shop.musicserver.cz

Eskapáda Eskape přináší místo radosti slzy

Vydáno: 20.03.2009 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Sedmá řadová deska SKA-P nepřichází s ničím inovativním - nenávistné prskání, plivání a všudypřítomná revolta proti všem a všemu je samozřejmostí. Bohužel znatelně ubývá hudebních nápadů a současná produkce španělské kapely připomíná obehranou, zaseknutou desku z revolučních let.

5/10

SKA-P - Lágrimas y Gozos

Vydáno: 9.2.2009
Celkový čas: 52:03

Skladby: Ni Fu Ni Fa, El Libertador, Crimen Sollicitationis, Fuego y Miedo, La Colmena, Gasta Claus, El Imperio Caerá, Los Hijos Bastardos de La Globalización, Vándalo, El Tercero de La Foto, Decadencia, Qué Puedo Decir, Wild Spain

Vydavatel: Sony Music

Třetí vlna revivalu Ska je u konce s dechem. Zájem o SKA-P po jeho znovusjednocení tomu sice nenapovídá, ale osobně si myslím, že se SKA-P vracet neměli, protože už řekli vše, co říci mohli. Nebýt reunionu, do paměti fanoušků by se zapsali jako kultovní, legendární levicová kapela, která na začátku nového tisíciletí naprosto pohltila postkomunistickou mládež i revolucionáře, tvořící si své každodenní ideje o revoluci u svačiny o velké přestávce na střední škole.

Na místo toho se SKA-P po téměř čtyřleté pauze vrátili s již sedmým řadovým albem "Lágrimas y Gozos" a vydali se na turné, které překvapuje vysokými návštěvami jednotlivých koncertů. Ten únorový v Tesla Aréně byl pro mnohé zjevením. Tisíce lidí vykřikovaly hesla a zpívaly texty, které svou levičáckou dikcí nápadně připomínaly komunistické agitace. Pokud si odmyslíme bezesporu silnou, melodickou, až hardcorovou hudbu a zbudou nám v ruce texty, zjistíme, že SKA-P v nich již léta nabádají k vytvoření nové, o poznání modernější machnovščiny. Myšlenky plné anarchismu, utopie, ale i komunismu jsou španělsky mluvícím národům vlastní, proč je ale obdivuje tuzemské publikum, pro mě nejspíše navždy zůstane nevyřešenou záhadou.

Na nové desce "Lágrimas y Gozos" nenajdeme nic převratného a nového. Vynecháme-li texty, tak SKA-P na novém albu sklouzli k ještě snadněji zapamatovatelným melodiím a kýčovitým refrénům. Pověstné sevřené aranže jsou na novém albu ještě sevřenější, jenže těžko posoudit jestli je to ku prospěchu desky, protože mocné kytary a dechy už dávno nepůsobí tak silným dojmem jako před léty. SKA-P při koncertech fungují jako výborný a vtipný kabaret, jenže na fyzické desce si své vizuální divadlo hrát nemůžou. Je to škoda, protože třeba "Carmen Sollicitationis" naživo nevyzní tak vykonstruovaně jako na desce. Ženské vokály a chorus zní na albu až přehnaně uměle.

To už se ale pozvolna dostáváme k textům, což je kámen úrazu SKA-P a pro mě nepřekousnutelná součást jejich image. Neonacistické kapely často hrají také melodický punk nebo hardcore a přesto jsou (správně) odsuzovány kvůli textům. Jenže SKA-P je v této oblasti tolerováno snad vše, přitom Pulpul svým projevem doslova šíří nenávist, stejně jako je tomu u jiných radikálů. V již zmiňovaném "Carmen Sollicitationis" si SKA-P berou na paškál katolickou církev a označují ji za prapůvod všeho zla na Zemi a prakticky každý církevní hodnostář je podle jejich teorie pedofil. V konspiračních tezích se SKA-P doslova utápí. Na nové desce útočí na globalizaci, týrání zvířat, diktaturu kapitálu, honbu za mamonem, materialismus, komerci, konzum, Vánoce a další a další často uměle vytvořené problémy. Podle tohoto návodu, lze snadno odhadnout, o čem bude příští deska. Bude o globálním oteplování, zvedání hladiny oceánů, lovu tuleňů a hospodářské krizi. SKA-P už neumí překvapit, protože vlastně není ani čím. Tisíckrát použitá témata nepolili živou vodou, jen je opláchli pod špinavým madridským vodovodem, recyklovali a znovu použili.

Na desce nalezneme třináct průměrných písní, z nichž zaujme snad jen "La Colmena", ve které je nasamplován hlas francouzského diktátora Nikolase Sarkőzyho. V létě se SKA-P do České republiky vrátí, neb jsou jedním z headlinerů hudebního festivalu Rock For People 2009. Návštěvníci si budou při produkci podupávat do rytmu, pogovat, tančit a pobaveně se usmívat. Na tom rozhodně neshledávám nic závadného a přeji jim příjemnou zábavu, ale těm, kteří budou zpívat a předříkávat pomatené texty, ze srdce přeji brzké prozření a uzdravení se.

NÁZORY
  • ach jo (janca, 22.03.2009 00:49) Reagovat

    Uz je to tu zase. Docela rada bych si jednou precetla nejakou recenzi na Ska-P, ve ktere by se autor vyvaroval toho nenavistneho prskani a plivani na jejich texty. Ano snad kazdy v CR uz vi, ze Ska-P jsou levicaci, a ze jim to mistni novinari nemuzou odpustit - neni potreba to omylat porad dokolecka. A ony "nenapadne" narazky na to, ze Ska-P posloucha akorat tak pomatena stredoskolska mladez, taktez moc originalni ani vtipne nejsou. Navic to neni pravda :) A dat na jednu hromadu texty Ska-P a texty neonacistickych kapel je uz mimo uplne.

    Uvedomte si, ze clenove skupiny pochazeji ze Spanelska, ktere bylo dlouha leta pod Frankovym rezimem, oni maji uplne jine politicke zazemi. A nemuzete uz vubec davat rovnitko mezi stalinismem/realnym socialismem (tedy onim rezimem, ktery byl zde) a idejemi ska-P . Ska-p jsou politicky nekde uplne jinde - to jsou spis anarchisti, utopisti atd. Ale v zadnem pripade to nejsou vyznavaci totality - at uz levicove ci pravicove. Ono treba i takovy Orwel byl antiimperialista, antifašista, socialista a behem Španelske obcanske valky dokonce bojoval v radach Dělnicke strany marxistického sjednocení :) No asi jsem krapet odbehla od tematu, ale jen chci rict, ze neni mozne hazet vsechny levicaky do jednoho pytle - jak se to u nas s oblibou deje.

    Texty Ska-P jsou dle me naprosto neskodne, lehce naivni, utopicke ... a nejsou rozhodne tolik nenavistne jak tvrdite. Treba vami zminena pisem "Carmen Sollicitationis" - obsah jste zvelicil, nikde tam neni ze by byla cirkev prapuvod vseho zla, ci snad dokonce ze jsou vsichni cirkevni hodnostari pedofilove. Jen tam poukazuji na nektere podezrele cirkevni praktiky. A co je dle vas tak nenavistneho na pisnich, ktere vystupuji proti tyrani zvirat, bycim zapasum, nasili obecne atd. ?

    Ale je fakt, ze se v tech textech casto opakuji a aji hudebne uz to neni tak dobre jak to kdysi bylo - ale i tak je na novem albu minimalne 5 kvalitnich pisnicek. Zbytek je bohuzel jen vata, kde akorat tak vykradaji sami sebe.

    P.S. : a ne, opravdu nejsem ortodoxni fanousek, a nejsem dokonce ani komunistka (kdyby me z toho nahodou chtel nekdo obvinit:))

  • pane "recenzisto", vy uz take nemuzete nicim prekvapit (Petr, 22.03.2009 01:06) Reagovat

    ach jo..zase vy..uz kdyz jsem cetl vasi recenzi unoroveho koncertu, rikal sem si, ze vam tato skupina nejak lezi v zaludku. to co jste ale predvedl ted, je uz celkem smesne..

    mel byste uz konecne zamyslet nad tim, proc na ne chodi (pro vas nepochopitelne) tolik lidi..upustte uz konecne od neustaleho omilani a kritizovani jejich textu a zamyslete se nad tim, proc jsou tak uspesni. je to predevsim kvuli hudbe, ktera je trochu jina, nez ta, kterou slychame dnes a denne. nechte je, at si bojujou za cokoliv a nechte ostatni, at se jejich hudbou bavi..kdyby se mela kazda kapela posuzovat (a schvalovat) jen dle textu, tak bychom dodnes poslouchali stredni proud, nebyly by zadne pistole, clash a jim podobni, kteri odstartovali revoluci..ale pouze hudebni, kdy nikdo klicema nezvonil, ani na zimni palac neutocil..pritom jejich texty take kritizovaly vse, co bylo ostatnim svate..

    navic se nemuzu zbavit dojmu, ze tato vase recenze je pouze provokace (nebo si jen tzv. honite triko)..proc taky prichazet s recenzi desky az pul roku po jejim vydani..jestli jste mel pocit, ze musite za kazdou cenu sdelit ostatnim svuj nazor na vec, mohl jste ho zverejnit na svem blogu. ne na serveru, ktery by mel objektivne hodnotit hudbu.

    abych to shrnul..vase subjektivni recenze je spatna (uz jen proto, ze je tak subjektivni), bez napadu, vtipu a navic velmi podobna te minule. vysperkovani v podobe vlastniho zazitku s kamaradem pusobi navic velmi komicky a nevhodne. Nepiste uz prosim na toto tema a vubec nejlepe - nepiste uz vubec.

    PS: nejsem ani ortodoxni fanousek, ani komunista, ani anarchista, ale velmi se uz tesim na jejich dalsi desku..

    • Re: pane "recenzisto", vy uz take nemuzete nicim prekvapit (Shudy, 23.03.2009 09:09) Reagovat

      Preboha jeho! "proc jsou tak uspesni. je to predevsim kvuli hudbe, ktera je trochu jina, nez ta, kterou slychame dnes a denne"

      tuctový SKA kolovrátek je jiná hudba? děkuji za pobavení takhle při pondělku.

      • Re: pane "recenzisto", vy uz take nemuzete nicim prekvapit (Petr, 23.03.2009 11:10) Reagovat

        tak si pust radio a zjistis, ze tenhle kolovratek jen tak neuslysis..jestli teda vubec (radia je celkem ignorujou)..netvrdim, ze nejde o kolovratek (vetsina kapel ma svuj styl, ktery se da takhle oznacit), ale hudba je proste jina, nez mid stream..

        • Re: pane "recenzisto", vy uz take nemuzete nicim prekvapit (Shudy, 23.03.2009 12:10) Reagovat

          Ale jo, to máš recht, ale přiznám se, že ten "main stream" jsem nějak ani nebral v potaz. Já osobně SKA poslouchám jen občas, a zrovna SKA-P mě moc nebrali, to už jsou mě milější třeba SKALARIAK. Ale proti gustu žádný dišputát a komu ty jejich texty vadí, tak ať poslouchá něco jinýho, SKA kapel je dost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Ska-P zahrají v květnu v Praze (04.02.2023 13:38)
- Ska-P přichystali novou desku "99%" (07.03.2013 10:03)
- Nové desky pro 10. týden (03.03.2013 05:00)
- Naživo: Vítejte doma, antifašisti! (30.11.2010 21:35)
- Naživo: Rockové orgie pod rozpáleným sluncem (17.06.2010 20:16)
- Hvězdný Novarock brzy otevře své brány (01.06.2010 08:13)
- Festival Nova Rock znovu nabídne velká jména (08.03.2010 15:55)
- Fotogalerie: Rock For People v obrazech (07.07.2009 22:37)
- Naživo: Rock pro lidi, bez deště a s hvězdami (07.07.2009 22:34)
- Fotogalerie: Střípky letošního okouzlení (07.07.2009 18:25)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher U2 Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu