Podzem 7/2001

03.04.2001 04:20 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

S neplánovaným týdenním zpožděním, za které rozhodně nemůže autor, vám nabízíme sedmou letošní Podzem a v ní informace o kapelách Traband, Priessnitz, Swordfishtrombones, Václavu Koubkovi a další zprávy z hudebního podhoubí.
Vítejte u další PODZEMě. První jarní. Tedy teoreticky. No nekoukejte moc z toho okna, já za to nemůžu, jestli je tam hnusně, i když má být už jaro. Alespoň kalendář to tvrdí. Ale na druhou stranu - nemusíte věřit všemu. Hlavně se nenechte znechutit. Povídal nedávno Dr. Plzák v rádiu, že na jaře vzrůstá počet případů deprese, sebevražd a rozvodů. Tak na to pamatujte. Pranostika praví, že máte ještě být za kamny, a i v dubnu tam zůstat - a pranostiky nelžou. Nalejte si k tomu panáka, nebo něco jiného, pokud jste nedejbože abstinenti a pusťte si nějakou pěknou muziku. Desek už vychází dost a dost, takže jde jen o to si vybrat. A hlavně - až budete mít pocit, že na vás to jaro už leze a že jste v pohodě, zajděte někam do klubu.

Tonda Kocábek

Slavení & Vítání - Neobvyklá tradice skupiny Traband

Každá pořádná kapela má nějakou svou svébytnou tradici. Ale ta pražské skupiny Traband je opravdu docela roztomilá. Jmenuje se "Jaroslavení" s podtitulem "Od čerta k ďáblu". Již několik let, vždy v první jarní den, se členové skupiny sejdou na konečné tramvaje č.17 Modřanská (Čertova) rokle a jedou celou trasu až do Ďáblic. Slaví se kapelník a příchod jara. Po celou dobu jízdy probíhá v tramvaji akustický koncert. Na konečné pak čeká vytopená hospůdka, ve které proběhne vystoupení regulérní a elektrifikované. Nejinak tomu bylo i letos. Část trasy trochu zkomplikovala výluka a celá cesta probíhala v dialozích s nerudnou řidičkou, která neváhala povolat i uniformované strážce pořádku, kteří však na rozdíl od ní měli smysl pro humor, takže měla smůlu. Bohužel mi však tentokrát podobné radovánky byly odepřeny a dorazil jsem až na regulérní koncert. Koncert v Ďáblické hospůdce byl naprosto unikátní. Traband na něm totiž vystoupil v původní, rock´n´roll/country/punkové sestavě, kdy leader Jarda po dvou letech opět odložil klarinet a akordeon a vzal do ruky kytaru, sekundovala mu tak jako kdysi trojice baskytara, bicí a banjo. Zazněly již na běžných koncertech nehrané, historické písně, vytažené z prvního alba, ale v závěru i několik skladeb současného "dechového" repertoáru, zahrané ovšem opět zmiňovanou historickou sestavou. Moc chutná příloha k pivu. Tak zase za rok.

Festival Eurockzik i v Čechách

Název mezinárodního festivalu Eurockzik vznikl jako složenina ze slov EUro, ROCK a muZIK ve Francii. Koná se vždy v různých zemích o velikonocích a letos se bude konat i u nás, a to jak už je v historii festivalu zvykem, na třech místech. Konkrétně to bude 13.4. v Národním domě v Ústí nad Labem, 15.4. v pražském klubu Delta a konečně 16.4. open air na Labském nábřeží v Děčíně. Na děčínský koncert bude také vstupné zdarma. Postupně se na všech místech představí čeští neopunkeři Destroyself, poprockoví Jack si udělat hračku (více na jejich stránkách) a alternativní rockeři Černý pepř (ti nebudou v Praze), francouzští rockeři Slap Hoppy Mice, trio bez bicích Engine w Fader ze Severního Irska a rocková dvojice italských seskupení Mamamicarburo (mamamicarburo.com) a Vana Radman. Celou akci pořádá 1. Hudební spolek v Děčíně ve spolupráci s podobnými mládežnickými spolky z Francie, Itálie a Irska. Další informace najdete na stránkách organizátorů.

Bohatá nabídka Divadla Archa

Že pražské Divadlo Archa své návštěvníky přímo hýčká lahůdkovou nabídkou nabízených programů, je známá věc. A nejinak tomu bude i v dubnu. Od 6.4. do 10.4. zde bude probíhat mezinárodní filmový festival filmů s tématikou lidských práv One World/Jeden svět. Krom toho, že nejen muzikou živ jest člověk, vizte, že na zahajovacím večeru zahrají Mig 21 a Vltava a na tom závěrečném Švihadlo. Ve čtvrtek 19.dubna se nejspíše sejdou hlavně příznivci soudobé "vážné" hudby - zahrajeAgon Orchestra program "Bang On a Can/Rána do plechovky". Jedná se o koncertní prezentaci autorů skladatelského sdružení spojující universitní půdu s prostředím klubů newyorského downtownu, rock a I. Stravinského. House music v klasickém podání, repetitivní hudba v rockovém podání, minimalismus spojený s J. Hendrixem. Zazní skladby Michaela Gordona, Davida Langa a dalších. Krom hudebních večerů zde opět budou vystupovat i pravidelní hosté Archy v podobě Divadla Vizita a Ha Divadla.

Písničkář Václav Koubek má nový web

A dokonce i vlastní doménu - www.vaclavkoubek.cz. Samozřejmě, že zde najdete informace o všech jeho aktivitách, vedle hudebních je zde například i poměrně podrobná filmografie (i když evidentně neúplná - o maličké roličce v povídce "Oldův večírek" v kultovním filmu "Pražská pětka" jsem třeba zmínku nenašel). Pro ty, kteří nejsou obeznámeni s Koubkovým mnohožánrovým rozpětím, je to ideální možnost. Mimochodem - 11.dubna koncertuje Koubek ve Washingtonu D.C. a 19.4. si zahraje ve slavném newyorkském klubu Knitting Factory.

Priessnitz mají novou desku

Populární formaci z Jeseníku vyšlo poslední album již před třemi lety. Jmenovalo se "Potichu" a bylo to jakési akustické besf of. Nyní jim vychází další regulérní řadovka. Jmenuje se "Zero" a Priessnitz na ní spolupracovali s ostříleným Janem P.Muchowem. Ve svém inteligentním popu tentokrát především míchají kytary se zvukem smyčců. S novým albem kapela změnila i vydavatelskou firmu a deska vychází u sublabelu Monitoru - značce Escape. Křest se koná 12.4. v pražském Paláci Akropolis.

Co se asi chystají lovit Swordfishtrombones?

U stejného vydavatelsví (tj. u Escape) vychází i druhé album brněnských Swordfishtrombones, které vydavatelská firma označuje poměrně přesně: "...jakoby se potkali Nick Cave, Doors, Tom Waits, blues, tvrdší rocková muzika i vlivy taneční hudby...". Deska má název "Hunting Season" a produkoval ji Colin Stuart. Temná pětice, která má ve svém nástrojovém obsazení i lesní roh, se zároveň chystá na výlet za hranice - 29. a 30.3. koncertují v Berlíně.

Agenturní cvrkot

Každý profesionální muzikant vám prozradí, že bez agentury se dneska kapela u nás daleko nedostane. Některé agentury zároveň pořádají i významné festivaly (Ameba Production Český Brod, Alternative Music & Production Mikulov a Horní Planou, InterMusic Králíky) nebo svým kapelám i vydávají alba (InterMusic, Silver Rocket, Rat Bull Tiger Promotion). Pokud dojde k nějaké změně, je to docela událost. Alternative Music & Production například přišli o Pluto, které ukončilo činnost, a rozešli se s kapelou Sledě, živé sledě, ale naopak představili jako své nové koně Gang-Ala-Basta. Svou agenturní hudební sekci má i knižní vydavatelství Maťa. Jmenuje se Zelený tulipán, pořádá festivaly Rock pro Zelený tulipán a donedávna zastupovala skupinu Pod Černý vrch. Jejich novou akvizicí jsou hospodští punkeři A bude hůř... Přesto se objevují i nová jména. Jedním z nich je i stále více agilnější agentura Joe´s Garage. Vloni stála - a pokud je mi známo, letos v tom míní pokračovat - za festivalem Blues v Lese v Řevnicích. Zastupuje slušnou řádku interpretů, mj. David Murphy Band, Žáhu nebo sólové aktivity bubeníka Pavla Fajta. Více na www.joesgarage.cz. A co vaše kapela - u koho je?

Nashledanou výjimečně za týden.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY