shop.musicserver.cz

Andělé jsou reklama, berme je tak

Vydáno: 04.04.2008 05:00 v sekci Na okraj - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Při andělských ceremoniích dojde jen výjimečně na překvapení. Obvykle vyhrávají osvědčená mainstreamová jména. Následná kritika není zasloužená, neboť Andělé jsou - podobně jako Grammy - především marketingovou akcí pro běžné konzumenty, v níž umění hraje až druhé, ne-li třetí housle.

Anděl
© facebook interpreta
Už je to v podstatě ohraná písnička. Žánrové ceny Anděl jsou v pořádku, jejich držitelé si zaslouží pochvalu, poněvadž své řemeslo dělají s láskou a příkladnou dovedností. A také je správné, že je nikdo nezná, snad jen ti fundovaní publicisté a hrstka nadšených, undergroundových fans. Vedle nich se pyšně tyčí velcí Andělé, ti hlavní, nad kterými se ale sluší ohrnout nos, pokud se jen trochu zajímáte o muziku. Vždyť takovou komerci přece nikdo nepodporuje!

Komentáře novinářů a pozorovatelů z minulosti i letoška jsou v kostce takové, jak je shrnuji výše. Patří tak nějak k dobrým mravům Anděly zkritizovat, protože jdou po povrchu a svou lacinost maskují úlitbou v podobě žánrových cen, které ale v podstatě nikoho mimo hudební branži nezajímají. Jenže pohled kritiků je stejně laciný, jako jsou Andělé tuctoví.

Cožpak ti samí rozumbradové nehořekují nad tím, že na Grammy je nominována Rihanna, ačkoli ve světové pop music loni vznikly nepochybně desítky mnohem kvalitnějších písní? To ne, vždyť jde přece o slavné Grammy! Chyba lávky, jedno jako druhé jsou prostý marketingový nástroj, který není určen zarytým fanouškům, kteří sjíždějí ve volném čase hudební stránky a magazíny a čile se zajímají o trendy v tom či onom žánru. Andělé podobně jako Grammy nebo Brit Awards cílí na obyčejného posluchače, jemuž nevadí kolovrátkové melodie z Evropy 2 a jehož rozhled na poli současné muziky začíná a končí (v lepším případě) recenzním servisem MF Dnes.

Stačí se podívat na skladbu hostů a místo předávání Andělů (O2 Arena), aby člověk šmahem všechny výtky stran plytkosti a neodbornosti hodil za hlavu. Tady nejde o umění, tady jde o byznys. Nic víc, nic míň. A tak je třeba na celou ceremonii Akademie populární hudby - organizace nadmíru prapodivné - pohlížet.

Ano, mohlo by být líp, nemusel by se na pódiu promenovat Karel Gott a Lucie Bílá, mohlo by dojít na trochu odvážnější dramaturgii, mohlo by to celé působit trochu světáčtějším dojmem. Jenže to by na malém českém trhu nepřilákalo pozornost dostatečného množství lidí a neuživilo by to velikášské, možná až megalomanské vize severomoravského organizátora.

Debata o tom, jak jsou Andělé zbyteční, je scestná - je to v první řadě reklama, a jak známo, její užitek se měří výsledky na trhu. Kdo mluví o "prestižních cenách", skáče pouze a jedině na lep. Kdo je kritizuje, slouží de facto témuž cíli.

NÁZORY
  • Playback (Jan, 04.04.2008 09:55) Reagovat

    Jen nechápu, proč včera všichni zpívali naživo, jen zlatý Kája playbackoval...

  • michas hrusky s jabkama. (plnmn, 04.04.2008 12:13) Reagovat

    nerekl bych, ze nekdo az tak horekuje nad samotnymi nominacemi a vyherci hlavnich kategorii (i kdyz mandrage a le monde na objev roku jsou proste megaulet). hlavni problem u andelu vezi v tom, jakou podobu ma jejich udileni a za to si siska a spol umyt prdel jednoznacne zaslouzi. oproti tebou zminenym grammy a brits je tu totiz jeden zasadny rozdil, a to v tom, za na vsech normalnich hudebnich cenach podium patri predevsim vitezum a nominovanym. ale i kdyz andele jdou nakonec jako letos k sunshine, tata bojs nebo monkey business, podiu kraluji bende, hladik, gott a staidl. a to neni ok.

    • Re: michas hrusky s jabkama. (Luboš Kreč, 04.04.2008 12:55) Reagovat

      Máš samozřejmě pravdu, že "dramaturgicky" jsou Andělé průser a evidentně to vydá na samostatný text. Nicméně si nemyslím, že by se nad vítězi, resp. nominacemi nehořekovalo. Naopak je to podle mě docela časté, slýchám to každou chvíli od kolegů apod., byť, pravda, ne vždy to je to formou komentáře.

  • dramaturgie (virgo, 04.04.2008 14:57) Reagovat

    Lucie Bila zpivajici cover s ceskym textem (marne jsem doufal ze tomuhle revoluci odzvonilo), Gott na playback, Muk s Bendem zpivajici Zrcadlo, dal Neckar, Wanastovy Vjecy zpivajici 15 let starej song, Petr Kolar - skoro jsem zapomnel ze nekoukam na Zlatyho Slavika nebo Anno ale na Andely - chybel tam fakt uz jen Drupi se Zagorkou a nejaka vtipna scenka s Bohdalkou!
    Tohle prece nemuze nikdo myslet vazne sakra. :-/

  • pojdme se slozit, (Lukáš, 05.04.2008 20:14) Reagovat

    odkoupime Andely, ceny budem predavat nekde v klubu, kde budou hrat i a hlavne nominovani a udelame cistku mezi akademiky..... anebo ne. takhle si aspon minimalne jednou za rok muzeme hezky zadiskutovat a zasnit jak by to melo dle nas vypadat...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pět nejpovedenějších spoluprací multitalentovaného Yungbluda, hvězdy festivalu Rock for People
Nejvíc nej: Pět nejpovedenějších spoluprací multitalentovaného Yungbluda, hvězdy festivalu Rock for People Má za sebou tři desky, řadu křiklavých videoklipů a provází ho pověst lehce kontroverzního umělce. Jeden z hlasů současné generace se nebojí kombinovat žánry a překvapovat novými výrazy. Řeč je o Dominicu Richardu Harrisonovi... čtěte zde
Vydáno: 28.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Apocalyptica ft. James Hetfield & Robert Trujilo - One 8/10
Video: Apocalyptica si do nové verze "One" pozvala Jamese Hetfielda a Roberta Trujila Finská Apocalyptica udělala před téměř třiceti lety velice drzý krok. Trojice hráčů na cello, které zpoza bicích jistil jazzový bubeník, nahrála na svoje klasické nástroje album poskládané ze skladeb Metallicy. Část fanoušků... čtěte zde
Vydáno: 27.05.2024 13:05 v sekci Audio / Video | Video
Cage The Elephant - Neon Pill 8/10
Recenze: Cage The Elephant na šesté studiovce "Neon Pill" vyprávějí i o těch nejtemnějších osobních zážitcích Ke stálicím indierockové scény patří Cage The Elephant už od vydání debutového alba z roku 2008, které proslavila písnička "Ain't No Rest for the Wicked". Formace se nyní vrací po pěti letech od úspěšné desky "Social Cues" se svou... čtěte zde
Vydáno: 27.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Karel Kryl - To nejlepší (vinylová reedice 2024) 9/10
Recenze: Výběr Karla Kryla "To nejlepší" dostal na vinylu tu nejlepší péči Písničkář Karel Kryl se už dávno stal symbolem. A jako ten si ho interpretuje - a mnohdy překrucuje - kdekdo. Nekorunovaného krále protestsongu bylo letos na jaře všude plno, dožil by se osmdesátky. Při této příležitosti vydal... čtěte zde
Vydáno: 26.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Nightwish - Perfume Of The Timeless 8/10
Video: Nightwish se vracejí s osmiminutovým klipem "Perfume Of The Timeless" Finská metalová hvězda Nightwish před pár dny oznámila vydání svého desátého alba "Yesterwynde", které vyjde 20. září. Za ústřední téma kolekce formace tentokrát zvolila čas a právě tato veličina se objevuje i v prvnímu... čtěte zde
Vydáno: 25.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vladimír Mišík ovládl nominace na Anděly, dalšími favority jsou Zvíře jménem Podzim, Vypsaná fiXa či Berenika Kohoutová (22.01.2020 13:46)
- Ceny Anděl ovládla Lenny, sekundoval jí Thom Artway (23.05.2017 09:16)
- Nominace na letošní ceny Anděl ovládla Lenny (15.03.2017 18:10)
- Ceny Anděl pravděpodobně skončily (01.12.2016 10:51)
- Fotogalerie: Ceny Anděl 2015 v obrazech (10.04.2016 15:25)
- Pětadvacátý ročník hudebních cen Anděl zná své výherce (09.04.2016 22:12)
- Kabát prý prodal nejvíce desek, cenu na Andělech ale nevyhraje (09.04.2016 09:01)
- Fotogalerie: Žánroví andělé byli vyhlášeni. Bodovali Květy, Aneta Langerová a další (24.03.2016 08:26)
- Nominace na ceny Anděl proběhly pod taktovkou kapely Kryštof (24.02.2016 17:23)
- Nejvíce Andělů dosedlo na ramena Anety Langerové (16.04.2015 21:40)

ALBUM TÝDNE 22/2024

Cage The Elephant
Neon Pill

Ke stálicím indierockové scény patří Cage The Elephant už od vydání debutového alba z roku 2008, které proslavila písnička "Ain't No Rest for the Wicked". Formace se nyní vrací po pěti letech od úspěšné desky "Social Cues" se svou už šestou řadovkou "Neon Pill".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)
Ne 09.06.
Troye Sivan (AUS) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
Po 10.06.
Machine Head (US) (Forum Karlín, Praha)
St 12.06.
Rock For People (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Sia Adele Bono Rush Taylor Swift Queen Beyoncé Mirai Dua Lipa Kabát mp3.com Billie Eilish AC/DC Lady Gaga Lucie Vondráčková Liam Gallagher
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu