Blues z plicního oddělení

09.04.2011 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Jan Spálený se svým Amatérským sdružením profesionálních muzikantů natočil desku "Zpráva odeslána", která evidentně nebude hitem rozhlasových dramaturgů, rozjuchaných moderátorů a pořadatelů firemních večírků. Skvělou desku o nemocech a umírání. A životě...
8/10

Jan Spálený a ASPM - Zpráva odeslána

Skladby: Rozmluva se psem, Kapitán Slunce, Máslo z hory, Dny, které nemám, Je tady někdo?, Vždycky, když se stmívá, Zatím hodně pus, Kristýna, Slánská, Kdyby nebylo nebe, Smutně mám tě rád
Vydáno: 3.12.2010
Celkový čas: 43:17
Vydavatel: Parlophone
Grafika obalu alba "Zpráva odeslána" je vyvedena ve stylu monochromatického displeje mobilního telefonu. Moderní doba, přesto trochu obstarožní. Stejně oldschoolovým dojmem působí i Spáleného hudba, svérázná směs blues, folku a jazzu, kterou zásobuje posluchače už přes třicet let. Písně na aktuální desce jsou neveselé - a co si budeme povídat, na tohle silné černé kafe musí mít člověk něco odžito.

Až na pár výjimek jsou písně o nemocech, umírání, bilancování ztrát. Odraz života autorova v několika posledních letech, pobyty ve špitále a smrt blízkých lidí. Od lidí, kteří už nejsou mezi námi, jsou i nejlepší písně alba: "Kapitán slunce" s textem někdejšího Spáleného spoluhráče Petra Kalandry a "Zatím hodně pus" Zuzany Navarové (hudba i text) s mrazivými verši: "Je mi fajn a je mi skvěle / Jen se nesmím ani hnout / Laskám touhy rozechvělé / Touhy nezbavené pout."

Pochopitelně, pokud se chcete bohapustě bavit a nedumat o velkých věcech bytí a nebytí, může vás výše nastíněné téma alba "Zpráva odeslána" odradit od poslechu a ono je to vlastně v pořádku. Na vstřebání této hudby musí být člověk připraven. Pak si můžete vychutnat vynikající texty (a dojde vám, že je v nich i jemný humor) a naprosto svébytné aranže písniček, jimž dominují dechové nástroje, respiračním chorobám navzdory.

A nakonec, natruc všem těm hluboce seriózním a fatálním věcem, Spálený odeslal zprávu o radosti ze života. Z každého dne, kdy je člověk zdravý a kdy miluje. Řečeno slovy Petra Linharta a ústy Jana Spáleného v jejich verzi "I Put A Spell You" (zde "Dny, které nemám"), abychom nemuseli proklínat černou tmu dnů, co jsme zabili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY