Zábava na druhou

21.09.2009 00:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Před necelými třemi lety byl Mikovi v mnoha anketách věštěn velký úspěch a hype kolem něj mohl lézt ledaskomu na nervy. Zpěvák, skladatel a producent v jedné osobě však svým debutem předpovědi potvrdil a nyní se vrací s druhou deskou "The Boy Who Knew Too Much". A bavit se u ní budete stejně.
8/10

Mika - The Boy Who Knew Too Much

Skladby: We Are Golden, Blame It On The Girls, Rain, Dr. John, I See You, Blue Eyes, Good Gone Girl, Touches You, By The Time, One Foot Boy, Toy Boy, Pick Up Off The Floor
Vydáno: 21.9.2009
Celkový čas: 41:03
Vydavatel: Universal
Ač mladý kluk, Mika se nenechal semlít koly showbusinessu, nastavil si vlastní pravidla a s nahráváním druhého alba si dal na čas. Pilně se věnoval koncertování a vydal dokonce dvě koncertní DVD. Nebylo to naštěstí jen tahání peněz z kapes fanoušků, protože první přineslo záznam koncertu pro sotva pár tisíc lidí, zatímco druhé zachytilo unikátní vystoupení na stadionu pro pětapadesát tisíc příznivců. Čas mezi ukončením nahrávání nového alba a jeho vydáním pak vyplnil vydáním čtyřskladbového akustického EP, z něhož se dvě písničky (už v plugged verzi) objevily i na "The Boy Who Knew Too Much".

Těžko od novinky očekávat něco jiného než pokračování cesty, kterou si Mika vyšlapal na "Life In Cartoon Motion". Albu opět vévodí jeho pěvecké a skladatelské umění, kdy pro něj není problém nasázet za sebe jednu hitovku za druhou a ani na chvíli nezačít nudit. Z desky tryská neskutečná energie a muzikantská radost, jakou mu kterýkoli jiný interpret musí závidět. A samozřejmě stejně jako na debutu ví, kdy je pravý čas na zklidnění a provětrání emocí pomalejším tempem.

Po zvukové a aranžérské stránce se také nenechal zahanbit. K vychutnání nabízí spousty malých detailů a vtípků - kupříkladu do pilotního singlu "We Are Golden" si pozval sbor a nechal ho... křičet. Úžasným zážitkem jsou třeba také vokální stopy v "By The Time", skladba by měla sílu i jen v a capella verzi. Nejsilnější je ovšem, když se nesnaží posunovat někam dál a je prostě klasický Mika, což se mu k dokonalosti povedlo dovést v písničce "Touches You".

"The Boy Who Knew Too Much" má ale i pár slabších míst. "Rain", již hrál už živě jako baladu pouze s klavírem, je na desce v taneční verzi, která zní jako přímá kopie "Relax, Take It Easy". A v posledních dvou skladbách, pomalých "Toy Boy" a "Pick Up Off The Floor", mu jakoby spadne řetěz a najednou zní trošku obyčejně. Naštěstí to zbylých devět písniček dokáže bez problémů vyvážit.

S novým albem Mika bez problémů navázal na úspěch debutu a dokázal, že není jen popová jednoletka. Kdepak, s novinkou zapustil kořeny hodně hluboko a bude nás bavit i dojímat k slzám ještě dlouho.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY