Nové desky pro 35. týden

29.08.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Ačkoli tomuto týdnu vévodí popová novinka Katy Perry, celkově vládnou alternativnější žánry. Za elektroniku jsou to Magnetik, metal zastupují Avenged Sevenfold a Disturbed, hard rock Papa Roach, world music Ali Farka Touré & Toumani Diabaté a jazz slaví čtyřicáté výročí vydání "Bitches Brew" Milese Davise.
Pokud se v pondělí 30. srpna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Katy Perry - Teenage Dream (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Katy Perry - Teenage Dream
Jedno jediné album včetně slušné řádky hitů z něj vyšvihlo americkou zpěvačku Katy Perry na výsluní současné hudební scény. Nyní bude mít ovšem velmi těžký úkol - uhájit tuto pozici jeho nástupcem. Ten vychází nyní, po dvou letech od debutu, a jmenuje se "Teenage Dream". Na něm zpěvačka sází v podstatě na stejný tým jako na předchůdci, jen s tím rozdílem, že tentokrát největší kus práce neodvedl Greg Wells, ale tandem Dr. Luke - Max Martin a ještě Tricky Stewart a své si k tomu řekli i Stargate. Celkem se svým štábem na CD vybrala čtrnáct písniček včetně dvou schovaných remixů. Jak už jsme měli možnost slyšet z prvního singlu "California Gurls", přizvala si do studia i jednoho hosta, kterým je Snoop Dogg. V Americe vyšla deska již minulý týden, a tak nebude tajemstvím, že ačkoli kritika považuje "Teenage Dream" spíše za průměrnou nahrávku, fanoušci vzali obchody útokem a CD bude s velkou pravděpodobností debutovat na špici tamější albové hitparády. Desku si můžete v krátkých ukázkách poslechnout na zpěvaččině MySpace.com.


Magnetik - Projektor (X Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektronika

Magnetik - Projektor
Český elektronický projekt Magnetik, jehož hlavním členem je Moimir Papalescu, zvolil pro svoji nahrávku "Projektor" ještě stále netradiční distribuci. Album totiž vyjde jako příloha časopisu Živel. Čtvrtá deska nese podtitulek Music Is Fantasy a podílela se na ní i nová členka uskupení, mladičká multiinstrumentalistka Mitsuko, jejímž přičiněním se některé z kompozic dosti proměnily. Symbolem desky se stal unikátní hvězdný projektor značky Karl Zeiss, který se nad kapelou tyčí jako jakési monstrózní kosmické Božstvo. Nahrávalo se na magnetofonový pás a hlavním nástrojem je klasický Moog. Zvuk alba je proto ve srovnání s předchozími deskami striktně analogový. Na vizuální stránce alba se podíleli opět fotograf Václav Jirásek a designér Morten. Kdo by si přece jen nechtěl kvůli desce kupovat Živel, musí počkat do 10. září, kdy "Projektor" vyjde v limitované edici s bonusovými skladbami také u X Production. Jednu z nich svým zpěvem obohatí slovenská zpěvačka Kristina Chrasteková, se kterou Moimir Papalescu a Petr Van Krbetz na rok 2011 připravují projekt Dioda Boy.


Avenged Sevenfold - Nightmare (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal / alternativní metal

Avenged Sevenfold - Nightmare
Tři roky o sobě nedala americká rocková formace Avenged Sevenfold vědět a nyní se hlásí o slovo s pátou studiovou deskou "Nightmare". Během jejích příprav zasáhla muzikanty velká rána, když v loňském roce zemřel bubeník James "The Rev" Sullivan. Ještě před svou smrtí ale stihl napsat některé z nových melodií a zbylí členové Avenged Sevenfold ponechali na desce kromě nich také jeho doprovodné vokály. Aby zřejmě zůstala zachována autenticita bicích, postaral se o zbylé party bubeník Mike Portnoy z formace Dream Theater, jež byla pro kapelu velkou inspirací. Jak se nové písně povedly, můžete posoudit sami. Na MySpace.com skupiny najdete dvě z nových skladeb včetně titulní "Nightmare", ke které vzniklo i video.


Ali Farka Touré & Toumani Diabaté - Ali And Toumani (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: world music / folklor

Ali Farka Touré & Toumani Diabaté - Ali And Toumani
V roce 2006 malijské duo Ali Farka Touré & Toumani Diabaté získalo s albem "In The Heart Of The Moon" Grammy v kategorii Best Traditional World Music Album. Bohužel jen pár týdnů nato Ali Farka Touré zemřel. Přesto se z jejich spolupráce dochovalo více, než se vešlo na jednu nahrávku. Díky tomu nyní může vyjít další společná deska, kde se opět rozezní Tourého kytara společně s korou Toumani Diabatého. Nahrávka dostala jednoduchý název "Ali And Toumani" a najdete na ní jedenáct skladeb, ve kterých dvojici doprovází Orlando 'Cachaíto' López na basu. Album produkoval opět Nick Gold a vy si jej můžete poslechnout na stránkách labelu World Circuit Records. Album vychází i na vinylu jako 2LP se dvěma písněmi navíc.


Disturbed - Asylum (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Disturbed - Asylum
Metaloví Disturbed připravili po dvou letech nástupce úspěšné desky "Indestructible". Frontman David Draiman si na "Asylum" rozhodně nebere servítky a fanouškům slibuje podobně tvrdou nálož jako na předchozí nahrávce. Témata pro skladby opět čerpal ve svém vlastním životě a v některých písních naráží i na současné světové problémy. Nahrávka bude dostupná v několika edicích. Kromě klasického CD mohou fanoušci sáhnout i po limitované edici obohacené o DVD. Ochutnávku v podobě pilotního singlu "Another Way To Die" si můžete poslechnout na MySpace.com profilu formace. Na stejné adrese najdete také kousek "Asylum". K oběma písním vznikly velmi silné videoklipy a na oba se můžete podívat na YouTube.com kanálu Disturbed.


Miles Davis - Bitches Brew (40th Anniversary Collector's Edition) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / fusion / avantgarda

Miles Davis - Bitches Brew (40th Anniversary Collector's Edition)
Album "Bitches Brew" opravdu není třeba představovat. Ve chvíli, kdy kdokoli bude sestavovat Top 10 nebo i Top 5 jazzových desek, nebude v něm tato nahrávka chybět a patrně bude na příčce nejvyšší. Zásadní album nejen jazzové, ale i hudební historie vyšlo původně v roce 1970 a znamenalo v té době průlomový úspěch v kariéře Milese Davise. Díky tehdy novátorským experimentům s elektrickými nástroji a odmítnutí tradičních jazzových rytmů ve prospěch improvizací a rockově zaměřeného zvuku se toto album stalo přelomovým a zároveň prvním Davisovým albem, jehož prodeje dosáhly zlaté příčky. Letos tedy slaví čtyřicáté výročí od vydání, a tak není divu, že se dočkáme exkluzivní rozšířené reedice, a to hned ve dvou formátech. První z nich přinese dvě CD a DVD, přičemž na prvním CD najdete standardní album a na tom druhém CD a DVD koncert z Kodaně z roku 1969. Druhá edice je pak už pro opravdové fajnšmekry. Bude bohatší ještě o jedno CD a dva vinyly. Třetí CD nabídne doposud nevydané vystoupení v Tanglewoodu ze srpna 1970, kde Davis hrál s Keithem Richardsem, Chickem Coreou, Davem Hollandem a dalšími. Dvě černé stoosmdesátigramové desky obsahují originální album a navíc i památeční obálku a rozkládací plakát. Davisovo MySpace.com se této události plně věnuje a připomíná ji jak v audio, tak ve video podobě.


Papa Roach - Time For Annihilation...On The Record And On the Road (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hard rock / nu-metal

Papa Roach - Time For Annihilation...On the Record and On the Road
Papa Roach pojali svou novou nahrávku trochu jinak. Nahrávali ji na společném turné s kapelou Shinedown, takže část písní budou posluchači znát, a navíc přidali pět nových songů. Jejich přípravu zvládli také během koncertní šňůry, nicméně nahrávání si nechali až po příjezdu domů. Jednou z nových písní je i pilotní singl "Kick In The Teeth", a pokud jste ji ještě neslyšeli, můžete se s ní seznámit na MySpace.com stránkách formace.


Liv Kristine - Skintight (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / pop

Liv Kristine - Skintight
Norská zpěvačka Liv Kristine se po albu natočeném se svojí domovskou kapelou Leaves' Eyes vrací opět na sólovou dráhu a pokračuje ve stylu předchozí desky "Enter My Religion", tedy toho, který je od tvorby Leaves' Eyes poměrně vzdálený. Novinkou "Skintight" opět cílí někam na pomezí popu a rocku a stejně jako "Enter My Religion" i tuto nahrávku produkoval její manžel a zároveň další člen Leaves' Eyes Alexander Krull. První čtyři ochutnávky a videoklip k titulní skladbě servíruje Liv Kristine na svém MySpace.com.


Sonic Syndicate - We Rule The Night (M.A.B.Records)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Sonic Syndicate - We Rule the Night
Švédští Sonic Syndicate nemají o nápady nouze a jejich čtvrtá novinková nahrávka v pěti letech je toho důkazem. "We Rule The Night" přináší posluchačům jedenáct nových písní včetně pilotního singlu "Revolution, Baby", ke kterému vznikl i videoklip. Produkci nového materiálu dostal do rukou Toby Wright, jenž vypomohl také třeba Alice In Chains nebo Slayer. Jak se spolupráce povedla, můžete sami posoudit poslechem několika nových písní na MySpace.com profilu Sonic Syndicate.


Tristania - Rubicon (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: gotický metal

Tristania - Rubicon
Norská metalová formace Tristania je na hudební scéně od roku 1996, ale nutno podotknout, že za posledních několik let se v ní téměř kompletně vyměnila sestava. Z té původní zbyli pouze kytarista a zpěvák Anders Høyvik Hidle a klávesista Einar Moen, kterého ale na koncertním pódiu neuvidíte. Pro dalších pět muzikantů včetně zpěvačky Mariangely Demurtas, je aktuální CD "Rubicon" prvním, které s Tristanií natočili. Jak moc se skupina změnila, můžete prozatím zkoumat pomocí čtyř písniček na jejím webu.


Bran - En Concert (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: world music / keltská hudba

Bran - En Concert
Uskupení kolem zpěváka a hráče na klarinet, flétnu a bombard Dewiho Pajota Bran se rozhodlo zaznamenat jedno ze svých dubnových vystoupení na Moravě a pro všechny fanoušky zachytit věrně a bez příkras jedinečnou atmosféru jednoho obyčejného večera ve společnosti česko-francouzského Havrana. Album dostalo jednoduchý francouzský název "En Concert" a díky tomu, že mezi oficiálním vydáním a tím, než se deska dostala do běžné distribuce, uběhl již více než měsíc, ji mohli Bran propagovat na svém letošním letním turné. Kdo chce nasát alespoň zlomek oné živé atmosféry a hudby keltské Bretaně, tedy tradičních písní s mystickým nádechem, ovlivněné starými bretaňskými legendami, dobrodružstvím a melancholií, nechť navštíví MySpace.com formace. Nalezne tam ukázky ze zmíněné novinky.


Dále vychází:

Asphyx - Live Death Doom (EMI)
At Vance - Decade (Mystic Production)
Čechomor - Proměny/Slidepack (Universal)
First Signal - First Signal (Mystic Production)
Frederic Chopin - Čtyři scherza / Sonáta č. 3 H-moll (Supraphon)
Fritz Wunderlich - Live On Stage (Universal)
George Harrison - Dark Horse 1976 (EMI)
Kingdom Of Sorrow - Behind The Blackest Tears (Mystic Production)
Last Felony - Too Many Humans (Mystic Production)
Made Of Hate - Pathogen (Mystic Production)
Malevolent Creation - Invidious Dominion (Mystic Production)
Marco Mendoza - Casa Mendoza (Mystic Production)
Murderdolls - Women And Children Last (Supraphon)
Nightfall - Astron Black And The Thirty Tyrants (Mystic Production)
Queen - Hot Space/2010 Remaster (EMI)
Queen - Jazz (EMI)
Queen - Made In Heaven/2010 Remaster (EMI)
Queen - Miracle (EMI)
Queen - The Game/2010 Remaster (EMI)
Queen - Works (EMI)
Různí - Power Ballads Vol.1 (Mystic Production)
Sahg - III (Mystic Production)
Seven The Hardway - Seven The Hardway (Mystic Production)
Shadowgarden - Ashen (Mystic Production)
Spiritual Beggars - Return To Zero (EMI)
Spock's Beard - X (Mystic Production)
Stan Bush - Dream The Dream (Mystic Production)
Terror - Keepers Of The Faith (EMI)
Terry Brock - Diamond Blue (Mystic Production)
Václav Neckář - Planetárium (2CD+DVD) (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY