Hiphopová deska, bohužel...

18.03.2011 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Bubeník Blink 182 Travis Barker se rozhodl natočit sólovou desku a přizvat si k ní hromadu hostů. Vyšla hromada velkohubých prohlášení o tom, že to celé bude na pomezí punku, rocku, metalu a hip hopu. Deska "Give The Drummer Some" vyšla, je na ní plno velkých jmen, ale zůstal asi jen ten hip hop.
7/10

Travis Barker - Give The Drummer Some

Skladby: Can A Drummer Get Some (Feat. Lil Wayne, Rick Ross, Swizz Beatz, Game), If You Want To (Feat. Pharrell And Lupe Fiasco), Carry It (Feat. RZA, Raekwon, Tom Morello), Knockin (Feat. Snoop Dogg, Ludacris, E-40, Dev), Jump Down (Feat. The Cool Kids), Devils Got A Hold (Feat. Slaughterhouse), Lets Go (Feat. Yelawolf, Twista, Busta Rhymes, Lil Jon), Saturday Night (Feat. Transplants And Slash), Cool Head (Feat. Kid Cudi), Raw Shit (Feat. Tech N9NE And Bun B), Just Chill (Feat. Beanie Sagel, Bun B, Kobe), Beat Goes On (Feat. Cypress Hill) Bonus tracks: On My Own (Feat. Corey Taylor) (Bonus Track), Don’t Fuck with Me (Feat. Paul Wall, Jay Rock & Kurupt) (Bonus Track), City of Dreams (Feat. Clipse & Kobe) (Bonus Track), Misfits (Feat. Steve Aoki) (Bonus Track)
Vydáno: 15.3.2011
Celkový čas: 68:38
Vydavatel: Universal
Travis Barker je důkazem toho, že punkový bubeník může předvádět kvalitní hru. V jeho případě dokonce i geniální na hranici virtuosity. Koneckonců se říká, že dokáže vybubnovat hvězdu z kohokoliv. Bohužel realita je trochu zvláštní, protože jemu samému se to na vlastní desce příliš nepovedlo. Hromada velkých jmen se krásně vyjímá v bookletu, ale celkem je tahle deska v podstatě povedenou, leč pro bubeníkovy fanoušky asi dost nepochopitelnou kompilací.

Šestnáctka songů se nese v poměrně jasném duchu, který se řídí hiphopovým diktátem. Plejáda jmen je vskutku úctyhodná a vcelku známá i pro žánrové analfabety, ale stejně se najde řada fanoušků, která se zeptá na důvody. Záliba v hip hopu je u hlavního protagonisty zřejmá, ale spíše zamrzí právě nerespektování ostatních proklamovaných žánrů. Jakkoliv je úžasné spojení s legendárními Cypress Hill nebo Snoop Doggem, tak ani jeden z těchto hostů nepřesahuje rámec svých samostatných projektů, navíc prvně jmenovaní se vytáhli na Slashově sólovce daleko více... Kvalitní hip hop může být sice dobrá věc, ale najdeme ho i leckde jinde.

Pár záležitostí může zcela jistě evokovat myšlenky na spásnou rockovou záležitost, ale ani punkový velmistr Tim Armstrong se svými Transplants očekávání dvakrát nenaplnil, tím více zamrzí, že jim asistoval i sám Slash. Jediným výrazně rockovým kusem pak je "On My Own" zazpívaná frontmanem Slipknot Coremy Taylorem. Ale ani ta nenaplňuje ambice vkládané do projektu. Nejde o nic víc než o naprosto průměrnou metalovou tuctovku.

Travis nahrál slušnou desku, ale slušná deska je od něj zkrátka málo. Jako jeden z nejlepších bubeníků na desce nepřináší prakticky nic, kromě standardních beatů, ale to zvládne kdejaký bubeník okresního formátu. Žádná exhibice a parády se nekonají. A pokud se na to podíváme z racionálního hlediska, tak Joe Satriani asi taky nikoho nenadchne deskou plnou dechovky, i kdyby šlo o sebepreciznější záležitost. Jako zdvižený prst a kritérium nám tak může sloužit deska, kterou udělal před lety Tommy Lee. Ten se dokázal přenést přes žánrové mantinely a udělat nahrávku, která je sympatická většině fanoušků. Barker tohle nedokázal a je to velká škoda...

Ale mohlo to být horší...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY