MP3 Jukebox 14/2009

15.04.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tiga - Shoes (9/10)
MP3 ke stažení
žánr: house, electro

Tiga - Ciao!
Kanadský klubový hitmaker Tiga vydá na konci dubna konečně své druhé studiové album, které naváže na tři roky starou desku "Sexor". Novinka ponese jméno "Ciao!" a budou na ní ke slyšení hosté jako James Murphy nebo Jake Shears ze Scissor Sisters. Tiga desku ohlašuje MP3 promem "Shoes". Natočil ho společně s belgickými Soulwax a krajanem Gonzalesem. Podle očekávání to je tvrdý house s funkovou basovou linkou, do které Gonazales a Tiga (v zešmoulovaném hlase, který zní jako ženský) debatují o botách, nehtech a rukavičkách. Všechno, co jste kdy od tanečního hitu chtěli, máte tady na ploše čtyř minut.

Tiga ft. Soulwax & Gonzales - Shoes


Björk - Náttúra (Switch Remix) (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: filter house

Björk - Náttúra
Koukal jsem se dneska, že v novém čísle časopisu Filter je seznam dvaceti nejvíce cool zpěvaček. Islandská Björk nejenže v něm není, ale dokonce se vešla do uncool žebříčku. (Společně s Amy Winehouse a Duffy.) Dobře, názor je názor, pro mě má pořád svoje kouzlo. A jako kdyby chtěla dokázat, že je ještě pořád in, rozhodla se nechat zremixovat svůj aktuální singl "Náttúra" (natočený vloni s Thomem Yorkem) producentem Switchem. Ten - předpokládejme - je cool dostatečně. Spolupracovník M.I.A. nebo Santogold dodal skladbě těžké kovové beaty, smrtící basovou linku a zcela vymazal éterickou náladu (včetně Yorkových andělských chórů v pozadí). Bude proti tomu někdo protestovat? Ne!


Papercuts - You Can Have What You Want (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: indie pop

Papercuts - You Can Have What You Want
Neučili nás rodiče, že vždycky nemůžeme mít to, co chceme? A teď je tady Jason Robert Quever, mozek kapely Papercuts a tvrdí, že je to naopak. Kapela, kterou tisk kdysi nazval "lo-fi verze The Byrds", přichází se čtvrtým albem. Bude se jmenovat "You Can Have What You Want" a stejnojmenná skladba dělá desce reklamu na internetu. Není to vůbec špatné promo, křehká introspektivní píseň o lásce s popovými aranžemi nesklouzává do sladkobolnosti a skvěle zapadá do současné indie popové vlny s obdobnými projekty, jako jsou Beach House či Deerhoof.


Shogun Kunitoki - Fuzzabeth Crackleby (8/10)
MP3 ke stažení
žánr: psychedelický rock, neo-krautrock

Shogun Kunitoki - Vinonaamakasio
Fuzzabeth Crackleby zní trochu jako jméno psychedelické královny, která vládne LSD komunitě, a finští neo-krautrockoví mágové Shogun Kunitoki dělají ve stejnojmenné skladbě všechno pro to, aby tento obraz nezničili. Track pochází z jejich nejnovější desky "Vinonaamakasio" vydané na labelu Fonal, kde se kvarteto tajemných hipíků proměnilo v nesmlouvavou mašinu na hypno-funkové jamy. Abyste si desku správně užili, Finové vybavili vinyl barevnými obrázky, které vám s pomocí stroboskopu udělají z pokoje psychedelické doupě.

Shogun Kunitoki - Riddarholmen


Adrian Champion - Stars & Stripes Project (bez hodnocení)
MP3 ke stažení
žánr: hip hop

Adrian Champion - Stars & Stripes Project
Mashupová horečka se nejspíše vrátí za pár let jako součást nějaké retro vlny. Na internetu ale ještě pořád sedí dost šílenců, kteří nemají nic lepšího na práci, než míchat dohromady The White Stripes a rapové acapelly. Jako třeba Adrian Champion, který udělal na albu "Stars & Stripes Project" přesně to. Do třinácti skladeb Stripes nechal rapovat slavné MCs (Eminem, Jay-Z, Busta Rhymes, Nas, atd.) a pak to pověsil na internet. Jestli se zoufale nudíte při čekání na novou desku The White Stripes (bůhví, jestli vůbec nějaká bude), tak doporučuji. Nesmíte ale mít velké předsudky vůči hip hopu, ten má totiž na této mashupové desce přednost.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY