Album, za které se určitě není třeba omlouvat

28.06.2010 00:00 - Radek Londin | foto: facebook interpreta

Kanadský indierockový kmen vydal novou desku, která se nijak zásadně neliší od těch předchozích. Nabízí totiž širokou škálu hudebních odstínů, které spojuje jedno slovo - kvalita! Produkce se chopil člen Tortoisse Scott McEntire a mezi hosty nechybějí zpěvačky Feist a Emily Haines.
8/10

Broken Social Scene - Forgiveness Rock Record

Skladby: World Sick, Chase Scene, Texico Bitches, Forced To Love, All To All, Art House Director, Highway Slipper Jam, Ungrateful Little Father, Meet Me In The Basement, Sentimental X's, Sweetest Kill, Romance To The Grave, Water In Hell, Me And My Hand
Vydáno: 04.05.2010
Celkový čas: 62:57
Žánr: indie rock
Vydavatel: City Slang
Broken Social Scene se ušklíbají nad označením superskupina. Každý kreativnější muzikant má přece více hudebních projektů, oponují. Pokud bychom věci brali jednoduchou aristotelovskou logikou, dojdeme k závěru, že když má každý ze současných sedmi členů kapely několik hudebních aktivit, pak se v kotli BSS musí vařit hodně hustý kreativní guláš. Aristotelská logika v tomto případě funguje, ostatně jako u všech čtyř předcházejících desek tohoto personálně značně otevřeného muzikantského sdružení.

Stačí několik poslechů, abyste zjistili, že novinka patří k jejich nejvyrovnanějším počinům. Nedosahuje sice omamných výšin desky "You Forgot It In People", ale v mnohém převyšuje trochu rozkolísanou, pět let starou eponymní nahrávku. Nebojí se přitom žánrových přesahů. Vše dramaturgicky spojuje jádro skupiny Kevin Drew a Brendan Canning, společně s producentem Johnem McEntirem (Tortoise, The Sea and Cake).

Úvodní kousek "World Sickness" ochraňuje lokálnost před unifikující globalizací. Pomáhá si při tom bombastickým orchestrálním zvukem. Velkolepými aranžemi hýří BSS také v kusech "Chase Scene", "Forced To Love" nebo v instrumentálce "Meet Me In The Basement". Dost se v nich podobají svým kanadským žákům, podobně početnému klanu Arcade Fire.

Rozmanitost desky ukazují skladby jako mnohovrstvá "Art House Director" s lámanými rytmy a skvělými dechy, ambientní elektronikou dýchající "Highway Slipper Jam" nebo krásně vygradovaná pocitovka "Sentimental X's", kde hostují zpěvačky Feist a Emily Haines (Metric), jimž BSS pomohli nakopnout kariéru.

Mozaiku lze doplnit špinavým rockem "Texico Bitches", kde si zapěl kytarista Pavement Scott "Spiral Stairs" Kannberg. Důkazem, jak přirozeně umí BSS v písničce uplatnit elektroniku, je rozkošná "All To All", které pulzující sampl dodává povznášející rytmickou rovinu.

"Forgivness Rock Record" perfektně splňuje všechny parametry výtečné indierockové desky. Přestože žánr nikam neposouvá, působí mile spiklenecky a svým svobodomyslným duchem inspiruje mysl. Jen škoda toho módně předimenzovaného zvuku, který ubírá nahrávce při poslechu na kvalitní aparatuře.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY