shop.musicserver.cz
Mezi ploty, areál psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 28. - 29.5.2016

Mezi ploty se tančilo hlavně na klasická jména, zářila ale i alternativa

Vydáno: 30.05.2016 21:38 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Lucie Levá

Divokej Bill, Mňága a Žďorp, Michal Hrůza nebo Sto zvířat. To jsou jen některé z klasických festivalových stálic, na které se do Bohnic sjelo kolem deseti tisíc fanoušků. Na menších scénách ale byl program barevnější - The Prostitutes, Ondřej Ruml, Kapitán Demo, Květy, Lenka Dusilová a mnoho dalších bodovali.

Live: Mezi ploty

místo: Areál psychiatrické léčebny Bohnice, Praha
datum: 29. - 30. května 2016

Mezi ploty, areál psychiatrické nemocnice Bohnice,Praha, 28.5. 2016
© Lucie Levá
Festival Mezi ploty se po loňském přesunu na září vrátil ke květnovému termínu až na pár drobností zkopíroval téměř vše, čím loni zaujal. I letos byla dramaturgie postavená na třech hlavních pilířích - český mainstream, alternativní scéna a hip hop. V areálu psychiatrické léčebny Bohnice se tak stejně jako loni procházeli jak příznivci daných kategorií, tak pacienti a jejich blízcí, pro které je hudební přehlídka především.

Zůstalo cílení na rodiny s dětmi, stolní hry, rozdávání limonády u vstupu a posledního alba Clou za vršky, poníci, obrovský bleší trh s přáníčky, cetkami a keramikou, obdivuhodně široká kuchyně, křičící jména sponzorů a dokonce i velká část loňského line-upu. V programu jste tak i letos mohli najít Tonyu Graves, Ondřeje Rumla, Imodium nebo na nejmenší děti orientované uskupení Pískomil se vrací.

Divokej Bill, Mezi ploty, areál psychiatrické nemocnice Bohnice,Praha, 28.5. 2016
© Lucie Levá
Co se naopak změnilo, bylo přemístění hip hopové stage na opačnou stranu areálu, což kvitujeme, s pivním stánkem u hlavní stage naopak přibylo odhozených kelímků i mírně přiopilých jedinců, kterých bylo loni minimum.

Zpočátku slunečné počasí pálilo ramena i energii, proto musel Divokej Bill vystupující po úvodních Lake Malawi zkoprnělé publikum dost hecovat. Úvalskou osmičlenou sebranku už není na festivalových pódiích vidět tak často jako v minulosti, pokud jste se jim ale v posledních letech podobně jako pisatel úspěšně vyhýbali, o nic zásadního jste nepřišli. Nepříliš dobrý zvuk jen podtrhl chyby houslisty a ani dřívější tahoun Štěpán Karbulka už není na pódiu tak divoký jako kdysi. Divokej Bill se koncertně zacyklil stejně jako jeho tvorba a nebýt vcelku povedené hitovky "Vstávej", nebylo by mnoho důvodů k tomu vidět je znovu. Nový impuls je třeba.

The Prostitutes, Mezi ploty, areál psychiatrické nemocnice Bohnice,Praha, 28.5. 2016
© Lucie Levá
Odchod na alternativní scénu byl tedy nevyhnutelný. Ventolin však úlevu neposkytl. Elektronickou muziku živě míchající DJ, který instrumentální pasáže protl s občasným mluveným slovem do vysílačky možná funguje ve dvě ráno v klubu, za plného světla v sobotním odpoledni ale šlo o bizarní vystoupení.

Pískomil se vrací s desítkami nadšených capartů točícími volantem a dělajícími vláček pod pódiem vyvolal dejá vu loňského ročníku, taková kapela ale na rodinný festival rozhodně patří. Totéž ostatně platí pro Mňágu a Žďorp, která sice také hraje stále stejně, ale nedávný výlet do Číny jí promazal kolečka a tak jsou její vystoupení plná hitů pořád sympatická. Jen je škoda, že Petr Fiala a spol. nezařazují mezi "Písničku pro tebe", "Měsíc" a další staré pecky i více novinek.

The Prostitutes jsou z kapel, o kterých si spíše přečtete chvalozpěvy v hudebních periodicích, než že byste je vídali na festivalových pódiích a možná i díky neokoukanosti jejich set potěšil. Adrian T. Bell tak do slušně zaplněného prostranství sypal jak starší hity v čele s "Heart Of Stone" tak novější věci z aktuálního alba "Zum Passer".

Hiphopové uskupení Pio Squad slibuje nový materiál už dlouho, v létě bychom se ale nástupce "Punk Is Dead" z roku 2006 prý už opravdu měli dočkat. Zevlující skupině i nikam se necpoucímu se rapu každopádně bylo z počátku díky přehnaným basům špatně rozumět a jen co se zvuk trochu srovnal a vzduchem se nesla nasládlá vůně dobře známé zelené rostliny, spustil se takový liják, že to více jak polovinu návštěvníků z areálu vyhnalo. Ovšem i ti, kteří v promočeném oblečení zůstali až do konce setu, museli následně řešit, co dál. Dočasné útočiště poskytly stromy u kritikou oceňovaného dua Monikino Kino, jehož zasněná hudba se do nepříjemného počasí skvěle hodila. Pro velké lákadlo v podobě Never Sol se ale ani půl hodiny po skočení předchozí skupiny nechystalo pódium, nejistota nad dalšími vystoupeními spolu s promrzlými končetinami tak zavelely k přidání se k většině a opuštění areálu.

Pio Squad, Mezi ploty, areál psychiatrické nemocnice Bohnice,Praha, 28.5. 2016
© Lucie Levá
Nedělní předpověď zásadní vylepšení počasí neslibovala, z rána zatažená obloha si ale o vyzbrojení se deštníkem vyloženě říkala. Nakonec ale nebyl třeba. V programu na hlavní scéně si nečekanou minutu slávy vynutili dva nezvaní hosté z publika, když v závěru mírumilovného vystoupení Jaroslava Uhlíře naběhli k mikrofonu se zásadním sdělením, že "Zatímco vy se tady bavíte, tak..." ...A více už jsme se nedozvěděli, jádro jejich zprávy se z pódia vytratilo stejně jako neukáznění mladíci, na které možná až trochu přehnaně agresivně zareagovala zdejší ochranka.

Zpožděný program na hlavní scéně pak jistě mnoha návštěvníkům zamotal hlavu i plány, to zajímavější se ale, se vší úctou k Vladimíru Mišíkovi & Etc odehrávalo na menších scénách. Zejména na té alternativní, kde se odpoledne představovaly například oceňované Květy a Please The Trees, překvapivě plno měl ale hlavně Kapitán Demo.

Mezi ploty, areál psychiatrické nemocnice Bohnice,Praha, 28.5. 2016
© Lucie Levá
Hiphopově parodický projekt Jiřího Buriana, kterého široká veřejnost zná nejvíce ze skupin Southpaw a Republic Of Two je jedním z mála, na které se opravdu hodí příšerné klišé o tom, že ho můžete buď milovat nebo nenávidět. Kapitán Demo je totiž nejen svým nafouknutým objemem natolik výrazná figurka, že ve srovnání se zatuchlou mainstreamovou domácí scénou vyloženě nutí k zaujmutí stanoviska. A přestože dosavadní dvě desky je na rozdíl od jeho tradičnější tvorby problém uposlouchat a vtipů je na nich tak málo, že by z toho mohlo být sotva jedno významnější EP, naživo to, světe div se, funguje. Kolik z vás si třeba během koncertu bylo nuceno sundat boty a mávat s nimi nad hlavou? A užili jste si pohled na vysokého "gangsta černocha", který sice na nic nehraje a za koncert řekne asi dvě věty, ale na pódiu musí být, protože prostě musí? A co takhle sólo na saxofón zahrané na dětský kočárek?

Ano, jsou to hlouposti a nikdo netvrdí, že by Kapitán Demo byl hlavně o hudbě, ale jako parodie, která je tak absurdní a trapná, až je vlastně chvílemi i vtipná, to bylo vlastně fajn. Jen o pár minut později už značně prořídlé publikum na stejném pódiu solidně pobavili i ska-punkoví The Chancers, o pár desítek metrů dál už se ale mohlo jít na jistotu.

Mezi ploty, areál psychiatrické nemocnice Bohnice,Praha, 28.5. 2016
© Lucie Levá
Ondřej Ruml na loňském ročníku nadchl jako málokdo a že má kromě dnes už notně zaprášené nálepky "toho z X Factoru" i skutečný hudební talent, dokázal už v září dostatečně. A velkou chválu si zaslouží i letos, ačkoliv těch chyb bylo tentokrát více než malé množství. Prakticky totožný program postavený na hrátkách s looperem, ladičkou a několika světovými hity v neděli odpoledne trpěl Rumlovou nesoustředěností, díky nimž mu leckteré smyčky neplánovaně utekly a tak je utínal předčasně a nahrával znovu. Nutno ale jedním dechem dodat, že zdrojem jeho rozladěnosti byl hluk od vedlejší scény, která jeho snaze zahrát například "Don't Worry Be Happy" v durové i mollové tónině házela klacky pod nohy. Nadšení a trpěliví diváci se ale nenechali odradit a svého staronového oblíbence nechtěli pustit z pódia. Ruml ve svém krátkém setu vystřídal hodně poloh, od těch humorných ("V lázních") až po ty zadumanější (Stingova hudebně veselá, ale textově hlubší "Englishman In New York"), když se ale dal do vlastní, sigur rósovské skladby "Nebe", jeho hlas stavěl všechny chlupy na těle. Vrchol festivalu.

Na větších scénách ukončovali program Lenka Dusilová, respektive Michal Hrůza a zatímco první jmenovaná v podstatě navázala na vážnější notu a za pomoci kytary, looperu, drumpadu a notebooku se krásně snažila zakrýt absenci doprovodné Baromantiky a vzorně sedícím posluchačům hrála například "Vlčí oči", Hrůza nic komplikovaného nevymýšlel a prostě hrál hity: "Píseň kovbojská", "Zakázané uvolnění", "Zejtra mám", "Napořád"... Však to znáte.

Festival, kde se mezi ploty setkávají nemocní se zdravými se tak až na sobotní déšt a drobné posuny v harmonogramu i letos vydařil a ačkoliv nepřinesl mnoho překvapení nebo zásadnější události, jako spolehlivá jistota, na níž dostanete přesně to, pro co jste si přišli, nezklamal.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: "Zapalte pod kotlem a ať se dostaneme do varu!" Divokej Bill završil oslavy 25 let ve vyprodané O2 areně (20.01.2024 21:39)
- Minirecenze: Sto zvířat se na "Nočních ptácích" zahalilo do tmy (06.11.2023 15:30)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Zemřel Honza Kalina, frontman skupiny Sto zvířat (19.08.2023 08:53)
- Video: Michal Hrůza se vrhá do vln vztahů jako "Neplavec" (09.08.2023 12:42)
- Do Liberce zamíří hvězdy synthpopové scény. Headlinerem SEVER SYNTH CITY budou němečtí M.I.N.E (27.07.2023 14:16)
- Naživo: Divokej Bill v Praze oslavil novou desku a čtvrt století na scéně (30.06.2023 15:25)
- Fotogalerie: Divokej Bill slaví čtvrt století! V pražské Troji pokřtil desku a roztančil dav (29.06.2023 12:59)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu