shop.musicserver.cz
Pouť po albech Nine Inch Nails

Pouť po albech Nine Inch Nails

Vydáno: 13.08.2007 05:00 v sekci Komentované diskografie - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Devítipalcové hřebíky o sobě zase dávají vědět. Opět to do nás perou, co to jde. Před nedávnem vypustili novou desku "Year Zero", teď se blíží na Prahu se svým cirkusem. Jedna z nejočekávanějších show roku: Nine Inch Nails. Když se toho tolik děje, proč si nepřipomenout, jaká vlastně jsou jejich alba?

Nine Inch Nails
© frontrowking.com
Když byl dítě, dost si toho prožil. Trent Reznor byl takový ten školní otloukánek, což ho ovlivnilo na celý život. Možná i v tom je příčina dlouhých prodlev mezi deskami jeho kapely Nine Inch Nails - v mezidobí se většinou dával do kupy z depresí a tíhy světa. Pomáhala mu samozřejmě hodně muzika, vždyť toho natočil spousty, nejen pod hlavičkou Hřebíků. Svůj projekt dal dohromady kolem roku 1988 a dodnes je jeho jediným stálým členem.

Za těch dvacet let, co NIN existují, se kolem ale motala řada skvělých hudebníků a nemenších magorů Reznorova typu: Charlie Clouser, Chris Vrenna, Richard Patrick, Alan Moulder nebo v podstatě i Marilyn Manson. Když NIN v roce 1989 debutovali nahrávkou "Pretty Hate Machine", industriál už v nějaké podobě existoval, ale teprve tato deska ho dostala k masám. A pak už to šlo samo, v roce 1997 dokonce magazín Time zařadil Reznora mezi pětadvacet nejvlivnějších lidí světa. To už dnes asi neplatí, ale o legendě se s klidem mluvit dá, to ostatně čeští fanoušci budou moct posoudit v pondělí 13. srpna na zimním stadionu Slavie v Praze.

Nemělo by smysl uvádět v tomto článku všechno, co kdy vyšlo pod hlavičkou Nine Inch Nails, proto jsme se v našem přehledu zaměřili pouze na řadová alba, remixové výběry a živáky.

Nine Inch Nails - Pretty Hate Machine
Pretty Hate Machine (1989)
Skinny Puppy a Ministry už byli na světě, ale skutečný (přinejmenším komerční) král industriálu přišel s "Pretty Hate Machine". Reznorovi se podařilo natočit desku, která měla ambici oslovit nejen fanoušky temných elektronických projektů, ale také více méně obyčejné rockery či odvážnější popaře. Hlavní síla debutu NIN tkví ve zvukové originalitě: obdobně chytlavá a výbušná směs kytarových riffů, elektro podkladu, samplů a výrazných melodií tu do té doby pravděpodobně nebyla. A také texty byly (jsou) výtečné. Písně jako "Head Like A Hole", "Sin" či "Terrible Lie" se staly klasikou, byť z dnešního pohledu mohou někomu znít produkčně a zvukově až srandovně primitivní. "Pretty Hate Machine" se stalo jednou z prvních desek vydaných na nezávislém labelu, které získaly v USA platinu za milion prodaných kusů. Hvězdná dráha NIN odstartovala. (Luboš Kreč)

Hodnocení: 10/10

Nine Inch Nails - Broken
Broken (1992)
Ačkoliv se jedná pouze o EP, fanoušky je "Broken" akceptováno jako plnohodnotné album. Ostatně i stopáž tomu odpovídá. Po zasunutí do mechaniky display přehrávače zobrazí 99 skladeb. Přehrát se dá ovšem pouze prvních šest. Jako bonus jsou pak na samém konci ukryty dvě coververze coby bonusy. Tou první je "Physical", původně od Adama Anta, druhá je předělávka skladby "Suck" od projektu Pigface. V porovnání s debutem je tady kladen důraz na hutné kytary, kombinované s elektronickými prvky. "Broken" je v podstatě předzvěstí "The Downward Spiral", ke které má zvukově velmi blízko.

Hodnocení: 8/10

Nine Inch Nails - Fixed
Fixed (1992)
Šestiskladbová placka s remixy skladeb z "Broken". Reznorovo pozvání do studia kromě jeho dlouholetého spoluhráče a spoluzakladatele Nine Inch Nails Chrise Vrenny přijali také Danny Hyde s temnotáři Coil a Butch Vig, jinak též producent slavné Nirvany a otec poprockových Garbage. Výsledkem jejich práce je kolekce zběsilých a brutálních skladeb, balancující na pomezí elektroniky, metalu a industriálu. Zvláště závěrečná osmiminutová šílenost s názvem "Screaming Slave" je pouze pro otrlé posluchače.

Hodnocení: 8/10

Nine Inch Nails - The Downward Spiral
The Downward Spiral (1994)
Jestliže "Pretty Hate Machine" etablovalo Nine Inch Nails jako úspěšnou skupinu, "The Downward Spiral" dodalo její pověsti na intenzitě. Hřebíky přitvrdily, oproti debutu nasadily víc kytar, třeba singl "March Of The Pigs" je zběsilá elektro-hardcoreová jízda. Neméně slavnou se stala píseň "Closer" s refrénem: "I want to fuck you like an animal / I want to feel you from the inside." Skladbu "Hurt" zase později přezpíval Johnny Cash. "The Downward Spiral" svou ohromnou pestrostí a zdatným balancem na hraně metalu a zvukové šílenosti pomohl Reznorovi, aby se stal dominantní postavou světové hudby, vlivnou osobností, vyhledávaným spolupracovníkem, producentem a inspiračním zdrojem. (Luboš Kreč)

Hodnocení: 9/10

Nine Inch Nails - Further Down The Spiral
Further Down The Spiral (1995)
Podobně jako později vydali Nine Inch Nails remixy z "The Fragile", podobný postup zvolili už o pár let dřív s "The Downward Spiral", z níž připravili nahrávku "Further Down The Spiral". Album remixů vyšlo ve verzi pro USA a ve verzi pro Velkou Británii, resp. Evropu. Svými úpravami přispěli například Aphex Twin, Dave Navarro nebo Charlie Clouser. Některé z verzí jsou slabší, některé naopak výrazně lepší než originály: Clouserovy "Heresy" a "Ruiner", "Piggy" s kytarou Navarra a z dílny Ricka Rubina. S "Further Down The Spiral" potvrdili NIN, že jsou finančně úspěšný projekt, jen v Americe se této nahrávky prodalo půl milionu kusů. (Luboš Kreč)

Hodnocení: 7/10

Nine Inch Nails - The Fragile
The Fragile (1999)
"The Fragile" představuje odklon od řekněme rockové "Spirály" směrem k elektronice a rozostřenému, experimentálnímu, místy až ambientnímu zvuku. Svým rozsahem a celkovou různorodostí se jedná nejspíš o nejtěžší látku z dílny podivína z New Orleans. Jednotlivé disky dvojalba jsou pojmenovány "Left" a "Right" a původně měly tvořit oddělené části: zpívanou a instrumentální. Deska obsahuje skladbu "Starfuckers, Inc.", jež vznikla coby reakce na spor s Marilynem Mansonem a Courtney Love. V doprovodném klipu však paradoxně vystupuje spolu s Reznorem také Manson.

Hodnocení: 8/10

Nine Inch Nails - Things Falling Apart
Things Falling Apart (2000)
"Things Falling Apart" je opět remixové album, jež nabízí kromě předělávek skladeb z předchozí "The Fragile" také pecku "Metal", původně z tvorby Garyho Numana. Na remixech se podílel jednak sám Reznor, jednak jeho dlouholetí spolupracovníci, jako třeba Alan Moulder, Charlie Clouser či Danny Lohner. Ten si spolu s dvojicí zvukových experimentátorů Telefon Tel Aviv vzal na paškál skladbu "Where Is Everybody?". Společně jí pak ušili téměř drum'n'bassový kabát. Nutno podotknout, že se jedná zřejmě o nejprogresivnější věc, která se na albu nachází.

Hodnocení: 7/10

Nine Inch Nails - And All That Could Have Been - Live
And All That Could Have Been (2002)
Živá vystoupení byla odjakživa silnou zbraní téhle party. Vždy se jednalo o strhující podívanou ve znamení nespoutané záplavy energie spojené se závěrečnou destrukcí aparátu. Toto dvojalbum zachycuje atmosféru z turné nazvaného "Fragility". Současně se jedná o první oficiální live nahrávku Nine Inch Nails. Pro skalní fanoušky je deska o to cennější, že nabízí průřez tvorbou kapely od samých počátků. K dohledání tu jsou nespočtem koncertů prověřené pecky jako "Terrible Lie", "March Of The Pigs" nebo "The Day The World Went Away".

Hodnocení: 8/10

Nine Inch Nails - With Teeth
With Teeth (2005)
Poněkud nesourodé, roztříštěné a nejspíš i nejslabší album, jaké Trent Reznor se svým týmem natočil. Jako by se jeho organismus jen těžko smiřoval se zastaveným přísunem alkoholu a drog a obtížně přivykal životu bez nich. Jak sám autor říká: "Je to album o odvykání." Z kolekce čtrnácti skladeb vybočuje snad jenom "The Hand That Feeds", která vyšla i coby pilotní singl. Za zmínku ještě stojí předposlední "Right Where It Belongs", která zvukem klavíru a samplem burácejícího davu zalézá hluboko pod kůži.

Hodnocení: 7/10

Nine Inch Nails - Year Zero
Year Zero (2007)
"Year Zero" představuje Reznorovo asi nejpolitičtější album. Na prostoru šestnácti skladeb nabízí pohled, za jaký by se ani George Orwell nemusel stydět. Odposlechy, konspirace, cesta společnosti ke zkáze, to je "Year Zero". Název skladeb "The Great Destroyer" nebo "Capital G" naznačují, koho si tady Reznor bere na mušku. V distribuci alba zvolil poněkud netradiční způsob a všechny skladby dal postupně volně k dispozici. Z hudebního hlediska se dá mluvit o návratu k "The Downward Spiral", ovšem s použitím současných výrazových prostředků.

Hodnocení: 9/10

NÁZORY
  • No konečně... (Crusheer, 13.08.2007 08:21) Reagovat

    Konečně po měsících strádání máme na MS kvalitní článek, ignorace festu Masters of Rock, na který 12-15.7. přijelo 30.000 lidí se nedá omluvit, ale tenhle článek si u mne reputaci napravil. Těšim se na report z koncertu :-)

    • Re: No konečně... (Prokop, 13.08.2007 16:43) Reagovat

      Crusheer: Tohle je popová sajta, tak nemůžeš čekat recky na všechny okrajový žánry:) A myslim, že zrovna o metalu nikdo na ms nepíše. btw. si myslim, že poslední dobou de náhodou ms článkama docela nahoru (třebas recky Hájka potěší). a slova "strádání" či "ignorace" pobaví. Hehe.
      Mé nej desky The Downward Spiral a The Fragile.

  • remixy/živáky (Stardust, 13.08.2007 10:03) Reagovat

    když remixy - kde je fixed?
    když živáky - kde je Beside you in time?
    jinak celkem dobrej článek

  • Drzost (Lajla, 13.08.2007 12:50) Reagovat

    Ty výrazy o školních otloukáncích (tos vzal kde?) a "magorech" bysis moh odpustit

  • 7 zubu malo (aseedi, 13.08.2007 15:45) Reagovat

    ja mam stejne with teeth radsi .....nez na 7/10 ale beru to, ted kdyz se seznamuu i s ostatni casti Trentovy tvorby

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Johnny Cash jako "Songwriter". Nové album nabídne jedenáct dosud nevydaných autorských písní (29.04.2024 09:48)
- Trent Reznor: "Streamovací služby jsou pro umělce smrtelnou ránou" (13.04.2024 14:38)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Nové desky 34/2023 - od Burna Boye přes Alice Coopera po Ashnikko (30.08.2023 20:51)
- Smithline tvrdí, že žalobu na Marilyna Mansona podala pod nátlakem. Znásilnění si prý vymyslela (02.03.2023 13:18)
- Marilyn Manson čelí další žalobě. V 90. letech údajně napadl tehdy nezletilou dívku (31.01.2023 15:57)
- Marilyn Manson a herečka Esmé Bianco se v žalobě ze sexuálního napadení dohodli na mimosoudním vyrovnání (31.01.2023 07:44)
- Soud zamítl jednu ze žalob na Marilyna Mansona za sexuální útoky (05.01.2023 14:22)
- Zmatky kolem nominací na Grammy pokračují, Mansonovi byla jedna odebrána (03.12.2021 15:08)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Liam Gallagher Lady Gaga AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu