Moderat aneb Jak si nenamlátit nos

30.06.2009 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Modeselektor + Apparat = Moderat, na první nástřel celkem dostatečná informace, co říkáte? Jejich self-titled debut se během vzniku dočkal několika zvratů, ale nakonec jako jubilejní dvoustý release labelu BPitch Control baví, odhaluje nové roviny jejich tvorby a maskuje kompromisy zúčastněných stran.
8/10

Moderat - Moderat

Skladby: A New Error, Rusty Nails, Seamonkey, Slow Match (feat. Paul St. Hilaire), 3 Minutes Of, Nasty Silence, Sick With It (feat. Dellé aka Eased from Seeed), Porc#1, Porc#2, Les Grandes Marches, Berlin, No. 22, Out Of Sight
Vydáno: 4.5.2009
Celkový čas: 55:15
Vydavatel: BPitch Control / Starcastic
Na počátku bylo épéčko "Auf Kosten der Gesundheit" (2003), kdy se prvně sešel trojhlavý team Modeselektor a Apparat, pro účely pojmenování našli trefnou zkráceninu Moderat. Posléze se relativně ve zlém rozešli a naděje na pokračování šly k ledu. Idmková alchymie jim fungovala, přesto si každý šel svou cestou. Až po letech a zakopání válečné sekery tu máme jejich prvotinu "Moderat".

Na druhý pohled se pak může stát, že Sebastian Szary, Gernot Bronsert a Sascha Ring jen upravili to, co nakousli na svých posledních deskách. "Slow Match" a "Sick With It" pošilhává po hiphopových / reggae rytmech a elektronice z "Happy Birthday!". Naopak "Rusty Nails" a "Out Of Sight" připomene zasněný shoegaze pop z Apparatova "Walls" prohnaný dubstepovými smyčkami á la Burialův skvost "Untrue". Všechna tato prvotní zdání však dokonale klamou.

Moderat si totiž pohrávají s mnoha prvky - idm kontra pulsy electra v podmanivých beatech avšak s popovým sestřihnutím (= větší Apparatův vliv?). Vypiplané zvukové sekvence ve studiích Hansa (pro účely nahrávání byly opraveny staré analogové přístroje z sedmdesátých let) odkrývají roviny, které naplno vyzní ve sluchátkách. Hybné "A New Error", "Seamonkey" nebo libůstka "Nr. 22" vás vtáhnou do svých melodických struktur, které mají glanc. Pokud je libo chilloutové odreagování vřele se doporučuje dvojblok "3 Minutes Of" a "Nasty Silence". Naplno zde promlouvají jejich zkušenosti, kupení synth-kreací, elektronická harašení ("Les Grandes Marches", závěr "Porc#2") nebo basové linie - jen je otázkou, kdo z nich měl ono poslední slovo.

Deluxe edice s bonusy a DVD

Oproti normální verzi má CD dva tracky navíc: téměř vyklidněný Shackletonův remix na "Rusty Nails" a skladbu "BeatsWaySick" s hostujícím Busdriverem (klasická to flákota od Modeselektor). Přiložené dévédéčko nabízí videoprojekce Pfadfinderei k šesti skladbám doplněné o krátká preludia mezi nimi. Trojice "Rusty Nails", "Out Of Sight" a "A New Error" tak dostává další dimenzi - kdy k sobě obraz s hudbu maximálně fungují, konfrontují se protiklady a bude vás bavit sledovat detaily, ať ruchové nebo vizuální.

Moderat po letech distancování se od tohoto projektu natočili moderně znějící electro pop s mnoha přesahy, který má šanci oslovit masy. Zároveň neuhnuli ani o píď, aby zároveň snadno ukázali, kde je kdo v tomto projektu. A ten obal je vypečený!

PS: Podle zatím nepotvrzených informací by měli Moderat předskakovat Radiohead na jejich pražském koncertu na Výstavišti (23. srpna).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY