shop.musicserver.cz
Kiss, Cinder Road, O2 Arena, Praha, 6.6.2008

Prahu políbili žhaví maskovaní pekelníci

Vydáno: 07.06.2008 09:35 v sekci Naživo - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Americká glamrocková kapela Kiss si letos připomíná pětatřicet let na hudební scéně. Kulatiny oslavuje na světovém turné, během kterého se zastavila i v Praze. Živelnou show plnou efektů a chytlavých hitů hostila přes dvě hodiny takřka vyprodaná O2 Arena.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
U vchodu do haly se tlačilo - nepřekvapivě - mnoho hvězdných, vesmírných a kočičích mužů i démonů v tričkách s dvojitým bleskem. Ďáblové Kiss přijeli dát svojí nažhavenou pusu na dobrou noc Praze už potřetí. A pokaždé je čekal plný stadion natěšených fanoušků, kteří vždy patřičně ocení tuhle zábavu. Pro někoho laciné zboží a nevkus s tunou mejkapu, nejen pro těch několik tisíc pátečních návštěvníků ale neuvěřitelná show naditá líbivými hity a působivými efekty. A Kiss se rozhodli slavit v plné síle. Na svém aktuálním turné Alive 35 vystupují v opravdu silné sestavě: nezničitelné duo Paula Stanley a Gene Simmons doplňuje úžasný bubeník Eric Singer a poměrně nová tvář (samozřejmě schovaná za Aceovu vesmírnou masku), výtečný kytarista Tommy Thayer.

Kiss si s sebou přivezli poprockovou předkapelu Cinder Road. Ti loni teprve vydali svůj debut a během turné představují právě materiál z téhle desky. Sympatická parta z Baltimoreu v čele s poměrně charismatickým zpěvákem Mikem Ruoccem se nadšeně přiřítila na pódium už pár minut před osmou. Publikum se snažila získat především svými skotačivými, líbivými melodiemi. Předvedli půlhodinku ostřejšího, ještě trochu nevyzrálého rocku s dávkou nepostradatelných emocí, ale diváci už byli povětšinou myšlenkami jinde.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Během přestávky upozorňovala plátna nad jevištěm potenciální zákazníky, že se celý koncert (jako ostatně všechna vystoupení v rámci celého turné) nahrává a kdo bude mít zájem, může si jeden z těch patnácti set exkluzivních živáků za přibližně dvacet euro pořídit. Do uší organizátoři pro ukrácení čekání pouštěli The Who, kolem deváté však začala reprodukovaná hudba výrazně sílit. Nad pódiem se spustila černá opona s charakteristickým stříbrným nápisem Kiss. Chvíli na to se do úderného bubenického intra rozsvítila efektní purpurová světla a opona šla s jásotem davu nahoru. Na pohyblivých plošinách sjížděla dolů kapela v plné komiksové zbroji.

Eric Singer zakotvil s bicími kousek nad zemí, aby nad ohromnou jevištní plochu vyčníval. Ostatní se pak navzdory svým tradičním, nezdravě vysokým podpatkům energicky rozeběhli po scéně. Halou se rozezněla písnička "Deuce", kterou kapela zahajuje všechny koncerty svého narozeninového turné. Na ni navázala skladba "Strutter", která stejně jako otvírák pamatuje úplné začátky maskované skupiny. Pak se pořádně přitopilo pod kotlem a v sále bylo teplo, tepleji než v pekle, což Simmons na závěr vyšperkoval planoucí pochodní v ruce.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Slova se chopil rozený showman Paul a už se ho v průběhu večera vlastně nepustil. Přivítal se s Prahou, laškovně si pohrál s oddaně skandujícím publikem. Ve vypasovaných kalhotách a s holou, vypracovanou hrudí, se kterou se ve svých šestapadesáti letech opravdu může chlubit, se producíroval po scéně na svých vysokých kramflecích lépe než kdejaká lehká děva. Smyslně s mimskou grácií špulil svoje červené rty a pomrkával hvězdným okem. Rozverně, vyléčen z bronchitidy, dirigoval celou vroucí podívanou.

Začátek kapela opravdu napálila, není tedy divu, že si v polovině dopřála oddech. Scénu zavalil dým, uprostřed kterého se vynořil kytarista Thayer a dráždil svůj nástroj, až ho dohnal k výbušným reakcím a jako římská svíce prskal oheň. Tommy Thayer především ukázal, že si Kiss vybrali opravdu zručného kytaristu. Svoji chvilku slávy dostal i Eric Singer, který si zpoza bubnů zazpíval písničku "Black Diamond". Nejen, že celý večer jasně udával rytmus a spád koncertu, ale zaslouží si i nálepku nejlepšího vokalisty ve skupině. Nastoupeni v plném počtu pak Kiss ještě chvilku koketovali se svými fanoušky (Stanley se zamotal do vhozené vlajky), pak nabrali čerstvé síly na další strhující jízdu. Zahráli ještě například "Let Me Go, Rock'n'Roll", "Lick It Up" nebo "C'mon And Love Me". Prvním vyvrcholením byla "Rock And Roll All Night", které kapela tak trochu vděčí za slávu. Její chytlavý refrén si sborově zazpívala celá aréna. Simmons a Thayer vyjeli na plošinkách vysoko nahoru a Stanley ráznými pohyby kytarou spouštěl jiskřící hromobití. Na diváky po celou písničku sněžily bílé konfety. A kapela se na malý moment rozloučila.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Rozpálené publikum nadšeně uvítalo přídavek, dynamickou "Shout It Out Loud". V jedovatě zelené a výstražně červené záři reflektorů se výhružně rozhlížel Simmons. Na krku kytara ve tvaru sekáčku, stékající krvavé kapky po bradě a těkající zlostné oči. Napětí gradovalo, až mu z úst vytékaly proudy rudé tekutiny a baskytarista ve svém robustním brnění (s holými šlachovitými stehny a nadpřirozeným mužstvím v ochranném pouzdře s červenými flitry) rozpřáhl netopýří křídla a vzlétl vzhůru na horní část konstrukce. Tam mezi plamenomety zazpíval "I Love It Loud".

Dramatickou atmosféru uvolnila až lascivní, glamrocková milostná poezie "I Was Made For Lovin' You". "Love Gun" patřila zase Stanleymu, který se svezl až doprostřed sálu, kde písničku mezi natahujícími se rukama fanoušků zazpíval a dovádivě odtančil. Jako bonus jsme ještě dostali "Detroit Rock City" a pochvalu, jak to byl příjemný večer. Spustil se oslnivý ohňostroj a ohlušující dělbuchy. Dvouhodinová nepřetržitá smršť rock'n'rollových hitů se tak dostala do impozantního finále.

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Kiss se kdysi z rozmaru schovali za nestárnoucí masky. Dneska jim můžou poděkovat za to, že stále vypadají jako na začátku kariéry a v očích svých posluchačů díky tomu nemohli zestárnout. Ovšem masky jsou jen takový efekt pro efekt, kamuflující některé nedostatky - třeba muzikantské nešikovnosti se už tak lehce neschovávají. Kiss však dokázali, že tady maskování zatím nepotřebují. Show od začátku do konce!

Setlist: Deuce, Strutter, Got To Choose, Hotter Than Hell, Nothin' To Lose, C'Mon And Love Me, Parasite, She, 100 000 Years, Cold Gin, Let Me Go Rock 'N' Roll, Black Diamond, Rock And Roll All Nite, Shout It Out Loud, Lick It Up, I Love It Loud, I Was Made For Lovin' You, Love Gun Detroit Rock City

Kiss, Cinder Road, O2 Arena, Praha, 6.6.2008

Fotogalerie:

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Kiss, O2 Arena, Praha, 6.6.2008
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • KISS PRAHA (Mot@s, 07.06.2008 13:15) Reagovat

    Pěknej report. Zde je můj:
    http://ironmaiden.rtyne.com/view.php?nazevclanku=kiss-koncert-praha-o2-arena-6-6-2008&cisloclanku=2008060002

  • Super koncert (beler, 08.06.2008 10:37) Reagovat

    No těší mě, že je recenze pochvalná. Ale zatím čekám na recenzi bez chyb....v Praze nebyli potřetí, ale počtvrté. Ale jina to není špatně napsané.
    Já jsem taky napsal:
    www.kissband.estranky.cz/clanky/alive-35-tour-2008/kiss---praha_-6_-6_-2008

  • Pátý Kiss! (David, 09.06.2008 17:55) Reagovat

    Já byl na Kiss už popáté, dojem mám i nyní dobrý, i když tam nemusely být některé věci (otravné mezery mezi písničkami + přemíra výbuchů), chyběly plameny (Firehouse a asi 2 další z původního setu Alive! vypadly), nezklamal kýčovitý tour book (George Lucas ví, proč všechny postavy ve Hvězdných válkách mají své kostýmy/uniformy aj. zjevně nošené/opotřebené a ne jako čerstvě vytažené/vyžehlené ze skladu na photo session = KISS) a úděsné plakáty, předražená trika a další dreky. Show jinak solidní, nadupaná, dobrý vály, tvrdý, žádná máčka. Spal jsem u Olgoje Chorchoje a když jsem v sobotu odpoledne vystoupil u Národního ze 17 a šel kolem Betlémské kaple, přes Skořepku na Jungmanovo náměstí stalo se to. U trafiky stála povědomá postava, jako kdyby vystoupila z Pokladu na Stříbrném jezeře (nebo z Detroit Rock City), fakt. Háro dozadu, riflová bundička bez rukávů, svaly, velký tmavý brýle, i tak jsem ho poznal. Nikde nikdo, jen já a kissák! To se už podruhé nestane, měl jsem pár sekund na rozhodnutí co dál. Zjevně si Spark s Kiss na titulní straně nekoupil, ale všiml si mne. Řekl jsem hned, že se omlouvám, že otravuju (hned reagoval, že vůbec ne a zastavil se), že je to letos 20 let, co jsem je viděl poprvé v Budapešti, že to byl v pátek špica nářez a ať se mu daří. Poděkoval, podal mi ruku a zase, že díky, mne ihned napadlo, že mám v tašce ten živák, jasně, že to podpíše, mrcha propiska se ale nechytla pořádně na hladký povrch obalu("It doesn´t write", konstatoval), už jsem ale vážně nechtěl zdržovat, zase mi ale s úsměvem tvrdil, že se nic neděje, chtěl jsem mu toho říct víc, ale najednou jsem byl v pasti vlastních pocitů jako kluk, nenapadlo mne skočit do té trafiky pro fix nebo aby mi podepsal vstupenku. No nic, pak šel pryč, rovnej, vzpřímenej narcis, PAUL STANLEY... kdybych byl ženská, nenechal/a bych se přemlouvat :-)


    • Re: Pátý Kiss! (KačBeth, 10.06.2008 09:46) Reagovat

      nechala bych se přemlouvat, ale jen chvilku :-) jen tiše závidím tenhle zážitek a úplně chápu ten pocit jako v pasti, já bych ze sebe nedostala ani slovo ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kiss nekončí - vrátí se jako kapela virtuálních avatarů (06.12.2023 11:14)
- Naživo: Sbohem a šáteček. Hottest Band In The World Kiss naposledy zamával Praze (11.06.2023 15:43)
- Fotogalerie: Kiss v O2 areně nezklamali a předvedli důstojné odcházení (11.06.2023 09:36)
- Film "Sázka na zlato" o muži, který objevil Kiss, Cher nebo Donnu Summer, vstoupí do kin 13. dubna (04.04.2023 13:18)
- Netflix natáčí životopisný snímek "Shout It Out Loud" o začátcích skupiny Kiss (26.03.2023 17:06)
- Kiss ohlásili (asi) definitivně poslední koncert (04.03.2023 13:17)
- Kiss se v červnu 2023 naposledy vrátí do Prahy (05.12.2022 11:08)
- Naživo: Rockový cirkus Kiss bavil v O2 areně přívalem efektů a hitů (14.07.2022 09:02)
- Fotogalerie: Kiss předvedli v O2 areně bombastickou show (14.07.2022 07:57)
- Na seznam rozlučkové tour Kiss přibyla další stovka měst (11.07.2022 08:12)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu