Video Jukebox 6/2009

13.02.2009 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Fleet Foxes
Fleet Foxes - Mykonos
žánr: indie rock / folk / zouk
info: oficiální web, MySpace.com

Ještě předtím, než seattleská parta Fleet Foxes vydala své výtečné debutové album "Fleet Foxes", pustila do obchodů épéčko "Sun Giant EP". To je však novější právě jen datem svého vydání, protože samotné nahrávání proběhlo až poté, co byl eponymní debut pěkně zkompletován. Videoklip ke skladbě "Mykonos" je tak jakousi vzpomínkou na to, jak vlastně cesta Fleet Foxes k vrcholu všech významných výročních žebříčků začala. A vzpomínat se bude v animovaném klipu, z nějž je patrné, že bratr Robina Pecknolda Sean, který za tímhle klipem stojí, šíleně ujíždí na origami.


Air France - No Way Down EP
Air France - No Excuses
žánr: Balearic / electro / pop
info: oficiální web, MySpace.com

Marcus Söderlund, který se ujal režie klipu "No Excuses" švédských Air France, si zřejmě vzal do hlavy, že obrazem prozradí vše, co byste ve správném profilu kapely měli najít. Klip vykoupal v dokonale s divákem manipulujících chladných severských vlnách a vybarvil jej do potemnělých a chladných odstínů polárních nocí. Žádný div, že ve Švédsku platí část roku prohibice. Jenže Air France, ačkoli jsou z chladné Skandinávie, jsou především o radosti. Stejně jako tahle písnička. A radost v klipu zastupuje surfař, který si mrazivě vypadající vlny neskutečně užívá. Pastva pro oči i pro duši.


Tricky
Tricky - Puppy Toy
žánr: indie / funky / electronica
info: oficiální web, MySpace.com

Styl a atmosféra nadevše. Lacinými cigáry zakouřený bar, hodině mezi psem a vlkem již začíná rašit strniště a na mol ožralý piano machr, kterého tady zapomněl jazz band, co celý tenhle sobotní tah otevíral, se probral do opice a začíná z obou rukávů tahat ty pravé bluesové riffy. A pak je tu Tricky a Alex Mills, dáma z letáku na výlet do šedesátých let, co kouzlo okamžiku dotvářejí do dokonalosti. To vše nabízí třetí singl z Trickyho povedené loňské desky "Knowle West Boy".


La Roux
La Roux - In For The Kill
žánr: electro-pop
info: oficiální web, MySpace.com

Elly Jackson a Ben Langmaid, tvořící projekt La Roux, si v Británii vysloužil páté místo v žebříčku BBC Sound Of 2009. Podle svých slov ujíždějí na osmdesátých létech a klip k jejich druhému singlu "In For The Kill" je toho dalším důkazem. Nabízí totiž všechno, o čem osmdesátky byly - laciné disco, divné účesy, sytě rudé rtěnky, umělou mlhu a barevné brýle. Pro zajímavost dodám, že Lily Allen si je vybrala jako support pro svém chystané turné ke své druhé řadovce "It's Not Me, It's You" a že singl "In For The Kill" půjde na trh 2. března.


Gary Go
Gary Go - Wonderful
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Gary Baker aka Gary Go aka one-man Coldplay chtěl v minulosti pracovat pro Petera Gabriela, ale ten jej odmítl s tím, že by se měl spíše věnovat své vlastní hudbě. A tak jej Gary Go poslechl. Jeho pilotní singl "Wonderful" jsme si přes provizorní videoklip představili ve Video Jukeboxu již počátkem ledna, ale vzhledem k neustále stoupajícím akciím téhle hitovky se dočkal i řádného velkolepého brášky, kterého si představíme v aktuálním dílu. Debutová deska Garyho Bakera by se měla dostat ven v květnu a slušnou reklamu jí dělá přestup Garyho do vyšší ligy - zatímco v minulosti předskakoval na turné The Script a The Feeling, v létě pojede na stadiónovou štaci s Take That.


Je libo přídavek?
Eugene McGuinness - Fonz (žánr: indie rock)
Rex The Dog - Bubblicious (žánr: paper animal disco)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY