Promiň, mami, strávil jsem noc s prostitutkami

21.03.2009 10:22 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Prostituce zažívá krušné časy a nevěstince v pohraničních městech mizí stejně rychle, jako kdysi vznikaly. Po republice však operuje pětice šlapek původem z Prahy, která podle ohlasů zákazníků skutečně umí. A tak se redaktor musicserveru rozhodl, že odhodí cudnost a stráví s nimi večer plný vášně.

Live: The Prostitutes

support: Noblesse Oblige
místo: Roxy, Praha
datum: 19. března 2009
Fotogalerie

Noblesse Oblige, Roxy, Praha, 19.3.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Kdo vám vlastně předskakuje?" ptal jsem se zpěváka The Prostitutes Adriana T. Bella pár dní před koncertem. "Jo, přijď včas, oni jsou fakt dobrý," zněla stručná odpověď. A skutečně, od první chvíle, kdy se britsko-němečtí Noblesse Oblige objevili na pódiu, se vzduchem nesla psychedelie, dotěrně olizovala zákoutí klubu a pohlcovala vše, co jí stálo v cestě. Na jedné straně si pekelně démonická Valerie pohrávala s klávesami a do rytmu lačně trestala pár bubínků, její parťák Sebastian dokresloval atmosféru drásajícími kytarovými party. Mělo to sílu, tohle duo. A taky bylo na co koukat - kytarista vypadal, že usnul začátkem osmdesátek a probudil se teprve nedávno, samičí část zase vyvolávala mlsné pohledy dravým výrazem, sexy výstřihem a děravými punčochami. Když pak došlo na skladbu "Bitch", při níž zpěvačka dychtivě dokola opakovala "I'm bitch", ty nejdivočejší představy dosáhly vrcholu.

The Prostitutes, Roxy, Praha, 19.3.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Když samozvaná děvka se svým komplicem slezla ze scény a na okamžik se do prostoru rozlilo světlo, bylo vidět, že je vlastně plno. Potvrdila se tak další slova kapely o zdařilém marketingovém tahu, kterým se ukázal neobvyklý způsob distribuce jejich desky "Hometown Zombies" - a to prostřednictvím časopisu Filter.

Jak praví moudré přísloví, šaty dělaj člověka a v případě The Prostitutes tomu nebylo jinak. Ležérní elegance, trochu té nezbytné avantgardy, pánové si dali záležet a oku to lahodilo. The Prostitutes byli ostatně precizní ve všech ohledech. Výbornou, a dvakrát podtrženou, zasloužil už samotný nástup: to když Roxy v půl deváté znovu pohaslo, z beden se vylil nasekaný začátek titulní skladby novinkového alba a do tmy začalo ve stejné periodě tepat oranžové světlo. Tahle audiovizuální smyčka mohla trvat možná minutu a ačkoliv nešlo o nic převratného, díky skvělému provedení vyzněl úvod opravdu působivě. Důkazem bylo rozjásané publikum, které intro natolik rozdráždilo, že objevivší se siluety na pódiu vítal hurónský křik a nadšení dřív, než vůbec poprvé hrábli do nástrojů. Ve stejné náladě se pokračovalo i nadále. Bylo znát, že pro mnoho lidí byla toho večera zkušenost s prostitutkami jejich první, ovšem vedle nich a zvědavců bylo v Roxy i dost těch, z nichž se za necelou pětiletou historii skupiny stali věrní fanoušci. Zejména ti si během setu nemohli nevšimnout, jak moc pětice za poslední roky vyspěla.

The Prostitutes, Roxy, Praha, 19.3.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Podstatný vliv na celkový velmi kladný dojem mělo perfektní nazvučení. Všechny nástroje zněly jasně a zřetelně, rozpoznatelný byl každý akord Destroyerovi kytary, Šmityho basa nesplývala s bicími a klávesové melodické linky i dokreslující plochy byly dostatečně čitelné, aniž by egoisticky přebíjely celkovou harmonii. Však taky nešlo o náhodu nebo šťastnou ruku zvukaře, tu měla totiž kapela právě při jeho výběru. Stačí jeden zkušený a schopný Nizozemec a není co vytknout.

Večírek v Roxy měl také velký úkol, tedy pokřtít nedávno narozenou zmíněnou novinku. Samotný křest však dopadl lehce rozpačitě. Na scénu napochodovali vedle dvou sličných slečen také tři známé obličeje: Dušan Neuwerth, Jan P. Muchow a Lukáš Rychtařík, avšak nezdálo by se, že by se někomu chtělo něco podniknout nebo přinejmenším mluvit. Moucha nechal proslov na producentovi Neuwerthovi, pak ta známá rána a pokropený výlisek odletěl do davu. Nezapomnělo se na interní nostalgickou děkovačku v kapele, fanoušci i několik známých postaviček hudebního byznysu (omrknout kámoše přišli třeba Kay Buriánek, NiceLand nebo Mardoša) si vyslechli posledních pár skladeb, následně si vytleskali "Sunshine" a po "She's Prostitute" produkce utichla. Zdálo se, že by pánové s radostí pokračovali, ale co naplat, desátá hodina v Roxy platí pro všechny, prostitutky nevyjímaje.

PS: Za sex obyčejně neplatím, ale s těmahle děvkama si to rozdám klidně znova. A rád!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY