shop.musicserver.cz

Když punker nesmí mluvit k politice

Vydáno: 18.05.2009 05:00 v sekci Na okraj - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Umění bylo odjakživa schopným mocenským nástrojem. Takový Stalin používal film k dokázání vlastní velikosti, Karel Čapek ve svých dílech varoval před totalitou. A punk se stal velkým kritikem politiky. Těch případů je skutečně mnoho a odezvy a následky jsou různé.

Koňýk (Zóna A)
© zonaa.sk
The Clash a jejich odpor k železné lady Margaret Thatcherové, kritika válečné politiky amerického prezidenta George Bushe skrze desku "American Idiot" od Green Day nebo souboj Sex Pistols s britskou královnou. Jsou toho spousty a v podstatě to nikomu nikdy nevadilo - punker se přeci k politice vyjadřovat má. Jenže někdo opomenul dodat, že se má vyjadřovat jen negativně. Když je tomu opačně, radikálové nabrousí kosy a vyrazí do boje. Zrovna v těchto dnech zbrojí a hází špínu na člověka, bez nějž by punk v Česku a na Slovensku nebyl punkem. Koňýk, zpěvák Zóny A je psancem, protože si dovolil podpořit kandidáta ve slovenských prezidentských volbách.

Samozřejmě to není jeho první delikt vůči punkovým mravokárcům. Velmi oblíbené jsou jeho údajné kontakty s neonacisty, spolupráce s StB a v neposlední řadě dvě desítky let starý song "Cigánský problém". Tehdy si kapela dovolila kritizovat státní politiku a má do konce života cejch fašistů a rasistů. Co na tom, že skupiny jako Šanov 1 nebo Hrdinové nové fronty vyřvávaly otevřeně rasistické texty, které nekritizovaly, ale jen volaly po násilí? To je všem jedno. Nenávist levicových extrémistů si vysloužil jen Koňýk. A ten je teď omílán skupinou lidí, která stojí za webovou stránkou www.punk.sk.

Není kritika jako kritika

V úvodu zaznělo, že punkové hnutí se stalo kritikem politiky. Bohužel tento pojem je dnes vnímán takřka výhradně v negativním významu. Lehce etymologický exkurz nás dovede až ke starořeckému "kritizein", což znamená soudit. Není tam zaneseno nic o pozitivním nebo negativním soudu. Pokud tedy někdo řekne, že politik je dobrý, tak ho posoudil (kritizoval) kladně. Stále tedy vůči politice zůstává kritický.

O co vlastně jde? Od punkové legendy získal podporu konzervativní a nakonec neúspěšný kandidát na prezidenta František Mikloško. Nic víc, nic míň. Odbočka - třeba takoví Jaksi taksi letos vystupovali na akcích ČSSD a nic se nedělo. Ovšem pravicový kandidát je zlo a radikálové levicoví nerozlišují mezi pravicí a ultrapravicí. A navíc katolík? Nemohu se ubránit dojmu, že tihle pseudopunkeři volají po dodržování základních práv a svobod a přitom by sami nejradši vymýtili římskokatolickou církev z povrchu světa.

Koňýk (Zóna A)
© zonaa.sk
Jenže zpěvák měl velice rozumnou argumentaci. Punk je o svobodě a velký protikomunistický aktivista Mikloško se o svobodu na Slovensku velice zasloužil. Dnes prý, podle druhé strany, reprezentuje zatuchlé hodnoty. Není ale zatuchlou hodnotou ono odsuzování na základě vyznání? Nejen já, ale i každý z vás má ve svém okolí někoho věřícího. Katolíka či protestanta. Ale víte o tom z jeho projevů? Nebo vám to pouze někdy řekl?

Volby odezněly, Mikloško se prezidentem nestal, ale Koňýk má další cejch, jenž si ponese. Je to údajně špatně, že veřejně podpořil kandidáta. Nyní ještě zbývá odsoudit Green Day, že vkládají otevřeně naděje do Baracka Obamy.

NÁZORY
  • nechapu... (ondra, conspiracy, 18.05.2009 14:33) Reagovat

    Kliknul jsem na link www.punk.sk a vubec tedy nechapu, kde je Konyk vlacen...
    Clanek, resp.vyjadreni na tomto linku vicemene jen popisuje to, co je v tomhle clanku.
    Btw: katalicky konzervatismus a punk (v tom puvodnim smyslu slova) skutecne nemaji mnoho spolecneho...

  • Jaksi taksi? (Mah, 20.05.2009 21:07) Reagovat

    jaksi taksi je punk? vodkdy?

  • Jaksi taksi (Dude, 24.05.2009 11:25) Reagovat

    Vodjakživa.

    • Re: Jaksi taksi (T., 24.05.2009 14:25) Reagovat

      Jaksi taksi jsou samozřejmě jednou z mnoha domácích kapel, která si na punk JEN HRAJE, s podstatou punku jako takového (nemluvíme o jednoduché muzice na tři akordy, ale o životním názoru) NIKDY neměli nic společného. Resp. z jejich tvorby je jasné, že podstatu punku NIKDY nepochopili. V tomto směru připomínají Sex Pistols, umělou šaškárnu, která sice punk zpopularizovala, ale krom Rottena to byly jen loutky v rukou byznysmana MM... Jinak název článku je zcestný - problém samozřejmě není o "vyjadřování se k politice" ale o hlásání nebo podpoře něčeho, co je s punkem v přímém rozporu. Což veškeré formy křesťanství, s jejich odmítáním svobodné volby (např. interrupce), nadřazování jedněch lidí vůči jiným (heterosexuálové vs. homosexuálové) a dalšími projevy lidské nesnášenlivosti bezesporu jsou.
      Zbytek je už jen legrace - to míchání hrušek s jablkama a snaha tvrdit, že Stalin a náckové jsou něco co si odporuje, ačkoliv je to v podstatě v dopadu na lidi totéž.

      • Re: Jaksi taksi (Banjo, 14.12.2010 07:02) Reagovat

        Pistole byl sice umělý projekt, ale ten punk tak cítili.
        Co se Jaksáčů týká, v době kolem alba Hysterčák to ještě punk byl. Ale je pravda, že něco dost jiného než punk začali hrát dost brzo...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let Velmi smutnou zprávu dnes musela na sociálních sítích sdělit kapela Maxim Turbulenc. V pouhých třiapadesáti letech totiž v noci zemřel Daniel Vali, zpěvák a asi nejznámější tvář tohoto seskupení. Podle informací CNN Prima News... čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 17:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 3/2024 - od Green Day přes B-Side Band po Sleater-Kinney (24.01.2024 21:30)
- Recenze: Konec tápání. Green Day mají se "Saviors" nejcelistvější album za dvě dekády (22.01.2024 00:00)
- Video: Green Day se v "One-Eyed Bastard" naštvaně vyrovnávají s temnými momenty v životě (07.01.2024 09:04)
- Video: Green Day v klipu "Dilemma" poodhalují život závislého (11.12.2023 12:21)
- Video: Green Day jako zombíci. V klipu k "The American Dream Is Killing Me" se ocitli uprostřed zombie apokalypsy (25.10.2023 13:00)
- Naživo: Punkový klaun John Lydon a jeho Public Image Ltd nabídli Lucerna Music Baru naštvanou pilulku na chmury světa (18.10.2023 13:45)
- Green Day se toho nebojí. Trička k albu "Nimrod" zdobí čerstvá vězeňská fotka Donalda Trumpa (02.09.2023 12:25)
- Green Day slaví. Průlomová deska "Dookie" vyjde v bohatě vypravené reedici (20.08.2023 15:57)
- Recenze: XIII. století na albu "Amulet" zakládali český gothic rock, skladby jsou silné i po třech dekádách (12.02.2023 13:00)
- Kousek Sex Pistols na Eurovizi? John Lydon chce s Public Image Ltd. soutěžit za Irsko (10.01.2023 12:12)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu