Morcheeba - Fragments Of Freedom

24.08.2000 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Trio Morcheeba se na svém novém albu vydalo probádat vody soulu a disco hudby sedmdesátých let. Jak se míchá takovýto "koktejl" a jak chutná, prozradí dnešní recenze.
7/10

Morcheeba - Fragments Of Freedom

Skladby: World Looking In, Rome Wasn´t Built In A Day, Love Is Rare, Let It Go, A Well Deserved Break, Love Sweet Love (feat. Mr. Complex), In The Hands Of The Godz (feat. Biz Markie), Shallow End, Be Yourself, Coming Down Gently, Good Girl Down (feat. Bahamadia), Fragments Of Freedom

Kupte si nové album Morcheeby za skvělých 497,76 Kč na CD nebo 244,- na kazetě!

Celkový čas: 44:09
Morcheeba, tedy zpěvačka Skye Edwards a bratři Paul a Ross Godfreyovi, na svém třetím albu částečně opouštějí vody trip hopu s úmyslem probádat soul a disco. Svůj hudební obraz si však v sobě zachovávají, přístupy tvorby a spodky jsou tak, jak je od nich známe. Všech dvanáct skladeb alba se nese v rychlém tempu, sem tam se ozvou smyčce, syntenzátory + basová linka ala sedmdesátá léta, kytary (jak živé, tak samplované) a ve skladbě "A Well Deserved Break" zní havajská kytara. Zpěv Skye Edwards je soulově zabarvený a většina doprovodných vokálů je čistě soulových. Album okořenilo hostování tří raperů (Mr. Complex, Biz Markie, Bahamadia), jaká shoda okolností - třetí album a tři rapeři. Předznamenaná změna stylu tohoto tria je tedy slyšet od první skladby alba a singl "Rome Wasn´t Built In A Day" to jen potvrzuje.

Od úvodní skladby "World Looking In" je úplně jasné, o čem je celé album, lehké veselé melodie, které jsou místy až moc uhlazené a mohou splynout v jednolitý celek. Pokud jste u Morcheeby obdivovali určitou hrubost zvuků, tak budete trochu zklamáni, nic takového se až na výjimky nekoná. Určitou výjimkou může být čistě rapovaná a necelé dvě minuty trvající skladba "In The Hands Of The Godz" s hostujícím Bizem Markiem a nebo "Good Girl Down" s raperem Bahamadiou. Převážná většina skladeb má již zmiňovaný soulový nádech, ať už to je singl "Rome Wasn´t Built In A Day" nebo skladba "World Looking In". Do podobné kategorie zapadá i trošku pomalejší "Let It Go" nebo svižnější "Love Is Rare" a "Be Yourself", která se mi z celého alba asi líbí nejvíce. Pro změnu v "Shallow End" na vás čeká disco sedmdesátých let s typickou basovou linkou, takové veselé to celé je. Příjemným doplňkem alba je instrumentální skladba "A Well Deserved Break", ve které zní havajská kytara a na chvilku se ocitáte mimo svůj pokoj a jste na pláží kdesi na Havaji, moc příjemné. Následující "Love Sweet Love" vás na této pláži roztančí. V závěrečné a titulní skladbě alba "Fragments Of Freedom" jsem se při poslechu přistihl, že si pobrukuji skladbu "Stairway To Heaven" od Led Zeppelin, nevím proč, ale melodie této převážně instrumentální skladby mi právě tento song připomíná.

Morcheeba se na svém posledním albu "Fragments Of Freedom" vydala jinou cestou než na předešlých deskách. Vytratila se určitá originalita tvorby tohoto tria, které se asi tímto alba snaží zasáhnout co největší okruh posluchačů. Skladby jsou líbivé a brzy si je budete prozpěvovat společně se Skye. Na kterémkoliv večírku s touto deskou uspějete, její nálada a náboj jí k tomu předurčují. Na druhou stranu však album nepřináší nic nového a některé skladby mohou evokovat tvorbu jiných skupin a interpretů, asi nejbližším přirovnáním jsou M-People. Ale i přesto je to fajn deska. Jsem zvědavý s čím přijde Morcheeba příště.

Album: Morcheeba – Fragments Of Freedom
Hodnocení: 7/10
Celkový čas: 44:09
Skladby: World Looking In,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY