shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver speciál - Karel Veselý

Co poslouchá musicserver speciál - Karel Veselý

Vydáno: 19.07.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Cesty hudebního vkusu jsou stejně nevyzpytatelné jako cesty boží. Pod tímto heslem probíhal výběr, jímž do čtvrtého dílu letního speciálu Co poslouchá musicserver přispěl Karel Veselý. O co více vás jeho seznam překvapí či rovnou naštve, o to více se bude usmívat.

Seriál Co poslouchá musicserver si dal přes léto na čas oddech, to ale neznamená, že byste přišli o pravidelné články s oblíbenými deskami našich redaktorů. Ti se rozhodli zapátrat v paměti, probrat sbírky a sepsat vždy svých deset nejoblíbenějších nahrávek. Nemusí se jednat o to nejlepší, co v životě slyšeli, jde hlavně o alba, která je v průběhu života nejvíce zasáhla a ovlivnila. Po Honzovi Baluškovi, Danu Hájkovi a Michalovi Kochovi vám čtvrtý exkurz servíruje Karel Veselý.

Když se na musicserveru vyhlásil tento seriál, zvolal jsem zděšeně: "Vybrat deset alb? To je holé šílenství!!" Jak vidíte níže, nakonec jsem to nějak zvládnul. K práci hudebního publicisty patří i to být kritický ke svému vlastnímu vkusu a následující seznam jsou alba, která zkoumavý poslech během několika let úspěšně ustála. Jinak ovšem platí, že cesty vkusu jsou nevyzpytatelné stejně jako cesty boží a sám doufám, že za pět let bude tento seznam zase úplně jiný. A lepší. Samozřejmě. (Když jsem se probíral svojí sbírkou kazet, CDček, MP3ek a vinylů, připomněl jsem si, jak důležití pro mě byli lidé, kteří mi s formováním vkusu pomohli. A tak velké poděkování patří všem mým hudebním dýlerům, jmenovitě zejména těmto - Gandalf, Quido, Fero a Metod.)


Ryoji Ikeda - Dataplex
10. Ryoji Ikeda - Dataplex (2005)

Co s hudbou, která odmítá být hudbou? Japonec Ryoji Ikeda o sobě bez uzardění tvrdí, že není hudebník, spíše zvukový umělec a své shluky digitálních pípanců a lupanců tak osvobozuje od pout posluchačových představ o tom, jak by měla hudba vypadat. "Dataplex" je něco jako Duchampův pisoár vystavený v muzeu a nepoučenému posluchači bude znít jako záznam rozhovoru mezi dvěma počítači. Na druhou stranu je to možná nejhudebnější Ikedovo album a pulzy na něm jsou čas od času dokonce pekelně funky. Jeho kolegy Autechre nebo Oval jsem poslouchal už v hloubi 90. let a to, že mě Ikedovo předposlední album udeřilo do uší takovou intenzitou, připisuji nejspíše lepšímu aparátu, na kterém si ho dávám.


Bestie Boys - Ill Communication
9. Beastie Boys - Ill Communication (1994)

Samozřejmě, že v mém přehledu nemůže chybět ani nějaký hip hop. "Ill Communication" od Beastie Boys jsem měl, tuším, na jedné kazetě s "Black Sunday" Cypress Hill a byly to právě tyto desky, které mě nasměrovaly od alternativního rocku a grunge směrem k hip hopu. Dodnes jim za to děkuji! Jen o pár let později jsem docenil "Paul's Boutique" a "Check Your Head" a dnes bych řekl, že jsou to možná i lepší nahrávky, ale díky "Sabotage" a "Sure Shot" na rakouském rádiu FM4 pro mě bylo "Ill Communication" iniciační deska, která mi otevřela nový svět. Na zběžný poslech je to trochu chaos, ale takoví Beasties už prostě jsou.


Khanate - Things Viral
8. Khanate - Things Viral (2003)

"Tohle je zlá hudba," říkal jeden můj kamarád o našich společných oblíbencích - postupně to byli Merzbow, Slipknot a Atari Teenage Riot. Musím mu někdy pustit Khanate, protože tohle je podle mě ta nejzlejší hudba, která kdy byla natočená. Ne, vážně nehodlám hrát oblíbenou hru metalistů "moje kapela je tvrdší než tvoje kapela", ale... Když jsem se před léty vrátil k metalu, který jsem hodně poslouchal na střední škole, zjistil jsem, že se toho po dobu mé absence na první pohled zase tak moc nezměnilo. Nebavilo mě poslouchat testosteronem nadopovaný mačo-metal, chtěl jsem něco chytrého. A pomalého. A tak jsem skončil u podstylů stoner a doom. Khanate by možná někdo ani nepovažoval za hudbu, jsou tak pomalí, až zapomenete, že jednotlivé tóny mezi tichem mají tvořit nějakou melodickou strukturu. Je to jako procházka v čerstvě položeném asfaltu, k dokonalosti dovedený minimalismus, při kterém si extrémní hudba podává ruku s avantgardou. Khanate už se rozpadli, James Plotkin dělá skvělý industriální ambient a Stephen O'Malley dál pokračuje pod heslem "méně je více" třeba v ultradoom a drone králech Sunn O))).


Isaac Hayes - Hot Buttered Soul
7. Isaac Hayes - Hot Buttered Soul (1969)

Přiznám bez uzardění, že Isaaca Hayese jsem znal nejdříve jako Chefa ze "South Parku". Když jsem se pod vlivem revivalistů, jako jsou Erykah Badu a D'Angelo, vrhl do hlubšího zkoumání zákoutí soulu, ke svému úžasu jsem zjistil, že tenhle hlas má na svědomí zcela geniální nahrávky. Moje nejoblíbenější je asi "Hot Buttered Soul". Album obsahuje jen čtyři skladby a dvě z nich jsou coververze, což ale nemění nic na tom, že v okamžiku, kdy skončí devatenáctiminutová "By The Time I Get To Phoenix", jste v kolenou a ani nevíte, jak se jmenujete. Ty bombastické aranže jsou možná pro leckterého dnešního posluchače už za hranou, ale na mě to funguje dokonale.


Miles Davis - Bitches Brew
6. Miles Davis - The Complete Bitches Brew Sessions (1969 / 1998)

Na vysoké jsem hodně četl o jazzu a o jeho dopadu na populární kulturu. Chtěl jsem toho radikálního soundu naposlouchat co nejvíce, ale místo toho jsem se setkával jen s prďoly, kteří hrají krotké standardy pro šosácké padesátníky, co si přišli vzájemně ukázat nové smokingy. Naštěstí mi ve stejné době kamarád vypálil "The Complete Bitches Brew Sessions" a já byl zachráněn. Brzy jsem se prokousal do alternativních dějin jazzu, kde šéfují drogami nadopovaní Davis a Coltrane a konečně jsem objevil opravdový jazz se subverzivním potenciálem. Čtyřhodinový masakr kompletních Milesových nahrávek z časů "Bitches Brew" pro mě ale nebyl jen začátek bádání v jazzu, ale také milník ve způsobu, jak poslouchám hudbu. Odtud pak vedla cesta k free jazzu, improvizaci nebo noise. Jsem vážně zvědav, jestli tohle putování skončí až v bláznici.


Prince - 1999
5. Prince - 1999 (1982)

Vždycky jsem měl rád funk s jeho živočišností a bezprostředností. Pokud to bude potřeba, kdykoliv se rád pod jeho vlajkou postavím na bitevní pole proti nudě a sterilitě. Shltal jsem všechno, co kdy natočil James Brown i Parliament/Funkadelic, ale Prince jsem nikdy tak moc nežral. Tak proč "1999"? Vážně nevím, snad proto, že Prince dokázal funk přetavit v pop a infikoval rozhlasový éter myšlenkami na sex a ten, jak známo, vždy úspěšně rozežírá přetvářku falešných moralistů. A "Little Red Corvette" a "Lady Cab Driver" patří mezi mé úplně nejoblíbenější písně. Jsem snad jediný člověk, který si myslí, že "1999" je jeho nejlepší album?


Radiohead - OK Computer
4. Radiohead - OK Computer (1996)

Když se nějaká má oblíbená kapela stane příliš slavnou, začnu mít trochu problém. Ne s ní, ale s jejími fanoušky, kteří mi ji ukradli a udělali si z ní něco, s čím už nechci mít nic společného. Stalo se to s Nirvanou, stalo se to s OutKast a stalo se to i s Radiohead. Přiznávám, jsem paranoidní a měl bych se léčit! Byl bych ale úplný blázen, kdybych nepřiznal, že kazeta s "OK Computer" je dost možná ta úplně nejohranější v mé staré sbírce. Ve své době se v ní střetly mé tehdejší hudební "úsečky" - alternativní rock, elektronika a abstraktní hip hop (minimálně v "Airbag", ne?) a já jsem zvláštní estetice Radiohead zcela propadl. Předtím jsem už miloval "Bends", ale teprve "OK Computer" bylo album, které je vystřelilo zcela mimo orbit. Když se mi už deska po těch letech oposlouchala, nahradil jsem ji ještě odvážnější "Kid A", kde se ale už pomalu jejich písničkářská genialita začíná vytrácet. A s "Amnesiac" jsem ztratil trpělivost definitivně. Když si dnes "OK Computer" poslechnu, šimrá mě z toho v zátylku, nicméně do hádek, jestli jsou Radiohead nejzásadnější kapelou ve vesmíru, se zásadně odmítám pouštět.


Ed Rush & Optical - Wormhole
3. Ed Rush & Optical - Wormhole (1998)

Není se zač stydět, drum'n'bass byla první klubová subkultura, kterou jsem (alespoň zprostředkovaně médii) zažil od samotného rozpuku. Od chvíle, kdy jsem v televizi (!) viděl klipy k "Incredible" (General Levy) a "Inner City Life" (Goldie), jsem věděl, že mé srdce musí změnit rytmus z rovného rytmu na zlomený. Mezi léty 1996 a 1998 se na dnb scéně dělo tolik zajímavých věcí, že se to skoro ani nedalo stíhat. Zatímco veteráni, jako LTJ Bukem nebo Roni Size, na konci tohoto období začali inklinovat k sofistikovanému jazzu, já jsem se přidal k temné straně, kde vládl label No U-Turn. Na jejich kompilaci "Torque" nedám dopustit, nicméně pokud si chci připomenout tehdejší neurofunkový rauš, volím spíše "Wormhole" Eda Rushe a Opticala. Až o několik let později mi došlo, že už to vlastně ani není drum'n'bass, ale spíše elektronický death metal. Ech.


PiL - Metal Box
2. Public Image Ltd. - Metal Box / Second Edition (1979)

Samozřejmě že jsem jako spousta lidí v patnácti poslouchal Sex Pistols. (Myslím, že "Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols" jsem pak na kazetě symbolicky přehrál "Chaos A.D." od Sepultury!) Dalších patnáct let mi ale trvalo, než jsem pochopil, že hudba další Lydonovy kapely je několikanásobně radikálnější. Po pravdě, žádná jiná deska PiL mě nijak výrazně nebavila, "Metal Box" (a obzvláště jeho první polovina) je ale místo, kde všechny skladby zatínají zuby rovnou do živého masa. Představte si rozdíl mezi opilým pankáčem, který kope do popelnice, a tisícovkou nanobotů, kteří se převlékli do dubového groove basové kytary Jaha Wobbleho a rozežírají společnost spektáklu zevnitř. Pustím si "Metal Box" na vinylu, otevřu nějakou knihu od situacionalistů a budu přemýšlet, jak to ten Lydon vlastně celé myslel.


Daft Punk - Discovery
© facebook interpreta
1. Daft Punk - Discovery (2001)

Že je "Discovery" moje nejmilejší album, platí už od doby, kdy jsem pro svůj blog sestavoval žebříček nejlepších desek první poloviny tohoto desetiletí. Tehdy jsem si v duchu říkal, že to je trochu diskutabilní výběr, možná i trochu provokativní. Fakt, že to byla vlastně dost dobrá volba, potvrzuje každý další poslech. Proč jsem si vlastně druhé album Daft Punk tak oblíbil? Možná je to tím, že je to jedna z prvních desek, která mě donutila zformulovat myšlenky do podoby něčeho, co vzdáleně připomínalo recenzi. Možná je to tím, že Dafts z ní udělali kouzelný film "Interstella 5555: The 5tory Of The 5ecret 5tar 5ystem" (ano, k smrti miluju japonské anime).

Ten pravý důvod ale bude nejspíše někde jinde. V druhé polovině 90. let jsem byl zažraný fanoušek taneční hudby (DJská kariéra ale ztroskotala hned na začátku), a když jsem na konci roku 2000 poprvé slyšel "One More Time", byl jsem více než roztrpčený. Jenomže nebyl to konec mé inklinace k Daft Punk a taneční hudbě, spíše nový začátek. V té době všichni poslouchali různé sofistikované nu-jazzy nebo zašmodrchané IDM a "Discovery" je podle mě místo, kde klubová hudba přestala předstírat progresivitu a přihlásila se k odkazu diska a hédonistických osmdesátých let. Tehdy se mi neotevřela jen zamlčovaná historie taneční hudby, ale celé široké spektrum všech možných stylů minulosti i současnosti. A pochopil jsem, že pokud jsou v hudbě nějaké hranice, pak jen ty, které mají posluchači ve své hlavě.

Co zůstalo opomenuto

Kode9 - Memories Of The Future, Photek - Modus Operandi, Antipop Consortium - Tragic Epilogue, Felix Da Housecat - Kittenz and Thee Glitz, Massive Attack - Blue Lines, John Coltrane - Meditations, Ascencion, Love Supreme, Destiny's Child - Writing's On The Wall, Dizzee Rascal - Boy In The Corner, 4Hero - 2 Pages, The Strokes - Is This It?, Pulp - This Is Hardcore, The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Revolver, Wu Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers), The Notwist - Neon Golden, N.E.R.D. - In Search Of..., Bjork - Homogenic, Autechre - LP5, Metalheadz - Platinum Breakz, Smashing Pumpkins - Mellon Colie And The Infinite Sadness, The Streets - Original Pirate Material, Dj Krush - Kakusei, DJ Shadow - ...Endtroducing, Elrend Oye - Unrest, Slayer - Season In The Abyss, Manic Street Preachers - Holy Bible, Animal Collective - Feels, Joanna Newsom - YS, The Knife - Silent Shout, SunnO))) - Black One, Kelley Polar - Love Songs Of The Hanging Gardens, T.I. - The King, Weezer - Weezer (Blue Album), Boris - Absolutego, Jay-Z - Blueprint, Craig David - Born to Do It, Michael Jackson - Thriller, Autechre - Tri Repetae, Boards Of Canada - Music Has Right To Children, U2 - Achtung, Baby, Basement Jaxx - Remedy, Public Enemy - It Takes Nation Of Million..., Bloc Party - Silent Alarm, My Bloody Valentine - Loveless, atd.


NÁZORY
  • ! (jerome, 19.07.2008 09:40) Reagovat

    jak osvěžující číst žebříčky někoho, kdo má vkus!.) díky karle.)

    • Re: ! (beonair, 19.07.2008 12:28) Reagovat

      Škoda, že je v redakci jediný.

      • Re: ! (pp, 19.07.2008 21:37) Reagovat

        Škoda, že je v redakci jediný.

        • Re: ! (Frankie, 20.07.2008 13:05) Reagovat

          škoda že je v redakci jediný...

          • Re: ! (milan, 22.07.2008 00:33) Reagovat

            asi vi moc dobre proc. nicmene nejak tu vysumela ona douska od sefika, abyste zacali psat pro ms, panove, a zvysili jeho atraktivitu i pro alternativce kvalitou svych clanku i vyberem temat, co?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Punkový klaun John Lydon a jeho Public Image Ltd nabídli Lucerna Music Baru naštvanou pilulku na chmury světa (18.10.2023 13:45)
- Fotogalerie: Britské post-punkové legendy Public Image Ltd zahrály ve vyprodaném Lucerna Music Baru (17.10.2023 20:48)
- Nové desky 32/2023 - od Liama Gallaghera přes The Hives po Suzi Quatro s KT Tunstall (16.08.2023 22:00)
- Recenze: Deska "End Of World" od Public Image Ltd. je doposud nejosobnější zpovědí Johna Lydona (16.08.2023 08:00)
- Video: Public Image Ltd. v klipu k singlu "Car Chase" nabízejí přehlídku záběrů nočního města (23.06.2023 12:19)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Public Image Ltd. na srpen chystají album "End Of World", představí ho i v Česku (13.04.2023 09:01)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Kousek Sex Pistols na Eurovizi? John Lydon chce s Public Image Ltd. soutěžit za Irsko (10.01.2023 12:12)
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu