shop.musicserver.cz
Mig 21 - Vznikli jsme z prachu

Mig 21 - Vznikli jsme z prachu

Vydáno: 02.06.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Mig 21 vydávají záznam koncertu s orchestrem letušek a myslivců. Při této příležitosti jsme vyzpovídali kytaristu Tomáše Poláka a dirigenta Lelek orchestra Tomáše Kirschnera. Díky tomu jsme zjistili, že slovo koncert znamená souboj. A konečně už také víme, kdo vymyslel ekologické splachovadlo!

Mig 21, Lucerna Music Bar, Praha, 22.4.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Vydali jste bestofku, teď vydáváte další výběr, i když s orchestrem, proč není řadovka?

Tomáš Polák
: My jsme rádi, že jsme se vymanili po letech z procesu populárních kapel, kde takovej běžnej úzus je, že kapela většinou podepíše smlouvu s vydavatelstvím, kde má dáno, že třeba během šesti let vydá tři desky. Tím pádem vlastně vznikaj ty série řadovek. Tenhle úkol už jsme splnili, máme ho za sebou a vlastně jsme zase na začátku, jako parta, kterou to spolu baví. A začali jsme pracovat novou metodou, že si pomaličku píšeme nové písně. Pomalu, ale jistě. Zkoušíme to dělat pořád jinak, abychom nenachytali sami sebe ve svém stereotypu. Poslední nová píseň je "Venkovan kluk". Během letošního roku chceme zase vypustit další písně, aby se pomalu samy mohly zabydlovat a až jich bude dost, vydáme desku.

Co je vlastně zač ten orchestr?

Tomáš P.
: Orchestr je takové bájné těleso, co se vždycky zjeví, odehraje a zmizí. A tak to bylo i s tímhle orchestrem. Pod rouškou letušek a myslivců se ale samozřejmě skrývají členové pražských symfonických orchestrů.
Tomáš Kirschner: Nejen pražských a nejen symfonických! V každém případě jsou to všechno profesionální hráči.

Jak se díváte na to, když rocková nebo popová kapela vyrukuje s orchestrem?

Tomáš P.
: Nám přišlo, že kapela, co vydá něco s orchestrem, chce touhle cestou získat nějaký věhlas a to se nám moc nelíbilo. My to chtěli pojmout jako hudební souboj kapely a orchestru.
Tomáš K.: Význam slova koncert ostatně znamená souboj.
Tomáš P.: V každém případě jsme chtěli vyrovnané síly. Ale ve většině případů se kapela podřizovala orchestru.
Tomáš K.: My jsme se taky museli hodně podřizovat...
Tomáš P.: To je ten souboj vlastně! (smích)

MIG 21, Velký sál Lucerny, Praha, 10.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
A čí to byl nápad?

Tomáš P.: Ani kapely, ani orchestru. Ale chtěli jsme udělat klip, na který už nebyl bohužel čas, který by pojednával o lásce mezi myslivcem a letuškou, kterým není souzeno být spolu. A právě aby spolu mohli být, tak by oba sehnali nějaké lidi ze svého oboru a založili orchestr. Jenže by je samozřejmě nikdo nechtěl, tak by si najali kapelu, což bysme byli my.

Každoročně jezdíte hodně letních festivalů, baví vás víc než normální koncerty?

Tomáš P.
: Tak festivaly jsou šíleně hektický, takže se někdy musí hrát, i když technická stránka třeba není úplně perfektní, ale je pravda, že i přesto nás hodně baví. Na našich koncertech je pak větší klid, takže nás baví oboje.

Lze se s Mig 21 dostat ještě dál než do vyprodané malé sportovní haly nebo velké Lucerny?

Tomáš P.
: Naše meta není ve velikosti vyprodaného sálu, ale v tom, abychom se v kapele měli rádi.

A byla nějaká kapela, ve které se Mig 21 na začátku viděl, nějaký vzor?

Tomáš P.
: Já si ani nevzpomínám.

To pomalu vypadá, jako když jste odněkud nedotčení hudbou vyvstali...

Tomáš P.
: (smích) Jo, vypadá to, že jsme vznikli z prachu.

Mig 21...

MIG 21, 26.9.2006, Lucerna Music Bar, Praha
...mají za mikrofonem herce, jenž se proslavil v divadle Sklep a širší veřejnosti pak rolí ve filmu "Samotáři". Jiří Macháček je bezesporu základem úspěchu Mig 21. Rovněž stojí i za většinou textové stránky věci. Kapela samotná má za sebou tři řadové desky ("Snadné je žít", "Udělalo se nám jasno", "Pop Pop Pop"), jedno "Best Of" a teď i záznam koncertu s Lelek orchestra. Je o nich všeobecně známo, že jsou především koncertní kapelou. Kvůli osobitému humoru nejen Jiřího Macháčka bývá každý koncert především oslavou zábavy. Možná právě proto patří k vyhledávaným festivalovým atrakcím. Tam se totiž vtipům s nafukovací kytarou a boa kolem krku dostává ještě silnější odezvy. Vše je samozřejmě okořeněno několika rádiovými hity.

Šli byste radši na koncert U2, nebo Michaela Jacksona?

Tomáš P.
: Mě by určitě zajímaly oba. Ale Jackson to je samozřejmě fenomén.
Tomáš K.: Možná trochu přehnal promo.
Tomáš P.: Já byl jeho zapřísahlej odpůrce a všechno, co se jmenovalo pop, jsem revoltoval. Nakonec jsem teda sám kategorii pop skončil, když jsem prozřel.
Tomáš K.: Což je pořád lepší, než "nepop".

MIG 21, Velký sál Lucerny, Praha, 10.11.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jezdíte ještě v dodávce?

Tomáš P.
: Ještě pořád jo. A trávíme tam spolu hodně času. Už jsme ale zjistili, že je dobrý v tomhle malým prostoru neřešit žádná ožehavá témata, protože není kam utéct. Když totiž nás pět vedle sebe sedí jako v tramvaji třeba pět hodin, nemůžeme si hádky dovolit. (smích)

Živíte se už hudbou?

Tomáš P.
: Já měl od dětství rád hudbu, ale nikdy jsem ji nestudoval. Mám Univerzitu Karlovu obor analytická chemie a FAMU obor zvuk. A hudbou jsem se začal zabývat dost zvláštně. A měl jsem štěstí, že jsem jednou dostal příležitost dělat hudbu k filmům a reklamám. Už deset let vydělávám peníze jenom hudbou, takže profesionální hudebník asi jsem.
Tomáš K.: Já o analytický chemii nevim nic, ale mám konzervatoř i akademii na lesní roh a celej život hraju v orchestru. Už od osmnácti. A dělám i hodně noty a aranžuju a tak, takže já se hudbou živím. Hlavně díky Symfonickému orchestru hlavního města Prahy FOK.

Dokážete si představit, že hudba už nebude na nějakým pevným nosiči?

Tomáš P.
: Asi ta doba už pomalu otevírá dveře. Jenže část lidí ten předmět asi bude chtít stále vlastnit.
Tomáš K.: Vidět tenhle předmět v krámě (klepe na nové album) a stáhnout odněkud hudbu je ale taky rozdíl. Když odešly vinily, tak všichni nadávali, že cédéčko je hrozně malý a že se to nedá srovnat s plochou desky. Tohle bych řekl, že je otázka k řešení, to estetický hledisko.
Tomáš P.: Třeba můj syn už cédéčka nemá a vlastně mu to nic neříká. Ale myslím si, že to bude nějak koexistovat. Když přišla televize, tak se taky říkalo, že už není důvod chodit do kina a že zkrachujou.
Tomáš K.: V Japonsku na Akiabaře je obrovský centrum elektroniky a seženete tam, na co si vzpomenete, včetně nejnovějších technologií. A stojí tam i velikej třípatrovej barák s černejma deskama a maj tam narváno. Každý zboží má svého kupce. Ještě mě napadlo, že by se cédéčko dalo vydat v omezeném nákladu třeba padesát kusů a o to by pak byla docela rvačka a mělo by to i nějakou cenu. To je podle mě určitá cesta.

Je něco co potřebujete říct světu?

Tomáš K.
: Mě hrozně štve, že mi někdo na poslední chvíli vždycky ukradne nápad. Naposled jsem přímo konkrétně vymyslel ekologický umyvadlo na rezervoár záchodu a teď jsem to viděl v televizi, že už si to někdo patentovat nechal. Takže bych chtěl říct, že první ekologický umyvadlo napadlo mě!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Mig 21 pátrají v klipu "Život zdá se sladký" po vzkazech na ženském těle (22.07.2024 12:30)
- Fotogalerie: Poklidný druhý den ostravských Colours rozčísli Britové i Taiwanci (19.07.2024 14:39)
- Naživo: Mig 21 ve Foru Karlín byli hraví. Zaujali pódiovou prezentací a tanečnicemi (21.04.2023 14:31)
- Fotogalerie: Na koncertě Mig 21 létaly vzduchem dámské kalhotky (21.04.2023 08:58)
- Video: Mig 21 dávají ochutnat "Džus noci". Vysvlékne vás donaha (29.06.2022 09:38)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)
- Fotogalerie: Třetí den festivalu Metronome zachycený objektivem fotoaparátu (26.06.2022 13:49)
- Video: Tomáš Polák (Mig 21) ON AIR: Název naší kapely jsem s kamarádem směnil za pivo (17.05.2022 12:06)
- Rozhovory: Jan Hladík (Mig 21) - Zrajeme jak víno (04.02.2022 08:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (15-11) (25.01.2022 20:00)

ALBUM TÝDNE 35/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Vladimír Mišík Prince Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Coldplay Madonna Lucie Vondráčková Liam Gallagher Queen Mirai Adele Viktor Sheen Oasis Dua Lipa Eminem Billie Eilish Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe