Všude dobře, v tygřím nejlíp

29.09.2010 05:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Pokud máte už po krk hudebních figurek skákajících podle toho, jak jejich label píská, zkuste něco opravdového. Skotská písničkářka KT Tunstall totiž přichází na trh se svou tygří kůží ("Tiger Suit")! Nečekejte úzké flekaté oblečky, ale porci jedenácti poctivých písní, které zpříjemní sychravé počasí.
7/10

KT Tunstall - Tiger Suit

Skladby: Uummannaq Song, Glamour Puss, Push That Knot Away, Difficulty, Fade Like A Shadow, Lost, Golden Frames, Come On, Get In, (Still A) Weirdo, Madame Trudeaux, The Entertainer
Vydáno: 27.9.2010
Celkový čas: 43:02
Vydavatel: Parlophone
KT Tunstall nikdy nebyla rozjuchanou vyzubenou zpěvačkou pózující s kytarou pouze jako s dobře vypadajícím doplňkem. Ona a její nástroj spolu tvoří dokonalé a uvěřitelné souznění. K téhle dvojce připočtěte krásně zabarvený hlas, smysluplné texty a zejména osobnost, která nikdy neplnila titulní stránky bulváru. Pětatřicetiletá Skotka může navozovat dojem nudné, hodné holky. Myslete si, co chcete, ale se svou čtvrtou studiovkou "Tiger Suit" naklepe rádoby rebelkám zadek. A nuda? To je to poslední, co byste s touto deskou zažili.

V Česku "skončila" KT svoji kariéru po odvysílání klipu "Suddenly I See" z debutové "Eye To The Telescope". Zatímco její písně byly na ostrovech vynášeny do nebe, Češi opět potvrdili, že o folk říznutý country rockem nemají zájem. Zato v zahraničí následovaly další dvě úspěšné desky, vymetání prvních příček britských hitparád a sbírání cen. Není divu, že její nové album po právu budilo zvědavost. "Tiger Suit" ale předčilo všechna očekávání. Ačkoliv se KT stále drží stop poctivého alternativního rocku, pustila se do spousty zvukových i hlasových experimentů.

O tom, že tato slečna disponuje kvalitními hlasovými schopnostmi, není pochyb. Tygří kůže KT nejspíš hodně sedla a pomohla jí se uvolnit. To má za následek, že si víc vyhrála se svým pohádkovým hlasem, což z celé placky činí oproti předchozí tvorbě úplně odlišnou záležitost. Ano, i tak zdánlivě jednoduchá věc jako projev toho může tolik změnit. Změnou ale prošel i zvuk. Dochází k odklonu od country, kytary se pouštějí do nápaditějších experimentů a velký podíl na atmosféře má i rozmanitější pozadí. "Tiger Suit" v sobě nese spoustu energie. Písničky jsou pestré a nesplývají dohromady v odpornou lepivou směs. Vše zmíněné podloží poslech nejzdařilejšího kousku "Difficulty", kterému se na paty úspěšně lepí i "Come On, Get In". A jelikož se zpěvačce vždycky dobře kormidlovalo mezi baladami, nasadila jednu z nich rovnou jako singl. "(Still A) Weirdo" ji ukáže v klasické notě předchozích alb.

Pokud vám tvorba této neobvyklé "dívčiny" unikla, rozhodně zpozorněte. Její vlídný projev si vaše sympatie prostě musí získat. V dnešní době je KT Tunstall navíc nezvratným důkazem, že dobrá muzika jde produkovat, aniž by musela ukazovat prsa. "Tiger Suit" je nejlepší záležitost, která vzešla ze strun její kytary. Jestliže hledáte oživení své zaprášené poličky s cédéčky, je tohle to pravé podzimní rozptýlení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY