shop.musicserver.cz
Muse, Rock For People, Letiště, Hradec Králové, 5.7.2010

Wolfgang Amadeus Muse

Vydáno: 06.07.2010 16:54 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát a Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Muse si přivezli největší pódium v historii Rock For People, zároveň přilákali nejvíce lidí. Scéně dominovala promakaná LED stěna ve tvaru plástve, vlastní světla, lasery i aparatura. A byl to vlastně úplně regulérní koncert, vždyť hráli necelé dvě hoďky. Stál za to?

Live: Muse


místo: Rock For People
datum: 5. července 2010

Muse, Rock For People 2010, Hradec Králové, 5.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Návštěvností sice trhli The Prodigy, protože louka byla zaplněná po celé své ploše, nicméně o nějaké strhující atmosféře si mohli nechat jen zdát. On je to vlastně už takový kolorit, který loni naťukli Arctic Monkeys. Češi si rádi zajdou na headlinera, ale spíš z povinnosti, protože se o tom mluví v médiích a tvoří se kolem jmen aura něčeho výjimečného. Sami však Muse naposlouchané neměli, případně znali nějaký singl, ovšem zvědavost samotná tentokrát rozmačkala fanoušky. Pamatujete na rozskákaný set ve vyprodaném Wembley, který vydali na DVD pod názvem "Haarp"? O tom si mohli v Hradci nechat jen zdát. Tady se pozorovalo.

Muse, Rock For People 2010, Hradec Králové, 5.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Ale nejskloňovanější kapela festivalu se tím rozhodit nenechala a troufám si tvrdit, že se jim nakonec hrálo moc dobře. S otvírákem "Uprising" se rozjela promakaná audiovizuální show, která pro fanoušky neměla slabší chvilku, ale pro nezaujaté diváky mohla být rozpačitá. Megalomanie a pompéznost, nebo stoupnutí slávy do hlavy a nabubřelost? Záleží na úhlu pohledu. Když rozjeli hlukovou stěnu "Supermassive Black Hole" s tvrdou basovou linkou, asi těžko byste mohli polemizovat, zda jsou momentálně jednou z nejlepších stadionových kapel. A leaserová exhibice při následující "MK Ultra" už jen symbolicky podtrhla dojem z kapely, co zkrátka ví, co dělá. Zdánlivě nahodilé exhibice totiž byly vždy dopředu domluvené, jakkoliv se někdy zdálo, že Muse přechází do jamování. Nikoliv, vždycky se jednalo o promyšlenou koncepci, jejíž páteř tvořila muzika a tvář formovaly efekty, projekce a světelná show. Matthew Bellamy za celý koncert promluvil jen jednou, když řekl srdceryvnou historku o tom, že... nikdy nehráli v České republice. Potom už veškerá slova, kterých bylo zhruba tolik jako počet nemluvňat na Rock For People, obstaral bubeník Dominic Howard.

Druhý pohled Petra Adámka

Muse, Rock For People 2010, Hradec Králové, 5.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Prosím tě, nejsem si jistej, jak se vyslovuje jméno týhle kapely. M-u-s-e?" hláskuje jednotlivá písmena názvu novinář z nejmenovaného média, když první den čekáme ve frontě na akreditaci. Je inu vidět, že ne všichni, kteří do Hradce přijeli, sdílí nadšení a radost, které ohlášení headlinera na jaře vyvolalo. Na kolegyni Terezu Vavrouškovou například vystoupení působilo, jako kdyby "Marek Ztracený dostal 100 mega na vystoupení." Drzost, říkáte si? Kdepak, pouze střízlivé tvrzení někoho, kdo z Muse nepadá na zadek.

Tomáš Tenkrát postihl pocit lidí, kteří jméno britského tria vyslovovat umí (to přinejmenším) a tak nějak vědí, o co kráčí. Jenže co ti ostatní? Ano, i pro lidi nezaujaté, nezasvěcené a tvorbou Muse nijak nepostihnuté musela být necelá dvouhodinovka zážitkem, protože perfektní světelná projekce a precizní zvuk vytvořily opravdu povedenou show. A dál? Rozmáchlé, honosné a možná i lehce nabubřelé. Zejména však zcela neuchopitelné - zatímco se fanoušci u pompézně interpretovaných kousků a Bellamyho orgastických sól rozplývali blahem, ti druzí zkrátka nevěděli, která bije. A v tom je jádro pudla. Tady totiž opravdu platí to staré známé o "stejné vlně".

Muse, Rock For People 2010, Hradec Králové, 5.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
Oni ale nepotřebovali slova. Setlist, který k uspokojení fanoušků tvořila i starší tvorba, byl totiž vyvážený. Především díky přechodům mezi pomalými pasážemi a nabroušenými kytarami, co Matt střídal s těžko zachytitelnou rychlostí. Hrál přesně tak, jak se od něj čekalo. Čili chilli stylem. On je totiž absolutní špičkou v oboru, svými kratičkými sóly nenudí a za jednu píseň je schopen udělat hned několik kytarových přechodů. Pokud k tomu přičteme hlasové exhibice a výšky, jež něžně protínaly hrubé zvukové clony, bylo vymalováno. To, co se od Muse čeká, totiž Hradec dostal. Publikum pak více reagovalo na novější kousky.

Muse, Rock For People 2010, Hradec Králové, 5.7.2010
© Petr Klapper / musicserver.cz
K absolutním vrcholům ale patřila "Undisclosed Desires" a senzační "Starlight". Mrazení v zádech z popové hudby přetransformované do umění. Rock povýšený na operu. Vážná hudba na kytary. Absolutní hráčská preciznost a pokus konkurovat s pop-rockovou kapelou třeba Amadeovi. Když už bylo jasné, že se blížíme do finiše, zazněla melodie na harmoniku z filmu s nejkrásnějším názvem na světě - "Tenkrát na západě". A volně se přelila do vygradované "Knights Of Cydonia". Davový zpěv a dokonalý posluchačský orgasMuse, který dostál svého vyvrcholení v úplném závěru, kdy se z pódia vyvalila masa kouře a Muse za neadekvátního potlesku zmizeli. Jenže pro ty, co jejich desky znají, odehráli jistě koncert, který se vryje do paměti.

Emocemi nabitá show: možná megalomanská, ale každopádně důvěryhodná a krásná. Prostě jsou to umělci, no a co?! Jsem přesvědčen, že jsou. A navíc to myslí s tím vším divadlem kolem upřímně, a to se cení. Nudilo vás to? Váš problém. Oni dali to, co umí nejlíp, dál už je to jen o vkusu...

NÁZORY
  • přídavek (Lada, 06.07.2010 17:03) Reagovat

    Neutron Star Collision vůbec nehráli, první přídavek byl Plug In Baby..

    • Re: přídavek (ondra, 06.07.2010 21:33) Reagovat

      Já asi nikdy nepochopim, jak takovej člověk může psát report na takovejhle koncert, když dost možná je to jeho první kontakt s Muse :( Když nepozná ani písničky

    • Re: přídavek (matus, 07.07.2010 10:38) Reagovat

      Presne tak, proc tam prosim redakce musicserveru neposle cloveka, ktery tomu aspon malinko rozumi...???

  • první přídavek z twilight? (ondra, 06.07.2010 17:04) Reagovat

    To je nesmysl, první přídavek byla Plug In Baby a druhej Knights of Cydonia. Neutron Star Collision (Love Is Forever) nehráli.

    • Re: první přídavek z twilight? (milkins, 07.07.2010 11:37) Reagovat

      díky bohu... ječící twilight-groupies při Supermasive Black Hole byly už moc

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park (04.04.2024 15:00)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Fotogalerie: The Prodigy zase řádili v Praze (08.12.2023 09:57)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Video: Marek Ztracený dává ochutnat atmosféru z Edenu. Ve "Stále věřím" připomíná, že sny se plní (28.06.2023 17:21)
- Recenze: Marek Ztracený sice není úplný "Originál", laťku si ale drží pořád vysoko (28.06.2023 08:00)
- Naživo: Marek Ztracený míří do Wembley. Euforii fanoušků Poseidona z Wishe ale v Edenu brzdily technické nedodělky (17.06.2023 11:36)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu