shop.musicserver.cz
Guano Apes - Až teď lidé poznávají a doceňují, co umíme

Guano Apes - Až teď lidé poznávají a doceňují, co umíme

Vydáno: 18.04.2011 05:00 v sekci Rozhovory - Petra Hubáčková a Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Guano Apes oslavují comeback a svou pozici utvrdili vydáním alba "Bel Air". Kytarista Henning Rümenapp si ještě před tím našel chvíli na telefonický rozhovor a hned na začátku řekl, že se při nahrávání "cítili, jako by dávali dohromady novou kapelu a skládali první album".

Guano Apes
© last.fm
Co přesně bylo impulsem k vašemu comebacku? Byly to vzpomínky na staré časy, jež vás svedly zpátky dohromady?

Byl to Stefan, kdo mi řekl: "Poslouchal jsem naše staré songy a uvědomil jsem si, jaká skvělá chemie mezi náma byla." Když jsme s Guano začali, bylo nám nějakých osmnáct nebo devatenáct let. Následujících dvanáct let jsme strávili jen spolu, takže mezi námi vznikla velmi silná pouta. Na druhé straně si dovedeš představit, že nám to začalo lézt na mozek. Každý z nás potřeboval zkusit něco nového a hlavně mít nějaký osobní život. Sice bylo těžké si tehdy říct, že končíme, ale teď to spíš vnímám jako období, které nám všem docela prospělo. Najednou jsme měli čas poznávat nové lidi, zažít nová dobrodružství, a když jsme se pak po letech znova sešli, každý z nás vyspěl jako člověk i jako umělec. Pauzu jsme prostě potřebovali. Věděli jsme už, čeho všeho jsme schopni dosáhnout, a náš comeback považujeme za novou epochu. Skoro jsme se cítili, jako bychom dávali dohromady novou kapelu a skládali naše první album (smích).

Ani během pauzy jste se nenudili. Když jste se s Guano Apes před šesti lety rozešli, pánská část nelenila a spolu se zpěvákem Charlesem Simmonsem založila projekt iO. Znamená obnovení GA pro tento projekt konečnou?

To bych ani tak neřekl, ale pravda je, že v současné době se všichni plně soustředíme na Guano Apes. Pro naše další projekty to ale určitě neznamená konec - vždy je pro umělce důležité, aby se mohl realizoval v různých směrech a mohl v nich uplatnit svou kreativitu. V našem případě se objevují skladby, které tak úplně nezapadají do konceptu Guano Apes, a pokud je nosíme v hlavě a nemůžeme se těch melodií zbavit, je lepší je sepsat, vytvořit a předvést je, byť pod hlavičkou jiného projektu. S iO jsme si užili spoustu zábavy. Odehráli jsme osmdesát nebo devadesát koncertů, procestovali jsme celé Německo a celou Evropu. Jakmile ale Stefan kontaktoval Sandru a řekl jí, že by rád dal kapelu znova dohromady, vrhli jsme se do toho. Pak přišel nápad s novou hudbou a se živým koncertováním. Uvědomili jsme si, co jsme naším rozpadem zničili, a přišli jsme na to, že nám to chybí. Následně šlo všechno rychle: Odebrali jsme se do zkušebny, napsali první skladby a zavzpomínali na staré, což jsme si nesmírně užili. Velkou roli zde sehráli také naši fanoušci, jejichž reakce nás povzbudily a podpořily. Netrvalo dlouho a nové album se začalo rýsovat.

A jak to vypadá se sólovou dráhou Sandry? Bude v ní pokračovat?

Samozřejmě, pořád si píše nové skladby. Stejně ale jako v případě iO se rozhodla je na chvíli dát stranou. Máme skutečně moc práce a nikdo není schopný dělat něco jiného než věci v rámci kapely. Turné a promo aktivity k desce jsou časově velmi náročné. Nemáme čas dělat nic jiného, natož pomýšlet na boční projekty. V budoucnu si ale určitě dopřejeme oddech i v rámci Guano Apes, tak proč tento čas nevyužít k další tvorbě. Jsem si jistý, že nikdo z nás se svých dalších aktivit nevzdá.

Guano Apes...

Guano Apes
... jsou německá skupina kombinující grunge, metal nebo dnes už melodický rock. Vznik kapely se sice datuje do roku 1990, praví Guano, jak je známe, ale vznikli o čtyři roky později, kdy mužské trio doplnila zpěvačka Sandra Nasic. O slávu se jim postarala skladba "Open Your Eyes" či snowboardová hymna "Lords Of The Boards". Díky nim mohli natočit debutovou desku "Proud Like A God". Směsicí dámského vokálu, tvrdých kytar a energií nabitého vystupování si postupně získali přízeň nejen domácího publika, přesto je to právě Německo, kde jsou "Opice" nejvíce oslavovány. Na kontě mají čtyři studiová alba a jednu výběrovku.

Nová placka "Bel Air" právě vychází. Co fanouškům přinese?

Stále máme tu energii, kterou jsme měli tehdy. Dostali jsme se ale na vyšší úroveň - líp se soustředíme na základní části písniček. Na novince máme spoustu tvrdých songů, jako byl třeba "Open Your Eyes". Posun se ale prostě nezapře. Setkali jsme se už i s názory, kdy za náma chodili lidi a říkali: "Sandro, teď opavdu zpíváš!" A my jim na to odpověděli: "Ne, něco takového jsme přece měli už předtím..." Je to pravda, i v naší rané tvorbě najdeš pomalé a jemné písně. Chtěli jsme se zbavit té zvukové stěny, protože se nám zdála až moc typická pro osmdesátá a devadesátá léta. Přijde nám, že až teď lidé poznávají a doceňují, co umíme.

Vzhledem k vašemu hudebnímu vývoji a k náslechu desky, který jsem měla k dispozici, mám dojem, že jste začali laškovat s elektronikou...

Máš naprostou pravdu. Ne že bychom cíleně chtěli zakomponovat prvky, objevilo se to zcela přirozeně. Sandra totiž tráví poslední roky v Berlíně a zkusila právě i elektroniku a taneční věci, což novince přidalo šmrnc. Použila třeba syntezátory a nebránili jsme jí ani my ani náš producent Jon Schumann. Za sebe mohu říct, že na této desce jsou i ty nejlepší písně naší kariéry. V porovnání s našimi předchozími nahrávkami to bude právě to ono, co vtisklo albu energii, prozářilo ho a taky přidalo trochu temnější atmosféry. Na "Bel Air" můžete klidně i tančit.

Guano Apes - Bel Air
© facebook interpreta
Singl "Oh What A Night" zní hodně energicky. Jaké bylo natáčení jeho videoklipu v Los Angeles?

Všichni si myslí, že je to Los Angeles, ale není tomu tak (smích). Natáčení probíhalo v Dubaji. Chtěli jsme tentokrát zkusit nějaké opravdu horké prostředí oproti klipům, které jsme dělali dřív. Jednou jsme natáčeli v minus dvaceti stupních a teď jsme na to šli úplně opačně. Celá skladba je o tom, že si užíváš nočního života. Naším cílem bylo vnést do písně pozitivní energii a teplo. Natáčení je ale povětšinou docela nudný proces - Většinu svého času se jen tak potloukáš po okolí, pak si najednou stoupneš před kameru a je to. Pak zase čekáš... Samozřejmě Sandra měla o trochu více práce (smích).

Ale stejně se zase vrátíme k Los Angeles, protože vaše deska se jmenuje po jedné z částí tohoto města. Proč? Máte k němu nějaký zvláštní vztah?

Abych řekl pravdu, nikdo z nás v této čtvrti nikdy nebyl. Líbil se nám ten název - je krátký, úderný a přitom abstraktní. Bel Air může taky někdo chápat jako místo, kam chodí bohatí starší chlápci se bavit. (smích)

Nahrávání "Walking On A Thin Line" pro vás údajně byla docela tvrdá zkouška. Stresovali jste se podobně i s "Bel Air"?

Naštěstí to tak hrozné nebylo (smích). Na předchozí desce jsme pracovali docela dlouho. Není se čemu divit. Byl to neskutečný kolotoč natáčení - promo, natáčení a zase promo. Neměli jsme čas na to být kreativní, abychom byli schopní napsat tolik skladeb, které potřebuješ k vytvoření celé desky. Tentokrát jsme nespěchali, využili jsme všechen čas, co jsme potřebovali. Neměli jsme vlastně ani management, takže jsme byli pány veškerého času. Sami jsme si organizovali koncerty a těšili se na setkání s fanoušky. Zavítali jsme do míst, kde jsme ještě před tím nikdy nebyli. Když jsme si hledali nový management, měli jsme pro novinku už polovinu písní hotovou. Docela nám to pomohlo a zbavilo velké části nátlaku. V porovnání s ostatními deskami jsme s přípravami strávili nejméně času.

Netíží vás náhodou očekávání publika? Nebo máte všechno na háku?

Nemyslím si, že je to pro nás jednoduché. Jsme nadšení a těšíme se. Kdybychom ale dělali hudbu, která by měla těšit jen ostatní, byla by dobrá jen pro ně. Pokud jsi ale umělec, tak děláš věci proto, že jsou správné pro tebe. Snažíš se podle svého nejlepšího svědomí vytvořit něco výjimečného. Když s tím pak vyjdeš před lidi, řekneš jim: "Takhle zníme teď. Pokud se vám to nelíbí, nezměníme to." Možná se naši starší posluchači s deskou tak úplně neztotožní, protože je trochu jiná. Osobně si ale myslím, že tomu tak není. Docela nám dodalo odvahu turné, které jsme podnikli před nahráváním - fanoušci nám ukázali, že nám věří.

Guano Apes
© LukᚠZmátlík / musicserver.cz
Atmosféru nových písní budete moct vyzkoušet naživo i u nás. Co předvedete?

Ano, do Česka se moc těšíme - vždycky jsme si tam koncertování užili. V roce 2009 jsme hráli na Malé Skále a to byl opravdu skvělý festival. Kromě nových kousků zahrajeme určitě i starší hity, které nás proslavily, jako třeba "Lords Of The Boards". Pokaždé, když připravujeme playlist, snažíme se ho obměnit a osvěžit. Máme spoustu skladeb, ze kterých můžeme čerpat. Nejhorší pro nás bývá vybrat ty, které hrát nebudeme.

Poprvé vystoupíte na festivalu Masters Of Rock a pak na podzim se představíte na sólovém klubovém koncertě. Dáváte přednost klubu, nebo festivalovému pódiu?

Každé má to své. Když hraješ na festivalu, nevidíš jednotlivce, ale obrovskou masu lidí. Sám jsem trochu stydlivý a cítím to nejvíc, když jdu na scénu malého klubu. Lidi stojí přímo před tebou a vidíš jim do obličeje. Na druhou stranu je nesmírně působivé vidět tolik lidí ve festivalovém publiku.

NÁZORY
  • popravdě řečeno (ian69, 18.04.2011 17:09) Reagovat

    Německý odvar něčeho, co bylo hudebně samo o sobě dost otravné a nudné... Scooter rocku

  • V poho (Buclik, 18.04.2011 19:03) Reagovat

    Ja odjakživa Guano Apes možu , ani sem nevěděl že majů mět nový album ani že se dali dohromady. Akorat to poslucham a dobry. Mnohem lepší než s*ačky co valej všude vokolo

  • guano apes (tom, 21.04.2011 18:32) Reagovat

    nemci mali vždy tak trochu trápne kapely

    • Re: guano apes (Vincent, 28.04.2011 10:39) Reagovat

      Češi byli vždycky "ředitelé zeměkoule", který uměj do všeho kafrat z gauče.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ostravský festival Alterova rozpálí 21. října Guano Apes (06.10.2023 14:21)
- Benátská! s Impulsem zve na Bonnie Tyler, Guano Apes i Jarka Nohavicu (10.07.2018 09:33)
- Guano Apes ohlásili turné k dvacetiletému výročí. Zavítají i do Prahy (30.11.2016 08:25)
- Naživo: Rock For People Europe, den druhý: živelní The Inspector Cluzo, návykoví Jeremy? a skvělí Movits! (05.07.2015 21:55)
- Naživo: Opičáci z Guano Apes jeli v Plzni na neutrál (05.07.2015 20:53)
- Fotogalerie: Druhý den Rock For People Europe: Vedro k padnutí a Motörhead (05.07.2015 13:21)
- Publicistika: Rock For People Europe: exkurze evropskou scénou IV. (01.07.2015 10:00)
- Recenze: Na novém albu zbyl z Guano Apes jen stín (06.06.2014 13:00)
- Video: Sluncem rozžhavení Guano Apes představují první videoklip z nového alba "Offline" (29.03.2014 11:17)
- Video: Guano Apes - When The Ships Arrive (03.05.2012 13:28)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu