slávy jsme zdementněli (28.02.2021 18:12)
- Nový remix "Doteků v zemi" láká na reedice desek Oceánu (26.10.2020 11:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu