Twist v erotickém závoji

14.12.2007 13:00 - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Iva Frühlingová se po uměním načichlém albu "Baby Doll" vrátila ke svému původnímu melodickému ztvárnění popu, jak jej ukázala na svém debutu "Litvinov". Producent Jerome Degey dokázal z Ivy a její kapely vymačkat maximum. "Strip Twist" je vyzrálou popovou deskou.
8/10

Iva Frühlingová - Strip Twist

Skladby: Les Loukoums, Waterbed, Partir Et Revenir, Strip Twist, La Chanson De Pierre, Night Reflections, Mekess Kidiz, Animální hlavolam, Struny, Le Crabe, L'echeance, Je n'sais Pas
Vydáno: 16.11.2007
Celkový čas: 44:08
Vydavatel: Parlophone
Na tuhle desku jsem se enormně těšil. V Česku není moc zpěvaček, které vám dokáží svou deskou zpříjemnit jakoukoliv denní či noční chvilku, ale Iva Frühlingová to se svým novým albem "Strip Twist" dokázala. "Litvinov" ji ukázal jako rozvernou mladou holku, která se pere se strastmi a slastmi každodenního života, "Baby Doll" drnkal na potemnělou stránku její duše a ukázal Ivu v melancholičtější či alternativnější podobě. "Strip Twist" ji vrací do role rošťačky, jakou byla na debutu. Ukazuje však, že tahle holka se má kam posouvat.

Obrovským plusem svlékacího twistu je vyváženost alba. Není to deska, která by vás po polovině začala nudit a pouštěli byste si jen první část. I když v úvodní "Les Loukoms" slyšíte arabské motivy, jež přejdou v basovou smršť pilotního singlu "Waterbed", pak vše pokračuje typicky popovou "Partir Et Revenir" - ta má až příliš podbízivou melodii s krátkým stoptimem po začátku songu. "Strip Twist" je přesnou ukázkou toho, jak by měla vypadat veselá píseň s jednoduchým základem. Při jejím poslechu mě přichází na mysl pohled na šestnáctiletou holku, plnou životní energie, v krátké sukýnce a s lízátkem, na hlavě dva copánky, které poskakují do rytmu. Pak to utne skvělý blondýn Pierre Richard při společném šansonu. První polovinu uzavírá elektronická vychytávka "Night Reflections", jíž má na svědomí partička Hooverphonic - přijde mi, jako by to nebyla Iva, ale někdo jiný; je to jediná věc, která na albu nesedí.

V druhé půlce alba, načaté již klasickou promluvou Ivy, se dostane na dvě české skladby: "Animální hlavolam" je asi nejsilnějším momentem, ke kterému se vrátíte v jakékoliv těžké chvilce. Lehce skrytý zpěv, pomalu se rozjíždějící aranže se silným refrénem. A klidnější poloha pokračuje i v dalších čtyřech věcech.

"Strip Twist" je prostě rozhozen přesně na ty dvě půlky - první je příjemně rozverná, druhá zase intimní zpovědí mladé dámy. Koncepčnost pohání do popředí erotická francouzština, jíž nemusíte vůbec rozumět, ale stejně je vám strašně blízká a sympatická. Iva Frühlingová zkrátka natočila čistě popovou desku. Nesnaží se bloudit v rytmech, které jí nesedí. Věřte, že "Strip Twist" je jednou z nejlepších popových desek, které můžete letos dostat.

PS: Jak se na "Strip Twist" dívá další pětka redaktorů, zjistíte brzy v naší makrorecenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY