Björk promluvila o filmových Mumíncích

18.08.2010 11:08 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Björk
© Reykjavík Grapevine
Islandská zpěvačka Björk je pyšnou obdivovatelkou roztomilých Mumínků, jejich příběhy pravidelně četla i svým dětem. A nejspíše proto se velice ráda zapojila do týmu tvůrců nového finského animovaného filmu "Muumi ja punainen pyrstötähti", v angličtině "Moomins And The Comet Chase". Jak již jsme psali, zpěvačka vytvořila titulní píseň pro seversky pochmurný snímek nazvanou "The Comet Song".

Hudebnice byla nejprve požádána o hudbu k celému stereoskopickému 3D filmu, nakonec se ale rozhodla, že udělá pouze titulní píseň. Po prvním screeningu požádala slavného islandského překladatele, textaře a básníka Sjóna, se kterým mnohokrát dříve spolupracovala, aby píseň otextoval. Zbytek hudební stránky filmu vytvořil Andrzej Rokicki. Okouzlená zpěvačka po zhlédnutí filmu poznamenala: "Cítím z toho mnohem pravdivější mumínkovský duch než z některých jiných mumínkovských věcí, které jsem viděla. Ty často odbočují od původních příběhů a jediné, co mají, jsou pastelové barvy a Mumínky zobrazené jako něco roztomiloučkého. Toto je celovečerní film o kometě a není roztomilý. Je opravdový, jako Mumínci."

Film měl premiéru letos 14. května na festivalu v Cannes, oficiální premiéra ve Finsku za účasti Björk byla 2. srpna a ke zhlédnutí je ve finských kinech od 6. srpna. Snímek by měl být paralelně dabován do mnoha řečí, aby mohl být globálně distribuován zároveň, do našich kin by měl dorazit koncem léta.


Poslechněte si minutu "The Comet Song"


Trailer k "Muumi ja punainen pyrstötähti"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY