shop.musicserver.cz
Oceán - Bylo na co navazovat

Oceán - Bylo na co navazovat

Vydáno: 27.04.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Mág Dušan Vozáry a Magika Jitka Charvátová ovládají schopnost setkávat se s čaroději. Podlehli kouzlům Mejly Hlavsy i Petra Muka. Teď se jejich osudy střetávají znovu, ve znovuobnoveném Oceánu. O tom, co vedlo k reunionu kapely, jak se k němu stavěl Petr Muk, i o dalších věcech promluvil mág Dušan.

Oceán
© ocean.estranky.cz
Kdy, kde a u koho se zrodila myšlenka na návrat Oceánu?

Ta idea byla konstantní a její přítomnost sahá hluboko do minulosti, až někam k roku 1993, kdy Oceán ukončil, nebo z dnešního pohledu přerušil, činnost. My jsme si tehdy samozřejmě neřekli, že končíme navždy, že už se nikdy neuvidíme, nepotkáme, že si spolu nikdy nezahrajeme. Naopak. Dalo by se říct, že idea na obnovení Oceánu byla přítomna už od prvního dne po jeho skončení. Bylo totiž na co navazovat.

Na co tedy navazujete? A jak moc na to navazujete?

Kdybych se ještě vrátil k tomu dvacet let starému příběhu, tak ono odhodlání k reunionu Oceánu postupně vyhnívalo. Jak Petr rostl na sólové dráze a neustále se posouval někam dál od nás, ta myšlenka na návrat začínala být spíše nenaplněnou a nenaplnitelnou vizí. Utopií.

Kvůli Mukovi?

Petr objevil nový styl, nový svět a my zůstali v androši.

Oceán

Oceán
(Své)rázná (jiho)česká odpověď na novoromantický kult Depeche Mode. V průběhu aktivních let (1985 - 1993) vydal Oceán v sestavě Petr Muk, Petr Kučera, Jan Vozáry, Zdeněk Pavelec (1985 - 1987) a Dušan Vozáry (od roku 1987) celkem tři studiová alba - "Dávná zem" (1990), "Pyramida snů" (1991) a "2½" (1992).

Stručná historie Oceánu

Kapela vzešla z českobudějovického undergroundu a postupně získala svůj signifikantní synťákový zvuk, který osciloval mezi novou vlnou a punkem. V prosinci 1989 a lednu 1990 absolvoval Oceán dvě velice úspěšná turné po Velké Británii. Do svého rozpadu v roce 1993 odehrál řadu koncertů prakticky napříč celou Evropou. Koncerty Oceánu vyhledávaly především dívky a černokabátníci - Depešáci. Fanoušci souboru se pro své extravagantní / avantgardní ošacení stávali častými terči útoků znepřátelených subkultur. V roce 1992 došlo v kapele k názorovému rozkolu. Muk s Kučerou a textařem Petrem Honsem následně založili projekt Shalom, který ve své činnosti pokračoval i po skončení Oceánu. Dušan Vozáry se vydal opačným směrem než Petr Muk a po sólových a bratrských projektech začal spolupracovat s legendou tuzemského podzemí, Mejlou Hlavsou v kapele Fiction. Následovalo několik neúspěšných pokusů Oceán obnovit. Iniciativa přicházela ze strany fanoušků (petice), ale i samotných hudebníků (Muk však reunion vždy odmítl). Ke zmrtvýchvstání kapely došlo až letos, rok po tragickém úmrtí Petra Muka. V sestavě Oceánu jej zastoupila Jitka Charvátová. A tady něco pro fetišisty.

Oceán
© ocean.estranky.cz
A co bylo dál? Okem nezávislého pozorovatele - Muk se plně etabloval jako sólový umělec a Oceán se naopak stal symbolem doby, kterou nenávratně nahradila doba jiná, více konzumní a unifikovaná. Méně včerejší, více zítřejší. Doba dnešní.

Nějak tak to bylo. Poslední koncert Oceánu se uskutečnil v roce 1992. Postupně chodily nabídky na obnovení činnosti kapely. Znáš to, někdo nám nabídl prachy. V tu chvíli se projevilo, že Oceán, minimálně pro nás, ještě definitivně nezemřel, protože podobné iniciativy jej na okamžik z té hibernace vždycky probudily.

Proč jen na okamžik?

Nikdy se to nedotáhlo do konce.

Ale proč?

Ač to bude znít bizarně, z dnešního pohledu to cítím tak, že jsem byl až příliš často v Praze. Když před třemi lety došlo k mému návratu domů, do Českých Budějovic, věci se hned daly do pohybu a Oceán ožil.

Vozáry ožil. Co na to Muk?

Petr byl schizofrenik. Jeden den byl z vidiny Oceánu nadšený, druhý den byl k tomuto tématu skeptický a zdrženlivý. Takhle to s ním bylo se vším a ve všem.

Oceán
© ocean.estranky.cz
Proč návrat Oceánu odmítal?

Kvůli své povaze, kvůli té nemoci. Jednou tím projektem žil, jindy cítil šrámy a křivdy z minulosti a nedokázal se nad to celé povznést.

Čistě hypoteticky - kdyby se u Petra nedostavil ten depresivní den D, myslíš, že by se dnes na Oceánu aktivně podílel?

Za sebe říkám ano. Petr Oceán miloval, při svých sólových koncertech zpíval některé jeho písně a myslím, že by ho návrat lákal a rád by s námi hrál, kdyby tedy viděl, jak se ta idea obnovení zhmotňuje. Ale to jsou kdyby.

Je to začarovaný kruh. Proč se tedy Muk comebacku nedožil?

Ty osobní výhrady u Petra převládaly. Občas jsem z toho měl pocit, že Oceán nechce oživit, jen aby si dokázal, že jej k ničemu nepotřebuje. Že obstojí i jako sólový interpret.

Dušan Vozáry

Dušan Vozáry
Narodil se 16. března 1965. Už na základní škole projevil touhu mít kapelu, což se mu ostatně splnilo v roce 1981, když společně se svými spolužáky ze základky Petrem Mukem a Petrem Honsem vstoupili do regionálního punkového souboru Dural. Později se Dušan Vozáry mihl na postu kytaristy v sestavě undergroundové skupiny Gas. V roce 1987 se připojil k již existujícímu Oceánu, kde zaujal pozici druhého klávesisty. Ve formaci vydržel až do jejího konce v roce 1993. Následoval sólový počin "Déva", bratrská spolupráce na projektu Lorien a také období Fiction, kdy Vozáry spolupracoval s Mejlou Hlavsou a Jitkou Charvátovou. Po Mejlově smrti v lednu 2001 se Vozáry stává hudebním producentem a spolupracuje na albech s pražskými klubovými kapelami formátu Khoiby nebo Roe-Deer. Po několika letech neustávajících spekulací se letos Dušan Vozáry rozhodl se svými kolegy (a kolegyní) znovuobnovit Oceán.

Oceán
© ocean.estranky.cz
Vraťme se zpět do Budějc. Co se tam tak zásadního odehrálo?

V tamním divadle je orchestr. Vznikl zajímavý koncept pramenící ze spolupráce s ním. Nasnímali jsme demonahrávku, kde byly tři čtyři písně, a odjel jsem s tím výliskem za Petrem do Prahy. Dva dny nato Petr zemřel. Dostali jsme se do bizarní situace, kdy už to vypadalo, že Oceán oficiálně obnovíme, a místo toho měl Petr pohřeb.

Zazněly ale i hlasy, a to poměrně hlasité, že by Petr Muk Oceán obnovit nechtěl.

Vždycky se najdou lidé, kteří budou tvrdit, že když se Oceán neobnovil za Mukova života, muselo to mít pro Petra nějaký hlubší význam. Vždycky se s výhledem do budoucna najdou ti, kteří budou tvrdit, že by Petr na Oceánu participovat nechtěl. Záleží na úhlu pohledu. Já jsem z toho naopak vycítil, že se vzájemná spolupráce a práce na nových věcech Oceánu blíží.

Opravdu?

Po Petrově smrti se objevila a jistě ještě objeví řada spekulací, ale v posledních dnech jeho života to podle mých informací opravdu vypadalo tak, že se Petr k návratu Oceánu staví čelem.

Oceán
© ocean.estranky.cz
Tak jako nikdy předtím?

Přibližně před dvěma lety jsme uvízli v podobném bodě. Petr nám řekl, že máme něco přinést a že uvidíme. Museli jsme ho zaujmout, a tak jsme nahráli něco jiného, úplně nového. Petr si nahrávku vyslechl a už poněkolikáté nás odmítl. Oponovali jsme, že Oceán obnovit chceme, že nás i po letech baví a nabíjí svou energií. On si stál za svým, my si stáli za svým. Začali jsme tak poprvé vážně přemýšlet o tom, kdo by mohl Petra za mikrofonem nahradit. Bylo to dost komplikované a jen jsme si ověřili jeho výjimečnost. Hlasem Oceánu se nemůže stát každý, už jen proto, že má zastoupit právě Petra. Zaostřili jsme tedy na ženské vokály a okamžitě nás napadla Jitka Charvátová.

Znáte se od jejích sedmnácti. Spolupracovali jste ve Fiction. Ona je to v rámci kontinuity vašich uměleckých životů celkem logická volba.

Právě. Není to jen o zpěvu, ale i o duchovním propojení. Jitka zapadá svou chemií a dokáže vyzpívat cokoliv, což je plus. Hledali jsme původně maskulinní element, ale žádný muž, který by mezi nás zapadl a navíc dokázal zpívat na podobné úrovni jako Petr Muk, zkrátka neexistuje. Existuje jen jeden jediný správný střípek do mozaiky, je to žena a jmenuje se...

Jitka Charvátová

Jitka Charvátová
Narodila se 10. dubna 1975. Pochází z jižních Čech. Vystudovala gymnázium v Českých Budějovicích. Její otec ji přivedl ke hře na klavír a zpěvu. Po maturitě začala pracovat na druhé tuzemské komerční rádiové stanici - Rádiu Faktor -, kde působila celkem dvanáct let. Natočila společně s Dušanem Vozárym jeho sólovou desku "Déva" a jejich spolupráce následně přerostla do projektu Fiction, kde zpívala po boku Mejly Hlavsy. V rámci působení u Fiction se podílela v rozmezí let 1994 - 1996 na vzniku třech alb. Poté se věnovala vlastní autorské tvorbě. Od roku 2003 působila v sestavě skupiny Skyline, se kterou natočila opět tři desky. Po mediálně propíraném odchodu z kapely se Jitka vydala na sólovou dráhu pod pseudonymem JI. Její loňský debut "Feed My Lion", který produkoval Armin Effenberger z Cartonnage, se dočkal velice kladných ohlasů. V letošním roce se Jitka podílela na obnovení legendární kapely Oceán, a její životní cesta se tak opět zkřížila s tou Dušana Vozáryho. Kromě zpěvu se charismatická Jitka Charvátová stále věnuje moderování, divadlu i grafické a designové tvorbě.


Oceán - Odlesk tvůj

Oceán Tour 2011

27. dubna Praha - Roxy
5. května Brno - Fléda
14.května Ostrava - Garage
20. května Bratislava (SK) - Majestic Music Club
26. května České Budějovice - KD Metropol
27. května Londýn (GB) - RichMix


NÁZORY
  • Návrat kultu (Finish, 27.04.2011 09:01) Reagovat

    Díky za pěkný rozhovor. Je dobře, že se Oceán vrací. Stojíme při něm a držímě pěsti do dalších dnů! Odlesk tvůj je super!


  • prekvapeni (karel.rossmann, 27.04.2011 13:00) Reagovat

    puvodni Ocean moc neznam, ale tahle nova vec mi prijde fakt v pohode, jsem zvedavej s cim prijdou dal, Jitce fandim

  • Takže návrat?! (synthboy, 04.05.2011 01:07) Reagovat

    Starý oceán poslouchám ještě dnes. Je dodnes nejlepší českou skupinou i se svými pouhými třemi alby. Problém je, že tento nový oceán už jsou vyjmečnost absolutně nemá (soudě dle víše zmíněného singlu). Jiný hlas komentovat nebudu. Hudební aranže jsou dobrý. Ovšem kouzlo silné melodie, zde zkrátka není. Muk v jednom rozhovoru tvrdil, většina melodií vznikla především jím samotným a bez něj by nebyly. A to, že oceán, přišel až po tolika letech, behem nichž celou dobu plánovali, jak to dají opět dohromady s touto ojedinělou nic moc skladbou tento fakt jen utvrzuje. Počkejme si tedy na album, ale osobně nečekám zázraky. Pořád to bude, asi lepší než téměř všechny české skupiny, už jen z hlediska stylu, který dělají, ale kvalit starého Oceánu s absencí původního skutečného skladatele nedosáhne. Ale fandím jim, ČR potřebuje jako sůl skupinu, jakou jsou oni.

  • Co to je? (XY, 09.05.2011 17:01) Reagovat

    Odlesk tvůj?Větší shit jsem neslyšel.Tohle by mohla zpívat kdejaká Superstar.Song,který má jen začátek a konec ale uprostřed je .......Že už v roce 1993 uvažovali že se vrátí!?Tak proč to neudělali už tehdy?Vlastně to nešlo.To žil ještě Petr Muk.Ten už do toho ale nechtěl a tak se zbytek Oceánu bál jít do toho bez něj.Petr zemřel a ejhle,Oceán je zpět.
    NOVÝ OCEÁN=TRAGÉDI.

    • Re: Co to je? (seaff, 10.05.2011 07:51) Reagovat

      co se týče návratu Oceánu a okolností tak mlč, nic o tom nevíš a jen plácáš jak Ti to je jasné, přito víš .........

      s tou písní máš ale pravdu, to je skutečně síla a s Oceánem to nemá nic společného, na comeback song je to ukrutné

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Unikátní projekt Universal Underground nabídne Velvety v symfonickém provedení (22.02.2024 12:12)
- Video: Khoiba v klipu "Emptied Poison Gland" zkoumá rozpolcenost podzimních nálad (17.11.2023 14:02)
- Khoiba v pátek zahraje v boskovickém Prostoru (12.10.2023 12:10)
- Do Liberce zamíří hvězdy synthpopové scény. Headlinerem SEVER SYNTH CITY budou němečtí M.I.N.E (27.07.2023 14:16)
- Khoiba vydává album "Vertical Urgencies" a zve na křest (12.04.2023 11:19)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Legendární "Déva" a "Eniel" se dočkají výročních reedic (16.11.2022 18:42)
- Religion Night vrátí na pódia alba "Eniel" a "Déva" (04.11.2022 18:26)
- Po dvaceti letech vychází v reedici třetí album Petra Muka "Dotyky snu" (27.10.2022 09:37)
- Video: Filip Míšek chystá sólovku. Klip k singlu "Blossoming" čerpá z pocitů osamění (25.03.2022 17:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu