Když shůry přilétne láska

24.04.2008 17:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Květy jsou stálicí brněnského alternativního folku. Tato kapela kolem Martina Evžena Kyšperského vydala v únoru své již šesté album "Střela zastavená v jantaru". Jak se podařilo navázat na "Kocourka a horečku", za nějž dostali v roce 2006 právem cenu Anděl v žánru alternativní a nezávislá scéna?
8/10

Květy - Střela zastavená v jantaru

Skladby: Pověsím prádlo, Zvíře nebo sebe a zvíře, Bílý tygr, Z kukuřičných polí, Kolik mravenců musí přijít aby odtlačili ledničku, Viděl jsem Paříž (březen 06), Listí podzimní, Cirkus, Moře má své vlastní děti, Noční hlídač, Jam č. 6, Je prosinec je zima
Datová stopa: Cirkus (videoklip)
Vydáno: 18.02.2008
Celkový čas: 41:15
Vydavatel: Indies Scope Records
Originalita a prosekávání nevyšlapaných cest byly pro Květy vždycky typické. Oni však předvedli, že i v houštinách a neobdělávaných krajích lze tvořit nejen originální, ale i velmi zajímavou a tajemně vzrušivou muziku plnou citu a něhy na jedné straně a disharmonických výhřezů na té druhé. Stačí vnímavě poslouchat, důvěřovat kapele a jejich tvorbě a bez ostychu se nechat vést a následovat muzikanty v jejich stopách.

Na "Střele zastavené v jantaru" je tomu právě tak. Martin E. Kyšperský se svým jedinečným pěveckým projevem a neopakovatelným frázováním sice nezaujme ty, co mají pocit, že zpěvák musí v první řadě dobře a čistě zpívat, nicméně u Květů to opravdu nevadí, naopak. Tady nejsme v blejskavém show vzkvétajících hvězdiček ze SuperStar nebo X Factoru, tato hudba totiž kvete sama o sobě. Jde přece o schopnost vnímat věci takové, jaké skutečně jsou, o opravdový život.

Je to život překlopený do nebývale poetických a surrealistických obrazů doplněný zvuky nesčetného množství nástrojů a instrumentů od kontrabasu, kytar, harmonik, křídlovky a trumpety až po klakson s hlavou kačera, tašku se zipem nebo velký kus plechu.

Ale aby nedošlo k mýlce. Květy nevrství nesourodé zvuky za účelem hledání originálních a komplikovaných zvukových ploch. Květy jsou v první řadě o písničce. Melodická, prostá a prapůvodní písnička je to, na čem kapela staví základy své tvorby a způsob, kterým nám je vypráví, je sice také velmi důležitý, ve své podstatě ale až druhořadý.

Vznikají tak silné skladby jako "Zvíře, nebo sebe a zvíře", smutná píseň o citu, lásce a naději, pozoruhodná bajka "Kolik mravenců musí přijít aby odtáhli ledničku" nebo cestovní deník "Viděl jsem Paříž".

"Střela zastavená v jantaru" může svědčit buď o náležité kvalitě zkamenělé třetihorní pryskyřice, nebo o příliš malé razanci výstřelu. U Květů platí oboje. Nahráli znamenité album, ale nikam jej za každou cenu netlačí. A právě proto mohou tak zajímavé útvary vznikat. A na nás je všimnout si jich. Stojí to za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY