shop.musicserver.cz
Arakain - XXV Eden

Skvěle zaznamenaní metalisté v Ráji

Vydáno: 29.11.2007 16:30 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Čtvrtstoletí je už důvod k oslavám. A proč oslavy nezaznamenat, že ano. Jenže pokud se oslavy zaznamenají tak, jak to učinil Arakain na svém DVD "XXV Eden", pak je třeba smeknout hučku a uznale pokývat hlavou. Je fajn, že i u nás již někteří pochopili, k čemu je takové DVD vlastně dobré.

8/10

Arakain - XXV Eden

Vydáno: 05.11.2007
Celkový čas: cca 183 minut

Skladby: Bláhová víra, Karavana slibů, Amadeus, Muzeum zla, Marilyn, Návrat bohů, Zimní královna, Strom života, Půl století, Gilotina, Ztráty a nálezy, Apage Satanas, Prázdnej kout, Ďábelská hra, Jsem trochu jako, Adrian, Gladiátor, Princess, Strážci času (Doxa-sólo), Cournoutto, Dotyky, Ptáci z ráje, Kolonie termitů, Vir, Proč

Vydavatel: Sony Music

Nemá moc smysl rozepisovat se zdlouhavě o úloze a roli Arakainu na české metalové scéně. Podstatné je, že na ní působí již pětadvacet let. Jako každý byl i Arakain jednou dole, jindy nahoře, ale rozhodně má co oslavovat. A oslavuje to způsobem, který zasluhuje slova uznání. Ono uspořádat koncert, pozvat pár hostů a následně vydat nahrávku není nic neobvyklého. Arakain tak učinil, záznam dubnového vystoupení vychází v CD i DVD podobě. A právě ono DVD se zde chystám vychválit, ač předem upozorňuji, že žádným zapáleným fanouškem kapely nejsem. Jenže tenhle disk se prostě povedl a basta.

Nebudu se zde příliš zaobírat samotnou hudební stránkou, k tomu poslouží spíše recenze CD verze tohoto živáku. Jen pro pořádek je třeba zmínit, že koncert samotný trval téměř dvě a čtvrt hodiny, byl rozdělen do dvou částí a na DVD je zaznamenán celý. Ve druhé polovině se jednalo o standardní nářez s malou pomocí Lucie Bílé (v černé minisukni a ověšená stříbrnými řetězy sice vypadá lehce komicky, ale klobouk dolů, k téhle muzice její hlas sedne jak řiť na hrnec - škoda, že tolik touží po Slavících, které bývají metalistům upřeni, moc se mi v téhle poloze zamlouvá) a Aleše Brichty.

V první odehrála dvanáct skladeb s metalovými veterány Plzeňská filharmonie. A to je tedy jízda! Aranže, o které se postarali pánové Václav Zahradník (taktéž dirigent filharmoniků) a Jan Valta, jsou jedním slovem úchvatné. První, co mě při poslechu napadlo, bylo, že zde někdo obdivuje vystoupení Metalliky se symfoniky města San Francisca, což mi následně pan Zahradník v rozhovoru umístěném v bonusové části disku potvrdil, byť mylně hovoří o filharmonii losangelské. Podstatné ale je, že šedesát filharmoniků nehraje druhé housle, nešmrdlá jen statické a nudné doprovody, ale je jim dán prostor, aby hráli. Již tak hutná arakainí muzika tím dostává další, velmi mohutnějící rozměr a ucho posluchačovo se může rochnit v těch příbojových vlnách. Když spojovat svět rockové a symfonické hudby, pak by to mělo vypadat například takto.

Zpět ale k tomu, co je v této recenzi důležité, což je provedení DVD. A ono je provedeno velmi dobře. Zpěvák Honza Toužimský, který má na svědomí mastering, zasluhuje pochvalu před nastoupenou jednotkou. Ano, formát DD 5.1 má ta čísla v názvu proto, že může hrát až šest reproduktorů. A v případě "XXV Eden" jich opravdu šest hraje jak o závod. Bicí rozprostřené po celé místnosti, basa duní u podlahy, orchestr burácí za zády, pěvci naopak zepředu. Tomu se říká prostorový zvuk jak víno. A přidáte-li si výtečný širokoúhlý obraz s dynamickými, ale nikoliv zběsilými střihy, máte ukázkový model, jak má kvalitní koncertní záznam na DVD vypadat.

Pak už nezbývá, než se porozhlédnout po nějakém tom bonusu, a zde je jediná oblast, která se dá označit jako ne úplně vydařená. Fotogalerie je takovou samozřejmostí, že ji netřeba nijak zvlášť řešit. Dvaapadesát minut rozhovorů se členy kapely, hosty a dalšími, kteří mají s koncertem co do činění, zní sice zajímavě (a občas zajímavé opravdu jsou, jako třeba když je kytarista Jiří Urba tázán na neúčast Petra Koláře, kterou zahrává zcela jednoznačně do autu s tím, že nechce ani zpěváka, ani Arakain poškodit neuváženými výroky), ale jednak jsou poněkud jednotvárné, druhak tazatel (jméno se mi bohužel nepodařilo zjistit) klade své dotazy stylem redaktora středoškolského fanzinu, a to včetně slovníku. Například Lucie Bílá mu v podstatě neodpověděla na jedinou otázku a jen po celých deset jí věnovaných minut jak kolovrátek opakuje, jak miluje Arakain a nic jiného se divák nedozví. A další bonusy nehledejte, nenajdete je. Alespoň krátké dokumentíky z historie kapely či zákulisí koncertu by se jistě neztratily.

I přes drobné výtky k bonusům ale tvrdím, že "XXV Eden" patří k nejlepším koncertním DVD, která v naší zemi vyšla. Více takových bych přál hudebním fandům všech žánrů, nejen metalistům.

  • Absence kamery (Tigi, 15.11.2008 18:19) Reagovat

    DVD je opravdu výtečné. Až na absenci kamery, která měla snímat levou část pódia (z pohledu z hlediště). Kytarysta Mirek Mach není na DVD skoro vdět přesto, že je ve spoustě sól slyšet, ale místo něj je snímám Jíří Urban nebo jiný člen kapely.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ghost - Mary On A Cross / The Future Is A Foreign Land 8/10
Video: Ghost představili rovnou dva animované klipy k písním "Mary On A Cross" a "The Future Is A Foreign Land" Od časově limitované premiéry koncertního filmu Ghost "Rite Here Rite Now" uplynul zhruba měsíc. Snímek se nyní přesunul na placenou streamovací platformu VEEPS, nicméně nebyl by to mastermind celého maskovaného projektu Tobias Forge,... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Kill the Dandies! - Weird In A Weird Way 7/10
Recenze: Kill the Dandies! se na "Weird In A Weird Way" vznášejí na psychedelických vlnách Kill the Dandies! ušli dlouhou cestu od garážového rocku až ke svébytné psychedelii. S tou ostatně koketovali mnohem dříve, než vyrostla nová generace mladších kapel, které jsou v tomhle žánru - a retro přístupu - až po uši.... čtěte zde
Vydáno: 26.07.2024 10:00 v sekci Recenze
Open'er festival, Den čtvrtý, Letiště Gdynia-Kosakowo, Polsko, 6.7.2024
Naživo: Závěr Open'er festivalu měli na starosti Hozier, Skrillex a Charli XCX Ani ve svém čtvrtém a posledním dni polský monstrfestival Open'er nepolevoval a více než 130 tisíc fanoušků zahrnul muzikou pestrého spektra. Na čtyřech pódiích se vedle hvězd tamní scény předvedly další velké taháky... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 19:00 v sekci Naživo
Wolfmother, Lucerna Music Bar, Praha, 24.7.2024
Naživo: Wolfmother už hrají jen z podstaty. Sice stále skvěle, v Praze ale ukázali, že jako celek stagnují Horko, pot a řízná muzika. Tak vypadal koncert australské skupiny Wolfmother, která se do České republiky vrátila poprvé od roku 2016. Tehdy u nás propagovala album "Victorious", s nímž chytila pomyslný druhý dech. Nyní má na kontě... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 12:00 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 29. týden 2024
Eminem si podrobil český albový žebříček, Benson Boone ovládl rádia Půl roku po masivním úspěchu (nejen) u českých posluchačů se Benson Boone s hitem "Beautiful Things" probojoval na nejvyšší pozici i v tuzemském rádiovém žebříčku. Albové pořadí opanoval Eminem, který s novinkou "The Death Of... čtěte zde
Vydáno: 25.07.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 28/2024 - od OneRepublic přes Arakain po Eminema (17.07.2024 11:05)
- Video: Lucie Bílá vytáhla ze šuplíku skladbu "Hvězdy jsou jako bonbónky", kterou vzpomíná na Petra Hapku (14.05.2024 17:22)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Tip na dárek pod stromeček: Kniha Arakain - History 40 (14.12.2023 17:35)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)
- Album "Hvězdy jako hvězdy" Lucie Bílé vychází po 25 letech v reedici (14.06.2023 12:14)
- "Apage Satanas" od Arakainu vychází po čtvrtstoletí ve výpravné reedici (07.06.2023 12:45)
- Video: Nová verze lidovky "Ej lásko, lásko" v podání Lucie Bílé a Čechomoru působí rozpačitě (17.04.2023 19:12)
- Naživo: Arakain to se čtyřicítkou na krku v O2 universu stále brousil jako za mlada (30.01.2023 20:20)

ALBUM TÝDNE 30/2024

The Warning
Keep Me Fed

Sesterské trio The Warning je v našich končinách stále ještě poměrně neznámé. Přesto u nás kapela stihla nedávno odehrát své první vystoupení, což ocenili především milovníci kvalitní rockové hudby. A nedlouho po dubnové zastávce v pražském MeetFactory představila své čtvrté album "Keep Me Fed".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Joefov, Jaroměř)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Adele Taylor Swift Mirai Lenny Kravitz Queen Dua Lipa Sam Smith mp3.com Kabát Madonna Lucie Vondráčková 2H+ Miley Cyrus Katy Perry Benson Boone Eminem
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe