shop.musicserver.cz

Sunshine (ne)předběhli dobu

Vydáno: 25.04.2011 05:00 v sekci Na okraj - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Nepatří právě k oblíbencům hudebních novinářů, a přesto, nebo možná právě proto každá druhá debata nad pivem skončí u nich. Jedni s obdivem skloňují ve všech pádech jejich první desky, jiní oceňují úspěchy na nekompromisních trzích ve Spojených státech a Japonsku. Jejich současnou podobu neakceptují.

Sunshine
© Tomáš Třeštík
Většinu pivních hudebních publicistů sjednocuje názor, že Sunshine jsou dnes jen derivátem sebe sama; že "MGKK Telepathy" bylo mezi prsty rozmělněné hovno pro pražské kidz; že Kay Buriánek rozhodně není českou variací na Iggyho Popa, i když by jí chtěl být... (haha) Asi málo chodím s takovými na pivo, protože podobné nálady při vyslovení prokletého slova Sunshine vážně nemám.

Kay Buriánek rozhodně není českou variací na Iggyho Popa, i když by jí chtěl být… (haha) Iggy Pop, Karlův bratr z punkového kolene, oslavil 21. dubna své čtyřiašedesáté narozeniny. Ve stejný den, kdy Sunshine překvapivě nevyprodali pražský LMB, kde představovali svou sedmou studiovou, dosud nejvíce dark-popovou nahrávku - "Karmageddon".

Táborský Iggy Pop Kay Buriánek prokazuje podobně jako rodák z Michiganu dlouhověkost. A nejen to. Oba veteráni i dnes splňují ta nejpřísnější kritéria pro označení progresivní umělec. Nikdy neustrnuli na místě, nepodlehli stagnaci, a zatímco Iggy si dnes jede ten svůj disharmonický jazzíček, Kay zaostřil na temnou melodičnost.

Rozstřel: Iggy Pop x Kay Buriánek

Iggy Pop
Iggy se svléká pořád, i při koncertech na Sibiři. Z Karla byste mikinu nesundali ani v rovníkové Africe. 1:0
Zatímco Pop ovlivnil dobu, Buriánek pár pražských dětí. 2:0
Iggy zpíval s Davidem Bowiem. Kay s Michalem Motyčkou. 3:0
Sunshine
Oba vypadají punk. Jen jeden z nich punk opravdu je. 4:0
Většinu Iggyho přátel a vrstevníků odvály čas, drogy a rock'n'roll. Na jeho koncerty chodí bizarní, přestárlé relikvie doby, které se omylem dožily dnešních dnů. To Kay, i díky pražským teenz, působí pořád tak nějak forever young. 4:1

Kay Buriánek
© Petr Konečný
Ať se vám to líbí, nebo ne, Buriánek je legenda. Děti vašich dětí budou poslouchat Sunshine a budou je ctít a uctívat. Paradoxně ne pro ten progres, co dnešní marginální část veřejnosti, ale kvůli nostalgii. Sunshine mají ty nejlepší předpoklady stát se za pár dekád tím nejvyhledávanějším retrem.

Jako jediná tuzemská kapela Sunz drží krok (byť kulhají na obě nohy) s něčím, čemu se u nás s úšklebkem říká světové trendy. Kay v určitý moment dokonce předběhl dobu, to když zahodil martensky a obul konversky. V jiný určitý moment ale, podle tuzemské odborné veřejnosti, také doba předběhla Kaye.

PROGRESIVNÍ DAŇ

"MGKK Telepathy" se k mému údivu nestalo přelomovou deskou historie české pop-music. (Neúspěch omlouvám nadčasovostí materiálu.) Od Sunshine se každopádně po poslední desce odklonila i hrstka těch nejvěrnějších (čti v pražských ulicích a klubech nejhlasitějších) fanoušků a zbyly jen děti. Při prvním poslechu nového alba "Karmageddon" se pak nelze zbavit dojmu, že se Kay rozhodl odvrátivší se věrné dospělé nalákat zpět.

Ne, Kay Buriánek není zpátečník, jen tentokráte přidal no future zářezy do kytar, na což hudební kritici po celém světě slyší. Česko sice není celý svět, odborná veřejnost u nás ovšem na hudební kritiky a trendy celého světa dá. Lze tedy předpokládat, že americký "Karmageddon" znějící úplně stejně jako soudobá oceňovaná zámořská produkce přiláká pozitivní kritiky a zpět nové staré fanoušky. A kdyby ne, tak nějaká spřátelená novinářka, ve volném čase třeba manažerka NiceLanda, jistě zase napíše nějaký hezký report na iReport, ať příští generace vědí, jak byli Sunz ve své době úžasní a oblíbení. Ta egomanická hra začíná pozvolna nudit.

Otázka pro fanoušky Sunshine

Je motorem Sunshine k produkování další hudby jejich vlastní ukojení, uspokojení vás fanoušků, nebo Sunz zkrátka vydávají podobná alba jako "Karmageddon" jen proto, aby se o nich na pražském internetu mluvilo v dobrém?

Kay Buriánek
© Petr Konečný
Po prvních posleších nové desky je patrné, že Buriánek uťal své experimentální discohrátky, které prostupovaly "MGKK Telepathy", a vrátil se obohacen telepatickou zkušeností do zajetí zajetých kolejí. "Karmageddon" tak spíše než na poslední řadové album navazuje na dosud poslední, odbornou veřejností oceněnou, nahrávku "Dreamer".

Věčná škoda, že si Kay za svým pozitivním párty albem "MGKK" po čase nestojí. Několikrát se nechal slyšet, že by tu desku dneska udělal z gruntu jinak. Snad nebude to samé říkat za dva roky i o "Karmageddonu", pokud ani ten náhodou óvéčka, navzdory svým nepopiratelným kvalitám v době vzniku, neosloví.

  • Neprofesionalni (Sisyf, 25.04.2011 09:43) Reagovat

    Naprosto neopravnene generalizace, spatna editace textu, absence pointy... Tohle ze ma byt kvalitni novinarina?

    • Re: Neprofesionalni (Lukáš Benda, 25.04.2011 11:07) Reagovat

      Je motorem Sunshine k produkování další hudby jejich vlastní ukojení, uspokojení vás fanoušků, nebo Sunz zkrátka vydávají podobná alba jako "Karmageddon" jen proto, aby se o nich na pražském internetu mluvilo v dobrém?

      Jinými slovy - stojí si Sunshine za tím, co dělají? To je asi tak přibližně celá pointa.

      • Re: Neprofesionalni (teplitzer family, 25.04.2011 17:27) Reagovat

        A co děláš ty Bendo?Čeho ty seš motor? Čte tvoje maminka tvoje články a pak s hrdostí strčí tvoje nasrávačky do pračky?

        • Re: Neprofesionalni (v jako vendeta, 06.05.2011 18:33) Reagovat

          já bych si chtěl koupit pražský internet do Brna. Kolik stojí?

  • chvalim (mrqa, 25.04.2011 10:25) Reagovat

    jeden z mala clanku na musicserveru za poslednich pul roku, ktery stoji za precteni. hezky napsano.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson
Nové desky 34/2024 - od Sabriny Carpenter přes Fontaines D.C. po Lainey Wilson V hudebních novinkách mají tentokrát poměrně silné zastoupení ženy. Na předních pozicích najdeme Sabrinu Carpenter, Lainey Wilson, Mothicu, Ruthie Foster, Gillian Welch nebo Simone Simons z kapely Epica. Vyvažují to Fontaines D.C., Mike... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 15:00 v sekci Novinky | Nové desky
Priessnitz - Hexe (vinylová reedice 2024) 9/10
Recenze: "Hexe" temných romantiků Priessnitz zní po třiceti letech z vinylu stále skvěle Metal, gotika, shoegaze, kytarovky, elektronika... Devadesátky byly pro normalizací přiškrcenou muziku vytouženým nadechnutím a umožnily rozvoj dodnes připomínaných projektů a desek. Tato dekáda také stále skrývá spoustu obtížně... čtěte zde
Vydáno: 28.08.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Audio: Iggy Pop a Cat Power ve "Working Class Hero" kombinují prvky původní písně a "With Or Without You" od U2 (14.12.2023 14:14)
- Audio: Iggy Pop a Trevor Horn oblékli "Personal Jesus" od Depeche Mode do kabátu jižanského rocku (08.11.2023 12:58)
- Duff McKagan si na třetí sólovku pozval Iggyho Popa či Slashe (17.09.2023 16:57)
- Zaprášenosti: Na desce "Aladdin Sane" se David Bowie loučí se Ziggym Stardustem, na následující "Pin Ups" je jen Davidem (30.04.2023 08:00)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Video: Iggy Pop se v klipu "Strung Out Johnny" noří do hlubin drogové psychózy (14.01.2023 19:56)
- Audio: Spoon předělali Bowieho "I Can't Give Everything Away" do podoby křehké klavírní skladby (10.01.2023 16:39)
- Nové desky 1/2023 - od Iggyho Popa přes Gabrielle Aplin po Anti-Flag (09.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Madonna Lucie Vondráčková Liam Gallagher Queen Coldplay Mirai Adele Viktor Sheen Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát Oasis
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe