shop.musicserver.cz

Podzem 10/2001

Vydáno: 15.05.2001 01:00 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

V desáté letošní Podzemi si na vás Tonda Kocábek nachystal informace o festivalu Beltine, podivném zákulisí festivalu v Roudnici, přehled právě vydávaných titulů, novinky o kapele Slut a samozřejmě spoustu dalších informací z hudebního podzemí.

Vítejte u další PODZEMě. Minule jsem si zde pochvaloval příznivé počasí, ale to, co následovalo, myslím, překonalo všechna očekávání - když už se nedařilo nic jiného, tak počasí důvody k optimismu dávalo. V době, kdy píšu tyto řádky, národ jásá, neboť jsme se opět stali mistry světa v ledním hokeji. V muzice už to tak slavné není, trochu se navíc obávám, že si zase nějaký jouda bude mít potřebu přihřát polívčičku a složí nějakou oslavnou píseň, která bude tak hrozná, že to horko těžko budou vydýchávat i skalní hokejoví fanoušci. To, že v předtuše blížících se prázdnin a prodejního útlumu všichni vydávají nové desky jak zběsilí, takže už nevím co poslouchat dřív, to už jsem myslím psal minule. Jenom by naše velectěné publikum nemuselo být tak konzervativní - když v Radiu 1 připravuji domácí hitparádu a vidím, jak reedice nemilosrdně vytlačují čerstvé a kvalitní mladé kapely, je mi z toho smutno. Někdy si tak říkám, jestli o ta nová jména (bez ohledu na kvalitu) vůbec ještě někdo stojí...

Tonda Kocábek

Beltine se vydařil

Festival Beltine, tedy keltský svátek, se letos podle mě povedl na jedničku. Byl jsem na něm poprvé, ačkoliv to byl již sedmý ročník. Bylo to poněkud náročné (tím myslím těch 16 hodin non-stop) a bylo to moc pěkné. Na palouku vedle zámku Nesovice poblíž Slavkova, což je docela pěkná stavba v duchu italské renesance (která byla navíc po dobu trvání akce zcela mimořádně zpřístupněná), vyrostla keltská vesnička, usídlila se malá kovárna, hrnčířská dílna a pochopitelně i nejrůznější stánky. Za zámkem pak vyrostlo podium, na kterém postupně vystoupily zhruba dvě desítky skupin a mezi tím vším pendlovalo téměř patnáct set lidí. Počasí bylo nádherné. Krom hudby se často tančilo a stepovalo. Přijeli účinkující z Rakouska, Francie, Slovenska, mnohé české skupiny měli anglické zpěváky a hlavní hvězdou byli galícijští (španělský kraj mezi Baskickem a Portugalskem) Luar Na Lubre. Ač u nás nepříliš známí, v daném žánru patří ke světovým špičkám. Ne nadarmo si je jako hosty na své desky zve třeba Mike Oldfield, jemuž dělali i předkapelu na světovém turné. Hlavní domácí ozdobou byli Čechomor , tedy ono sekupení, které si kdysi říkalo První nezávislá Českomoravská hudební společnost, poté jen Českomoravská hudební společnost a v budoucnu prý máme očekávat název ČM. Několik posledních písniček si s nimi zahrál jako host Vlasta Redl a z pódia se přitom valila smršť téměř punková. Z mladých, mně dosud neznámých skupin, mohu doporučit třeba Czeltic nebo Poitín, skvělí byli a určitě nejen keltským fanouškům by se líbili Eoghan O´Reilly & Happy to Meet, což je neuvěřitelně nadupaná česká kapela s irským zpěvákem, něco jako třeba Pogues bez akordeonu. Jak říkám - moc povedená akce.

Roudnice 2001 nebude?

Minule zde vyšla informace o na poslední chvíli zrušeném festivalu Roudnice 2001. Docela toho lituji ještě teď, protože dva předchozí ročníky byly velmi vydařené - tedy myslím ve smyslu toho, jak si představuji hudební festival. Na druhou stranu to zrušení trochu chápu, festivalová konkurence je neúprosná - stačí mít špatné počasí a máte na dlouhou dobu vyřešený problém kam s tou spoustou peněz, které vyděláváte a doma přehazujete vidlemi. Hovořil jsem mezitím s organizátory osobně - rozhodně nevypadali nějak rezignovaně a už kují další plány na jiný festival. Jen to asi nebude v Roudnici, kde prý místní úředníci vstřícností přímo překypují. Mezi tím mi ovšem přišla informace o jiném festivalu, který se v Roudnici konat bude jen o pár týdnů později, než měl být onen zmiňovaný, a to shodou okolností (?) na stejném místě jako byl tento vloni. Má název Rock Roudnice 2001, a když jsem si mailoval s organizátory, tak mi sdělili, že název má odlišit fakt, že na rozdíl od loňska je tento festival zaměřen hlavně na rockové publikum. Docela by mě zajímalo, co tedy hrají skupiny Garage, Původní Bureš, Timudej, A bude hůř, Vynález zkázy, Echt!, Už jsme doma či Znouzecnost, které vystoupily na předchozích ročnících. Že by dechovku? No nic. Festival Rock Roudnice se koná 23. června v roudnické sportovní hale Pod lipou a krom několika méně známých spolků zde vystoupí třeba Flattus, několik všudypřítomných revivalů, hlavní hvězdou budou František Sahula a Synové výčepu. Resumé už nechám - milí čtenáři - jen na vás.

Novinky na pultech

Jak už bylo naznačeno v úvodu, objevila se celá řada CD novinek a mnohé se ještě objeví. Brněnští Indies vydali v poslední době třetí album psychedelic-folk-punkerů Původní Bureš "Sen noci indiánské", druhé album severočeských bluesmanů Lady I. "Brno Live - Stará pekárna", sólové album bubeníka Pavla Fajta "Drum Trek", druhé album tria v čele s Petrem Vášou Ty syčáci "Lék a jed", v nejbližší době se pak chystá debutové album písničkářky, která si říká Radůza a další album Ivy Bittové & Čikori právě vzniká a vyjde po prázdninách. Black Point právě do světa vypustil třetí desku pražských Nahoru po schodišti dolů band "Svinska pržola" a rovněž třetí album etnických badatelů ve vodách word-music Gothart s názvem "Cabaret". V nejbližší době se pak objeví dva kousky z edice Archív - Elektrobus - "Nedefinitivní" z poloviny sedmdesátých let aneb pozoruhodné začátky Mikoláše Chadimy a Pavla Richtera a také porevoluční album J.J.Neduhy & Extempore "Šel jsem domů včera, přišel jsem až dneska…". O desce mladých pražských alternativců Janota 1935 "Mechanické zvíře" u vydavatelství G.Parrot jsem tu už psal. Své čtvrté album vydali u západočeských Day After táborští Sunshine - recenzi na něj si brzo přečtete. A to už vůbec nemluvím o majors - namátkou reedici "Besídky Divadla Sklep" (Sony Music Bonton), vzpomínkovém 2CD na Mejlu Hlavsu (Globus), Lety Mimo (BMG)… Přidejme k tomu pár alb vlastním nákladem a je jasné, že vybrat si může každý….

Další díl festiválku Velký šleh

Parta nadšenců seskupená okolo temné postpunkové party 2v1 již několik let organizuje zhruba s půlroční periodicitou festiválek Velký šleh. Ten s pořadovým číslem VI se bude konat již tento víkend, a to opět jako tři předešlé na pražské periférii, v klánovickém klubu Black Pes. Kromě pořadatelské party vystoupí třeba skupiny Salash, Flattus, Tři čutory (Podzem doporučuje!!!), Fidel Castro nebo jako headliner legendární Plexis. Krom kapel ještě vystoupí i divadélka Ztráta drátu a Zmalovaný buchty. Také vás čeká výtvarná dílna, projekce filmů FAMU a výstava. Vše vypukne už v pravé poledne (ano - čtete dobře - ve 12:00…) v sobotu 19. května. Klub se nachází asi tak tři minuty volné chůze od nádraží Praha-Klánovice.

Obnovení Slut

Pražští Slut, skupina, která umě kloubí hard core s tanečními rytmy, se v posledních, můžeme už říci letech, na podiích objevuje jen sporadicky. Již před časem se všude hovořilo o tom, co se nyní definitivně stalo skutečností. Zpěváka Jakuba a kytaristu Hrádka doplnila rytmika Honza "Ganjalood" Žalud (baskytara, jinak i OTK) a Öggg (bicí, jinak známý taneční producent, remixér a zvukový kouzelník), čímž se Slut obloukem navrátili ke své zakládající sestavě z roku 1992. Ve staronové sestavě je můžete vidět třeba na festivalu Rock For People v Českém Brodě.

Literární večery s hudbou

V Kavárně a čajovně U Božího mlýna v pražské Lublaňské ulici (kousek od stanice metra I.P.Pavlova) se pod záštitou knižního vydavatelství Maťa konají již delší dobu velice zajímavé literární večery s hudebním doprovodem. V neděli 20.5. zde od 19 hodin bude číst svou poezii Věra Jirousová a poté i saxofonista Plastic People Of The Universe Vratislav Brabenec, který zde bude mít i autogramiádu své knihy "Vážený pane K". Hudebně ho budou doprovázet cellista Tomáš Schilla (Echt!, ex-Půlnoc, Domácí Kapela, DG307, Národní třída) a Tobiáš Jirous (Ivan Kral Band, ex DG 307). V neděli 3.6. bude mít své autorské čtení dnes již bývalý klávesista skupiny Pod Černý vrch Jiří Koflák, kterého hudebně doprovodí opět Vratislav Brabenec a klarinetista Jaromír Linhart (mj. Rudovous). Zároveň tentýž večer proběhne i vernisáž výstavy fotografií (nejen z rockových pódií) fotografa Zdeňka Tichého.

Chuťovka na závěr

Pokud to ještě náhodou nevíte, tak si dovoluji upozornit, že 1. června přijedou opět do Prahy slovinští provokatéři a mistři cover-verzí Laibach.

Za týden opět u Podzemě!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used
Nové desky 25/2024 - od Kyga přes Gracie Ambrams po The Used Minulý týden nabídl velmi pestrou mozaiku hudebních novinek. Vedle tanečního Kyga, indiepopové Gracie Ambrams či rockových The Used mezi ně patří countryová pocta Tomu Pettymu nebo alternativní Emilíana Torrini. Hip hop zastupuje... čtěte zde
Vydáno: 26.06.2024 11:30 v sekci Novinky | Nové desky
Festival Slunovrat, Opava, 20.-22.6.2024
Naživo: Opavský Slunovrat opět dokázal, že kultura jde dělat i jinak Jedenáctý ročník festivalu Slunovrat, který se po odchodu z Hradce nad Moravicí už potřetí konal v Opavě, nejde popisovat jinak než s nadšením. S láskou a dobrovolnicky připravovaná akce už dávno přerostla své opavské hranice a... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 19:00 v sekci Naživo
Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta
Nejvíc nej: Od rocku přes disco až po dojemné balady aneb Sedm hudebních tváří Roda Stewarta Muž s typicky blonďatou čupřinou, otec osmi dětí s pěti ženami, fotbalový fanoušek (Skotsko, Celtic a Manchester United), sběratel vláčků (modely) a aut (skutečné), ale hlavně velmi úspěšný zpěvák - to vše je Rod Stewart. Než... čtěte zde
Vydáno: 25.06.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Becky Hill - Believe Me Now? 9/10
Recenze: Becky Hill na "Believe Me Now?" skvěle propojuje mainstream s klubovou taneční hudbou Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?"... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 14:30 v sekci Recenze
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo!
Dave Grohl rozběsnil Taylor Swift: My alespoň hrajeme naživo! Dave Grohl je považován za jednoho z nejpříjemnějších lidí v showbyznysu a i na musicserveru jste si mnohokrát mohli přečíst, kolik dobrého toho v životě udělal. Na koncertě v London Stadium, který se konal v sobotu 22. června, si... čtěte zde
Vydáno: 24.06.2024 09:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Podzem 10/2002 (05.06.2002 20:53)
- Publicistika: Podzem 9/2002 (21.05.2002 18:24)
- Publicistika: Podzem 08/2002 (01.05.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 07/2002 (17.04.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 6/2002 (27.03.2002 20:19)
- Publicistika: Podzem 5/2002 (14.03.2002 18:40)
- Publicistika: Podzem 4/2002 (27.02.2002 05:00)
- Publicistika: Podzem 3/2002 (14.02.2002 19:56)
- Publicistika: Podzem 2/2002 (22.01.2002 19:58)
- Publicistika: Podzem 1/2002 (03.01.2002 10:41)

ALBUM TÝDNE 26/2024

Becky Hill
Believe Me Now?

Na více či méně úspěšné účastníky talentových soutěží se sice často díváme skrz prsty, z některých se ale vylíhne opravdový talent. Patří mezi ně i britská interpretka Becky Hill. Ta na albové dvojce "Believe Me Now?" dorostla v působivou zpěvačku, která se ale rozhodně nevzdává svých kořenů v taneční hudbě.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
Po 15.07.
Shemekia Copeland (US) (Divadlo Hybernia, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík The Prodigy Prince Justin Bieber Adam Lambert Dario G Taylor Swift Queen Beyoncé Billie Eilish Brian May Roger Taylor Pet Shop Boys Raye Dua Lipa Mirai Lucie Vondráčková Avril Lavigne mp3.com Parkway Drive
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe