Vše, co chci, je hit za hitem

09.03.2009 00:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Poslední desku Kelly Clarkson "My December" lidé nepřijali. Čekali od ní hity, jenže takový její poslední počin nebyl. První vítězka American Idol proto nově stála před rozhodnutím, kam směrovat další nahrávku. Pokračovat dále, nebo vyseknout opět hitové album? Zvolila druhou cestu a velmi neotřelý způsob.
8/10

Kelly Clarkson - All I Ever Wanted

Skladby: My Life Would Suck Without You, I Do Not Hook Up, Cry, Don't Let Me Stop You, All I Ever Wanted, Already Gone, If I Can't Have You, Save You, Whyyawannabringmedown, Long Shot, Impossible, Ready, I Want You, If No One Will Listen
Vydáno: 9.3.2009
Celkový čas: 50:53
Vydavatel: Sony Music
Už první singl "My Life Would Suck Without You" jasně naznačil, že deska bude zkrátka jiná - píseň i svojí podobností se "Since U Been Gone", respektive s remixem, ukázal, že se i přes spolupráci s Rebou McEntire nerozhodla Kelly konvertovat ke country, ale že směřuje zpět k "Breakaway". Jenže to byl pouze první singl, na albu je dalších třináct písniček, z nichž ani jedna nezní jako některá z předchozích. Už v Čerstvě staženo jsme psali, kdo všechno se na albu podílel a odkud Kelly Clarkson tentokrát čerpala. Jasně identifikovatelné jsou ty věci, které byly původně určené pro Katy Perry, ale tím logika věcí končí. Jakousi zvláštní kombinatorikou vznikla deska, pro kterou by mohla být pestrost synonymem.

Takže co tu vlastně uslyšíme? V podstatě skoro všechno - taneční muziku, ovšem hranou na kytary, electropop, baladu inspirovanou Mozartem, poprock, punk, pop s odkazem r'n'b, baladu s nádechem country, hravost ve stylu Colbie Caillat, infantilní a totálně ulítlou "I Want You" nebo třeba písničkářské zakončení. Dalo by se říct, že mimo dechovky a metalu vše, co má jméno. Nejzajímavější ovšem je, že ačkoli se to na první poslech a pohled nemusí zdát a deska hraje všemi barvami, výsledek nevyznívá nesourodě. Jednotícím prvkem je tu jednoznačně zpěv samotné Kelly, který nejrůznějším stylovým úletům či spíše přeletům dává závoj kompaktní, ale velmi plastické nahrávky.

Chvíli jsem přemýšlel, co tímhle albem chtěla Kelly Clarkson vlastně říct. Jestli ono to nebylo něco ve smyslu, dobře, nelíbila se vám předchozí deska? Tak tady máte jinou a můžete si vybrat, co se vám líbí! Já zvládnu cokoli a bude to znít výborně! Umím to samé co Katy Perry, Avril, Pink, Britney a další a dokážu vtisknout něco svého...

Záleží, jak se budete na "All I Ever Wanted" dívat. Můžete ji brát jen jako svého druhu úlitbu nahrávací společnosti - tedy jako maximální možný počet hitovek vyzobaných z nejrůznějších žánrů a od nejrůznějších interpretů. Nebo stejně jako já můžete tuto nahrávku s dovolením chápat spíše jako to, že si tahle Američanka neuvěřitelně zábavným způsobem dělá srandu ze současného showbyznysu a používá k tomu zbraně nejtěžšího a nejchytlavějšího kalibru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY