Kniha, srdce a nůž

07.11.2007 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Dvojčata Tegan a Sara Quin se při natáčení desek autorsky dělí rovným dílem. Na svém pátém albu "The Con" to dotáhly ještě dále a každá si k natáčení pozvala jiné spolupracovníky. "The Con" je podmanivým počinem, díky němuž se naučíte rozpoznávat pravdu a lži v diáři popsaném smutnými příběhy.
7/10

Tegan And Sara - The Con

Skladby: I Was Married, Relief Next To Me, The Con, Knife Going In, Are You Ten Years Ago, Back In Your Head, Hop A Plane, Soil, Soil, Burn Your Life Down, Nineteen, Floorplan, Like O, Like H, Dark Come Soon, Call It Off
Vydáno: 27.08.2007
Celkový čas: 36:41
Vydavatel: Warner Music
Pátá kniha napsaná dvojicí Tegan And Sara je takovou skrytou mapou, která má pomoct se bez nadbytečných šrámů vypořádat s bolestí životních údělů. "The Con", jak se ona sbírka indiepopových příběhů jmenuje, vznikalo za vydatné pomoci hostů. Sara spolupracovala s Mattem Sharpem (ze skupiny The Rentals) a Jasonem McGerrem, jehož parťák z Death Cab For Cutie Christopher Walla zde hraje na několik nástrojů, ale i holkám pomáhal s produkcí. Tegan si vystačila s Hunterem Burganem (baskytarista z AFI) a nepřeslechnutelnou je i kytaristka Kaki King, která hrou na lap steel kytaru okrášlila skladbu "Knife Going In".

Debut z roku 1999 "Under Feet Like Ours" vydaly pod jménem Sara And Tegan, reedice se už ale pyšnila současným jménem, pod kterým Tegan a Sara vystupují. Tři roky stará "So Jealous" přinesla singl "Walking With A Ghost", ten na stejnojmenné épéčko o rok později přepracovali The White Stripes. Holky už toho stihly požehnaně a zkušeností mají na rozdávání. Sara prý písničky sype písničky jako z rukávu, ale na "The Con" má každá svou rovnou polovinu podílu.

Během krátké chvíle vás dokážou nadchnout poklidnou vybrnkávačkou ("I Was Married"), uhranout vypalovákem ("The Con") nebo překvapit elektronickým experimentem ("Are You Ten Years Ago"). Album je rozděleno na čtrnáct dílků a i přes svou pestrost má jasnou sounáležitost, protože dvojčata Tegan a Sara mají téměř stejné pocitové vnímání pro danou věc a v mnoha písničkách se vokálně doplňují. I když "The Con" srší sentimentem a smutkem, najdou se tu i chvíle neumírající naděje, například v hitové "Nineteen". Do vašich myšlenek se snadno vkrade i "Like O, Like H", která se měla původně jmenovat "S.O.S".

Na "The Con" zaslechnete emocionální urgenci, která není na rádiových vlnách zachytitelná. Tegan a Sara nezklamaly, natočily poctivou desku, která není nikterak dlouhá, a ukazují na ní svůj potenciál. Přesto se zmíněné "So Jealous" nevyrovná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY