Všehochuť v limitu

03.07.2007 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Producent Zdeněk Vřešťál je hlavní postavou projektu "50 miniatur", což je album složené z padesáti krátkých skladbiček naprosto neznámých muzikantů i protřelých matadorů. O tom, jak se deska povedla, i o jejím konceptu a zajímavém nápadu se dočtete v naší recenzi.
6/10

Různí - 50 miniatur

Skladby: Démophobia - V cukrárně Pod žabkou, Filip Benešovský - Špatnej pán, Panelákoví fotři - Dudačka, Zdeněk Vřešťál - Kopačky, Xavier Baumaxa - Presumpce neviny, Martin Rous - Balada o mořském vlku, Duo Tandem - Touhy, Levoruký Eda - Temelín, Jan Burian - V mým příštím životě, Franta Vlček - Ve vlaku z Č.Budějovic do Prahy, Jaromír Nohavica - Vlaštovko leť, Raven - Statistici, Circus ponorka - Don't look back, Franta K. Barták - Balada o smrti a posledním vojákovi, Neřež - Dárek, Nestíháme - Emě, Jiří Suchý - Já žiju dál, Jan Novák - Vrabec, Bratři Ebenové - V limitu, Michal Knébl - Kiwi, Jan-Matěj Rak - První chladný den, Kale - E Kapura, Hudec a Kloupar - Zkušebna, Jarret - Klíčení, Dagmar Andrtová-Voňková - Kaše, Precedens - Klámeslowý, Karel Diepold - Křížek na poli, Jiří Zip Suchý - Počítač, Ponožky pana Semtamťuka - Zahradní párty, Arnošt Frauenberg - Jarmila a její vnady, Karel Plíhal - Vosa, Jan Dospiva - Sirotci, Strašidelný elektrik band - Mikulášská, Jindra Kejak - Rampoušek, Věra Heřmanová - Inzerát, Jiří Schmitzer - Čas, Milan Sova - Kuchyňský rock, Děsně fajn - V ringu života - K.O. je O.K., Jiří Šmidt - Podolská, Slávek Janoušek - Ticho, Michal Bystrov - Močály, Zbyněk Zeman - Jak jsem se doučoval sloh, Luboš Pospíšil - Tančírna svět - bajka, Pavel Pokorný - Tma očima ženy, Duo Quaoar - Kapky, Žamboši - Pes nejlepší přítel člověka - jak kdy, Jaroslav Urbánek - Po žních, Jaroslav Samson Lenk - Tragédie pralesní, Pepa Lábus a spol. - Vrstevníkům, Vladimír Merta - Oudolíčko
Celkový čas: 57:34
Vydavatel: EMI
Sluší se úvodem říct, proč vlastně album "50 miniatur" vzniklo. Jak se dočtete v úvodním slovu Zdeňka Vřešťála, jde o to "dát možnost těm neznámým a talentovaným představit svou tvorbu po boku svých slavnějších kolegů". A navíc, protože majitelé CD mohou díky vloženému kupónu hlasovat, prvních pět interpretů s největším počtem bodů získává honorář z prodeje alba, a to v podobě nahrávacích frekvencí v profesionálním studiu. Jak je asi jasné, mnoho ze zde uvedených nahrávek vzniklo v "domácím studiu", takže pro vítěze může být odměna zajímavým příspěvkem na startu kariéry.

Ačkoliv stopáž alba nepřesahuje hodinu, je těch padesát skladeb opravdu hodně - pro posluchače to může znamenat nebezpečí přejezení se toho množství, pestrosti a různé kvality. Protože zde najdete skvělé miniatury i trapárny hodné zapomenutí, seriózní dílka i naprosté pakárny. Kvůli dvěma věcem se můžete trochu ošívat: nezanedbatelnou část alba tvoří pantonské EP "Drobné skladby mistrů" z roku 1988 a za druhé, i když chápu, že někdo tu desku musí "prodat", začínající amatéři zde "soutěží" s veterány typu Nohavica, Burian, Plíhal nebo Precedens (!).

Není zde také jednotný limit délky písničky a rozdíl dvacet vteřin vs. skoro dvě minuty je sakra hodně. I když, předem daný limit by asi vedl k ebenovskému "je to blbý, ale vleze se to do minuty". Co se týče záměru představit neznámá jména, asi si každý posluchač svého favorita najde a, kdoví, třeba se z některého stane nová osobnost české folkové scény. Pokud se to povede, bude tento fakt o to obdivuhodnější, že dotyčný měl na albu prostor třeba jen třetiny "běžné" písně.

Upřímně řečeno, jestliže svého favorizovaného umělce neznáte třeba ze živého vystoupení, je prostor v podobě několikavteřinové písničky naprosto nereprezentativní. Ale přesto, že projekt "50 miniatur" má své chyby, je třeba práci Zdeňka Vřešťála pochválit - pořád lepší než sedět se založenýma rukama a brblat, jak je to s českou autorskou hudbou bídné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY