Kopírování může zabít hudbu

14.12.2008 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Kelly Clarkson, Ruben Studdard, Fantasia Barrino, Carrie Underwood, Taylor Hicks, Jordin Sparks a David Cook. To všechno jsou vítězové American Idol. Jediný, kdo se více prosadil v Evropě, byla až dosud jen první jmenovaná. Nyní ovšem vystrčila růžky i Jordin Sparks, ač trošku se zpožděním.
6/10

Jordin Sparks - Jordin Sparks

Skladby: Tattoo, One Step At A Time, No Air (with Chris Brown), Freeze, Shy Boy, Now You Tell Me, Next To You, Just For The Record, Permanent Monday, Young And In Love, See My Side, God Loves Ugly, This Is My Now (bonus track)
Vydáno: 01.09.2008
Celkový čas: 49:12
Vydavatel: Sony Music
Cesta debutového alba Jordin Sparks do Evropy byla poměrně zdlouhavá, stejně jako u zmíněné Kelly Clarkson. Dokonce tak zdlouhavá, že Američané už mezitím stihli zvolit nejen nového prezidenta, ale další americký idol. Evropská mise nejmladší vítězky této vyhledávací reality show započala ve Velké Británii a odtamtud pokračovala na kontinent.

Jordin Sparks se během soutěže nějak zvlášť neprofilovala, a tak tomu zůstává i na jejím debutu - jedna písnička r'n'b, další čistě popová balada, jiná s sebou nese lehce rockové rysy a další se zase halí do tanečního pláště. Přesto všechno je nutné poznamenat, že se povedlo udržet určitý jednotný ráz alba. Heslo každý pes, jiná ves tu neplatí.

Poslechová rozmanitost desky je do značné míry odrazem velmi početného a především pestrého produkčního týmu. V něm naleznete lidi a kolektivy jako StarGate, The Underdogs, Espen Lind, Walter Afanasieff, Cathy Dennis, Bloodshy & Avant či Robyn, tedy ty, kteří se pohybují kolem "High School Musical", Beyoncé, Rihanny, Britney Spears, Mariah Carey, Kylie Minogue a řady dalších.

Ovšem někde tady nastává zároveň ten největší problém desky. Většina písniček je sice velmi dobře napsaná a vyprodukovaná, jsou přívětivě chytlavé, mají dobrý rytmus, Jordin Sparks je i velmi dobře odzpívá a do hitovky "No Air" se jí podařilo nalákat i Chrise Browna. Ale nějak se nemohu zbavit dojmu, že tohle jsem už někde slyšel. Všechno jsou to jen další variace na velké hity, ať už zmíněných Beyoncé či Rihanny (u té obzvlášť je to patrné) nebo třeba Nelly Furtado. Její "Say It Right" tu semleli snad dokonce dvakrát. Je mi jasné, že prostě v danou chvíli letí takový či onaký styl, ale na "Jordin Sparks" jsou to už příliš okaté kopie. Alespoň troška originality by neškodila.

Když už jsem se zpočátku pustil do srovnávání Jordin Sparks s Kelly Clarkson, pak je debutové album první jmenované v podstatě srovnatelné s "Thankful" té druhé. Ta se na svém debutu také spíše inspirovala od slavnějších kolegů a vyrostla až na další desce. Obě alba se dají označit za nadprůměrná a jediný rozdíl mezi těmito vítězkami American Idol je v tom, že Kelly Clarkson je přeci jen o třídu lepší zpěvačka.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY