Eskapáda Eskape přináší místo radosti slzy

20.03.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Sedmá řadová deska SKA-P nepřichází s ničím inovativním - nenávistné prskání, plivání a všudypřítomná revolta proti všem a všemu je samozřejmostí. Bohužel znatelně ubývá hudebních nápadů a současná produkce španělské kapely připomíná obehranou, zaseknutou desku z revolučních let.
5/10

SKA-P - Lágrimas y Gozos

Skladby: Ni Fu Ni Fa, El Libertador, Crimen Sollicitationis, Fuego y Miedo, La Colmena, Gasta Claus, El Imperio Caerá, Los Hijos Bastardos de La Globalización, Vándalo, El Tercero de La Foto, Decadencia, Qué Puedo Decir, Wild Spain
Vydáno: 9.2.2009
Celkový čas: 52:03
Vydavatel: Sony Music
Třetí vlna revivalu Ska je u konce s dechem. Zájem o SKA-P po jeho znovusjednocení tomu sice nenapovídá, ale osobně si myslím, že se SKA-P vracet neměli, protože už řekli vše, co říci mohli. Nebýt reunionu, do paměti fanoušků by se zapsali jako kultovní, legendární levicová kapela, která na začátku nového tisíciletí naprosto pohltila postkomunistickou mládež i revolucionáře, tvořící si své každodenní ideje o revoluci u svačiny o velké přestávce na střední škole.

Na místo toho se SKA-P po téměř čtyřleté pauze vrátili s již sedmým řadovým albem "Lágrimas y Gozos" a vydali se na turné, které překvapuje vysokými návštěvami jednotlivých koncertů. Ten únorový v Tesla Aréně byl pro mnohé zjevením. Tisíce lidí vykřikovaly hesla a zpívaly texty, které svou levičáckou dikcí nápadně připomínaly komunistické agitace. Pokud si odmyslíme bezesporu silnou, melodickou, až hardcorovou hudbu a zbudou nám v ruce texty, zjistíme, že SKA-P v nich již léta nabádají k vytvoření nové, o poznání modernější machnovščiny. Myšlenky plné anarchismu, utopie, ale i komunismu jsou španělsky mluvícím národům vlastní, proč je ale obdivuje tuzemské publikum, pro mě nejspíše navždy zůstane nevyřešenou záhadou.

Na nové desce "Lágrimas y Gozos" nenajdeme nic převratného a nového. Vynecháme-li texty, tak SKA-P na novém albu sklouzli k ještě snadněji zapamatovatelným melodiím a kýčovitým refrénům. Pověstné sevřené aranže jsou na novém albu ještě sevřenější, jenže těžko posoudit jestli je to ku prospěchu desky, protože mocné kytary a dechy už dávno nepůsobí tak silným dojmem jako před léty. SKA-P při koncertech fungují jako výborný a vtipný kabaret, jenže na fyzické desce si své vizuální divadlo hrát nemůžou. Je to škoda, protože třeba "Carmen Sollicitationis" naživo nevyzní tak vykonstruovaně jako na desce. Ženské vokály a chorus zní na albu až přehnaně uměle.

To už se ale pozvolna dostáváme k textům, což je kámen úrazu SKA-P a pro mě nepřekousnutelná součást jejich image. Neonacistické kapely často hrají také melodický punk nebo hardcore a přesto jsou (správně) odsuzovány kvůli textům. Jenže SKA-P je v této oblasti tolerováno snad vše, přitom Pulpul svým projevem doslova šíří nenávist, stejně jako je tomu u jiných radikálů. V již zmiňovaném "Carmen Sollicitationis" si SKA-P berou na paškál katolickou církev a označují ji za prapůvod všeho zla na Zemi a prakticky každý církevní hodnostář je podle jejich teorie pedofil. V konspiračních tezích se SKA-P doslova utápí. Na nové desce útočí na globalizaci, týrání zvířat, diktaturu kapitálu, honbu za mamonem, materialismus, komerci, konzum, Vánoce a další a další často uměle vytvořené problémy. Podle tohoto návodu, lze snadno odhadnout, o čem bude příští deska. Bude o globálním oteplování, zvedání hladiny oceánů, lovu tuleňů a hospodářské krizi. SKA-P už neumí překvapit, protože vlastně není ani čím. Tisíckrát použitá témata nepolili živou vodou, jen je opláchli pod špinavým madridským vodovodem, recyklovali a znovu použili.

Na desce nalezneme třináct průměrných písní, z nichž zaujme snad jen "La Colmena", ve které je nasamplován hlas francouzského diktátora Nikolase Sarkőzyho. V létě se SKA-P do České republiky vrátí, neb jsou jedním z headlinerů hudebního festivalu Rock For People 2009. Návštěvníci si budou při produkci podupávat do rytmu, pogovat, tančit a pobaveně se usmívat. Na tom rozhodně neshledávám nic závadného a přeji jim příjemnou zábavu, ale těm, kteří budou zpívat a předříkávat pomatené texty, ze srdce přeji brzké prozření a uzdravení se.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY