shop.musicserver.cz

Obrat o sto osmdesát stupňů a plnou parou vpřed

Vydáno: 18.07.2005 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

První vítězka American Idol je zpět, a to v plné síle. Po debutu, který signalizoval orientaci spíše na bílý soul a r'n'b, vydala Kelly desku, kterou asi nikdo moc nečekal. Místo táhlých balad natočila album svižných pop-rockových nahrávek a jedno z nejlepších popových alb letošního roku je na světě. Jmenuje se "Breakaway".

8/10

Kelly Clarkson - Breakaway

Celkový čas: 44:47

Skladby: Breakaway, Since U Been Gone, Behind These Hazel Eyes, Because Of You, Gone, Addicted, Where Is Your Heart, Walk Away, You Found Me, I Hate Myself For Losing You, Hear Me, Beautiful Disaster (Live)

Vydavatel: Sony BMG

Pravdou je, že nová deska "Breakaway" Kelly Clarkson, vítězky první série American Idol, je v zámoří již nějaký čas na světě a stejně jako debut ji předchází reputace jako hrom. První singl - titulní "Breakaway" - vyšel již před notným časem, protože uváděl soundtrack k filmu "Deník princezny 2". I když se nedošplhal na vrchol americké hitparády, na úplné špici v žebříčku Adult Contemporary se drží již přes čtyři a půl měsíce. Další dva singly se sice také na vrchol nepodívaly, ale jsou stálicemi na předních pozicích. V současné době (začátek prázdnin) má stále tři singly v Top 50, což je výkon úctyhodný a podobně dobře si vede i album. Dalo by se tak říct, že v dlouhodobém měřítku je Kelly Clarkson jedinou popařkou, která kalí vody jinak poněkud jednotvárného amerického moře r'n'b a hip hopu.

A proč je vlastně "Breakaway" tak úspěšné? Kelly Clarkson totiž udělala hodně nečekanou věc: V podstatě zahodila styl, kterým se vydala na "Thankful", obklopila se vskutku silným autorským týmem, kde najdete taková jména jako John Shanks (Sheryl Crow, Michelle Branch...), jeho partnerka Kara DioGuardi (Anastacia, Kylie Minogue...) nebo Chantal Kreviazuk (Avril Lavigne) a společně s nimi začala skládat naprosto odlišné album, než bylo to předchozí. Kelly značně přitvrdila a soulové rytmy vyměnila za výborný kytarový sound á la Avril Lavigne s tím rozdílem, že Kelly je o tři třídy lepší zpěvačka.

Těžko zde vyzdvihovat nějaké konkrétní písničky, protože zkrátka Kelly Clarkson servíruje jednu pecku za druhou. Prakticky zde nenajdete slabší kousek. Od titulní ještě lehce popové "Breakaway", která začíná natolik chytlavým popěvkem, že ho z hlavy prostě nedostanete, se album dostává již do daleko tvrdších poloh se "Since U Been Gone". Tu vede po melodii jednostrunná kytarová linka, která zmohutní v refrénu. To by ale z téhle desky nedělalo nic výjimečného. Co tuto desku vytahuje do nebeských výšin, je projev Kelly, ve kterém je cítit neuvěřitelná porce energie a dávka chtíče zpívat. Z refrénů máte pocit, že si tahle diva sahá na dno, což ale pochopitelně není pravda. Z dalších hitovek přece jen vyzdvihnu "Behind These Hazel Eyes" a "Gone", to pro jistotu, kdyby se někomu nechtělo probírat celou deskou.

Samozřejmě i na balady se dostalo, i když jejich podíl je na rozdíl od prvního alba daleko menší, navíc některé z nich je těžké zařadit přímo do balad. Důkazem je naléhavá "Hear Me", kterou bych si dokázal živě představit v podání Garbage. Pro Čechy je na desce jedna hodně zajímavá věc. Písničku "I Hate Myself For Losing You" natočila jako "Spousta andělů" i Aneta Langerová. Verze na "Breakaway" je pochopitelně s originálním textem a nutno říct, že jí sluší daleko více. Těžko rozsoudit, kdo ji zpívá lépe, zda Aneta, nebo Kelly, ale to si koneckonců můžete porovnat sami. Osobně bych se klonil asi ke Clarkson i když...

Upřímně řečeno, "Breakaway" mám k dispozici již od doby jejího amerického vydání a od té doby ji točím neustále dokola. Slyšel jsem ji určitě více jak padesátkrát a pustím si ji kdykoliv znova a znova. Kelly Clarkson se zkrátka podařilo natočit desku, kterou jen tak neodložíte. Sice na ní neobjevuje nic nového, ale ty písničky jsou sakra tak skvěle napsané, že si vás tahle deska získá natolik, že zapomenete na to, že ji natočila vítězka nějaké "pochybné" soutěže.

NÁZORY
  • škoda (Zdenka, 18.07.2005 16:20) Reagovat

    Neviem ako u vás, ale na Slovensku o Kelly nepočuť veľa. Škoda. S trápnou Avril sa nemôže porovnať. Since u been gone je fantastická, hoci aj mna šokovala, že tak zmenila štýl. Ja som ju pasovala do štýlu Lean Rimes. No dobrá zmena. Môže si to so svojím hlasom dovoliť.

  • super!! (sewos, 19.07.2005 16:07) Reagovat

    Suhlasim s nazorom autora, tento album je uplne iny nez Thankful,ktory mam velmi rad,a je tiez uplne paradny...kelly je proste uzasna spevacka, nepaci sa mi akurat zrovnavanie s avril, lebo kelly spieva nazivo este lepsie..co sa o avril povedat neda!

  • Abysi nezapoměl rejpnout (sdsd, 20.07.2005 10:56) Reagovat

    Abysi nezapoměl rejpnout do Avril

  • hodnocení (jann, 22.07.2005 08:12) Reagovat

    článek se mi líbí tak jako CD které popisuje. Mám na něj stejný názor.

  • Zapomenuto něco (Iris, 23.07.2005 19:21) Reagovat

    Zapoměl jsi napsat že první singl breakaway napsala spolu s Kelly Clarkson Avril Lavigne:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Kelly Clarkson ohlásila desátou studiovku "Chemistry". Bude její zpovědí z nevydařeného vztahu (29.03.2023 18:36)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)
- Audio: Kelly Clarkson v coveru "All The Small Things" od Blink-182 překonává samu sebe (13.01.2023 08:12)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu