Princezna $tětka

24.11.2010 13:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Nejprve to vypadalo na one hit wonder, "TiK ToK" americké Ke$hy se ale drželo na vrcholu hitparád poměrně dlouho. Pak přišly tři další úspěšné singly, a aby toho nebylo málo, zpěvačka nás "rozmazluje" novou porcí hudby. K "Animal" se přidal "Cannibal", devítitrackové EP.
5/10

Ke$ha - Animal + Cannibal

Skladby: CD 1: Your Love Is My Drug, TiK ToK, Take It Off, Kiss N Tell, Stephen, Blah Blah Blah, Hungover, Party At A Rich Dude's House, Backstabber, Blind, Dinosaur, Dancing With Tears In My Eyes, Boots & Boys, Animal, CD 2: Cannibal, We R Who We R, Sleazy, Blow, The Harold Song, Crazy Beautiful Life, Grow A Pear, C U Next Tuesday, Animal (Billboard Remix)
Vydáno: 22.11.2010
Celkový čas: 78:17
Vydavatel: Sony Music
"Teď, když jsem slavná, seš mi u řitě."

Jeden z prvních rýmu v písničce "Cannibal" začíná dosti nevybíravě. Dát do souzvuku slova "famous" a "anus" chce odvahu a zrovna zpěvačka Ke$ha jí má na rozdávání. Je zdárným příkladem toho, nakolik se pop změnil například oproti devadesátým létům. Když si vybavíte video k "Sometimes" princezny Britney Spears, pak se přenesete v čase do roku 2010, kdy novodobá princezna Ke$ha vydává reedici debutu "Animal" s přidaným EP "Cannibal", možná budete v šoku, jaký kus pop music urazila od té doby.

Zasněné pohledy a image nevinné holčičky popových zpěvaček potřebovaly upgrade. Postupně se přitvrzovalo, až situace došla do bodu K. Špinavá, věčně opilá, neupravená, roztrhaná, vulgární, triviální. Taková je Ke$ha, novodobý role model. Člověk by si mohl říct, že po uvadnutí stylu emo si mohli rodiče dospívajících oddychnout, ale klidné spaní netrvalo dlouho. Písničky z kanibalového EP jsou na chlup stejné jako zvířecí předchůdce. Hlučný teenpop se zpěvem, který lze označit spíše za rýmování s ledabylou dikcí.

Pomineme-li přiblbé rádoby cool texty (v nichž nechybějí ani slova jako "mangina"), všechny nové písně jsou ničím nevybočující směsicí současného tanečního electronického popu. Stále více se prosazující 8-bitové beaty prosakují celou nahrávkou a nezapomnělo se ani na auto-tune, který má zpěvačka snad už natrvalo zabudovaný v hlasivkách. O produkci se postaralo především duo Dr. Luke a Max Martin. Je dosti možné, že se vám bude občas dokonce zdát, že posloucháte spíše zatulané songy z "Teenage Dream" krajanky Katy Perry.

Abychom interpretce nekřivdili, je třeba uznat, že ne všechno na desce se nepovedlo. "Sleazy" vznikala za dozoru hiphopového producenta jménem Bangladesh a výsledek působí ve zpěvaččině diskografii svěže. Velice zajímavý je i fakt, že této drsňačce celkem sedí balady, řeč je o slušné "The Harold Song", zavánějící lavignovinou. Jelikož u nás album vychází pouze ve spojení s předešlou studiovkou, bylo by ještě třeba zmínit songy z "Animal". Díky vyčerpávající recenzi, která na webu již je, by to však bylo nošení dříví do lesa.

Celá deluxe edice navíc nabízí tři nová videa a remix písně "Animal". Dohromady se jedná o více než vrchovatou porci západního popového mainstreamu, který má šanci zaujmout posluchače školou povinné, ale starší obecenstvo si Ke$ha svou image zřejmě nezíská.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY