shop.musicserver.cz
Skyline, Brains, The Fakes, Roxy, Praha, 4.12.2008

Rozzářený vánoční nářez

Vydáno: 05.12.2008 21:24 v sekci Naživo - Eva Samšuková | foto: facebook interpreta

Že bych vyskočila hodně vysoko, hodila svoje paty kamsi za hlavu a pak se nohama vrátila zpátky na zem, navíc přesně do rytmu prvního beatu? Tak to nedokážu ani při vykloubení kyčle. Dokážou to ovšem kluci a holka ze Skyline. Na jejich hudební i fyzický um jsem se zašla podívat do pražského Roxy.

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Od červencového koncertu na festivalu Rock For People, kde Skyline poprvé předvedli novou zpěvačku, uběhlo bezmála půl roku. Marka Rybin už při výjezdech s kapelou nejspíš nespí v hostovském pokoji, ale zabydlela se přímo uprostřed kapelního obýváku. Stejné místo - přímo v centru dění - teď zaujímá na všech koncertních podiích, a tak ani prkna v Roxy nebyla výjimkou. Ovšem čas české kapely měl přijít až o půl deváté.

Nejdřív nad hlavou pražského publika začal křičet nějaký hlas, jehož majitel po chvíli vyběhl na podium. Byl jím András Kéri aneb MC Columbo - frontman maďarských gulášků z Brains. Vyžlátko, zdálo by se, ovšem za to, co se z jeho hrdla dralo, by se nemusel stydět ani ten nejčernější rastaman. Brains koncert započali poměrně něžně, ale nakonec dokázali svoje nástroje rozehrát do skvělého drum & bassu. Ten mi hned ze začátku připomněl francouzské La Phaze, které žere moje sestra. Chtěla jsem jí tudíž k Ježíšku koupit desku nového objevu z Maďarska, jenže to bych pak nestihla fenomenální nástup Skyline, který jsem přirozeně upřednostnila. Z Andrásových úst se sekanou angličtinou ozvalo cosi jako: "Gla gla vla, bla bla vla! Skyline!!" Nebylo prostě pochyb o tom, kdo v následujícím okamžiku převezme notovou osnovu večera.

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Skyline rozpohybovali hrozen holek, které vyplnily uctivě prázdné prostory objevující se při koncertě Brains, hned v prvním songu "Hanging Around". Jedna z fanynek se vedle mě zděšeně sháněla po Marce, která nezpívala refrén: "No ty vole, kde je ne? Teď nám řeknou, že je nemocná, ne?" Žádný strachy, přiřítila se celá v bílém hned do druhého songu, a to elegantním jelením skokem, završeným hrubým vřísknutím.

Maximální energie se pak nepřestávala do Roxy valit od všech šesti členů kapely celou hodinu a půl. Publikum vařící se a smažící jako kapříci na vánočním večírku skvěle reagovalo na všechny refrény známých i neznámých pecek. Těch Skyline představili hned několik a lidem se líbily, z čehož měli všichni vespolek náramnou radost. Nutno ale podotknout, že jsem se na nové songy těšila jako na specialitky, které budou sestavené mnohem více z originální novoty, ale dočkala jsem se spíš osvědčené jistoty. I tak stále platí, že digipoppunkoví Skyline (jak sami sebe nazývají) jsou jednou z nejrozjetějších kapel v České republice a dokážou zavrtět i nejzarytějším sucharem. Tomu, kdo je vidí a slyší poprvé, z nich jednoznačně spadne dolní, dokonce i horní čelist.

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Skyline mají svou show utaženou i v nejzauzlenějších detailech. Na obrazovkách a plátnech střídá sexy kost obtloustlou tanečnici, vzápětí kolem nich plavou ryby a do toho všeho poskakují zástupy minipostaviček s ksichtíkama členů kapely. Co na tom, že opulentní světla občas vypalují oči? Ty můžu zavřít. Ale uši si úplně ucpat nemůžu. Přebasované přední linie a převejškované zadní řady se během večera trochu srovnaly, falešný zpěv ale v davu nezaniknul. Ve čtvrtek večer jím trpěli jak NuC a Jacob, tak sama Marka, která se občas opravdu nemohla pevně chytnout a držet okolní tóniny. Hlas se jí tedy pohyboval v intervalu jeden tón níž až jeden výš.

Nadšení absolutní většiny přítomných diváků se tím ovšem vůbec neobrousilo. Naopak neustále gradovalo a vyvrcholilo naprosto nečekanou agonií - to když se z beden ozvaly první tóny legendární vánoční vypalovačky "Last Christmas" a tradiční vohoz kapely nahradily pletené svetry s jelenem, kšiltovky vystřídaly kulichy s bambulí. Jacobovi v ruce nechyběly lyže, Nuc rozhazoval do davu stužkou převázaná cédéčka. Jedním slovem boží. Po štědré dávce Skyline převzala žezlo DJská dvojka The Fakes a rozmixovala zbytek natěšeného davu.

Skyline, Roxy, Praha, 4.12.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Jsem si jistá, že Skyline ve středu večer nikoho nezklamali, mě ale ani nepřekvapili. Pokud by si Marka zesílila odposlechy a umožnila širší průchod drsnější poloze svého hlasu, je možné, že i kapela by objevila další dimenze své tvorby, která zatím zaručeně nedorazila na konec. Příště si tak svá malá bezvýznamná mínus přeškrtám a připíšu velké červené plus. Třeba na nějakém velikonočním koncertě.

Na bohatou fotogalerii z koncertu se podívejte zde.

Skyline, Brains, Roxy, Praha. 4.12.2008

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků
Nejvíc nej: Připravte se na pražský koncert Bruce Springsteena aneb Bossových sedm strhujících živáků Když na pódium vstoupí Bruce Springsteen s E Street Bandem za zády, začíná zážitek. Ačkoliv letos The Boss oslaví pětasedmdesátiny, nijak nezpomaluje - stále hrává i tříhodinové koncerty. Než vystoupí 28. května v pražských... čtěte zde
Vydáno: 23.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Pohled do českých hitparád - 20. týden 2024
Vítěznou Taylor Swift v českém albovém žebříčku stíhá Travis Scott, uspěl i výběr z Eurovize Nejhranější skladbou v českých rádiích zůstává "Lose Control" od Teddyho Swimse, tou nejstreamovanější se stále pyšní Artemas zásluhou "I Like The Way You Kiss Me". Albům počtvrté kraluje Taylor Swift, dotírá na ni ale Travis... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2024 17:30 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna
Nové desky 20/2024 - od Billie Eilish přes Slashe po Zayna Tento týden vás čeká příval hudebních novinek, kterému vévodí zejména Billie Eilish a její britský kolega Zyan se stylově netradiční nahrávkou. Doprovází je Cage The Elephant, matador Slash, Ani DiFranco, sólovka Beth Gibbons z... čtěte zde
Vydáno: 22.05.2024 11:00 v sekci Novinky | Nové desky
Znouzectnost - The End...? 7/10
Recenze: "Temnota je na vzestupu." Znouzectnost na albu "The End...?" předvídá konec Plzeňská Znouzectnost je takovou domácí klubovou jistotou, na kterou se dá spolehnout. Tentokrát o sobě ale nedala vědět celých deset let a fanoušci si její originální punk mohli užívat pouze na koncertech. S novou porcí hudby... čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 17:00 v sekci Recenze
The Valentines - Vždycky se v hloubi duše najde nějaký černý místo, který vyškrábne trochu múzy
Rozhovory: The Valentines - Vždycky se v hloubi duše najde nějaký černý místo, který vyškrábne trochu múzy Královéhradecká parta The Valentines přišla po řadě singlů s debutovým albem "You All Look Beautiful When You Dance". Slyšet na něm můžeme kytary, synťáky, ale také indie i moderní pop s osmdesátkovými zvuky. Výsledek svádí k... čtěte zde
Vydáno: 21.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Jacob ze Skyline skončil v "Survivoru" a hned vyznává lásku své přítelkyni písní "Let's Get Floatin'" (08.04.2024 10:27)
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Video: Skyline otevírají novou kapitolu se zpěvačkou Nvtvlií klipem "Paralyzed" (24.04.2023 19:06)
- Naživo: Skyline zakončili sezónu tradičním předvánočním mejdanem v malé Lucerně (06.12.2022 11:06)
- Skyline vyráží na podzim do klubů s novou zpěvačkou (24.10.2022 12:47)
- Skyline po odchodu Marky Rybin představili novou zpěvačku (23.02.2022 14:49)
- Marka Rybin odchází ze Skyline (21.02.2022 12:55)
- Naživo: Skyline roztancovali Ledárny Braník (05.09.2021 16:11)

ALBUM TÝDNE 21/2024

Billie Eilish
Hit Me Hard And Soft

Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish vyslala do světa své třetí album "Hit Me Hard And Soft".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Po 10.06.
Machine Head (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Adele Queen Sia Taylor Swift Bono Kabát Rush Dua Lipa Mirai mp3.com Imagine Dragons Beyoncé Billie Eilish AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu