shop.musicserver.cz

Ti, kteří milují 90s

Vydáno: 05.12.2006 05:00 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Autoři, kteří se podílejí na seriálu We Love 90s, jsou z různých koutů. Někteří patří mezi kmenové redaktory musicserveru, jiní platí za známá jména českého publicistického internetu, najdete mezi nimi také profesionální novináře z prestižních periodik.

Honza Balušek (28)
We Love 90s - Honza Balušek
© Archív
Hudební fanoušek jsem byl odjakživa, na základce i gymplu jsem založil třídní časopis, tudíž časem se to obojí spojilo. První kontakt s psaním o hudbě na internet přišel koncem roku 1998, kdy jsem pro Novinky.cz začal psát každotýdenní hudební magazín Tón (poté, co jsem se začal naplno věnovat musicserveru, ho po mně převzal Honza Dědek a po něm Karel Veselý). Něco málo jsem napsal i pro českou verzi časopisu Rolling Stone, ale hlavně jsem už téměř sedm let šéfredaktorem a spolumajitelem musicserveru. Stejně jako většina ostatních ho mám jako koníčka.

Bourek (27)
We Love 90s - Bourek
© Archív
Pokud se ptáte, co dělám teď, odpověď není jednoduchá. Takže: Unabomber, GroundZero, multitasking superhero (to znamená Silver Rocket, Hype, Tamizdat, Radio 1, Živel, ex-Emems, Sporto a pár dalších věcí). Co jsem dělal v devadesátých letech? Chodil jsem za školu kvůli punkrocku. Hlavně... No a tajné lásky z devadesátých let? To byla Radka z Jižňáku, se kterou jsme si to vyjasnili pozdě, což se ukázalo jako nejlepší řešení pro oba. Všechno co mám, mám v kapsách.

Vít Čondák (31)
We Love 90s - Vít Čondák
© Archív
Pracuju jako počítačový technik, pořád poslouchám hudbu a občas o ní něco píšu - převážně na blog postcrap.blogspot.com. Celá devadesátá léta jsem se snažil vyrábět počítačové hry (viz eriador.wz.cz). Taky jsem většinu času studoval informatiku, poslouchal hudbu, vyráběl počítačové pazvuky, hrál fotbal, psal dlouhé emaily o všem možném a tak podobně. Tajné lásky z 90.let: Napovědět by snad mohl tenhle seznam (v životopisném pořadí) - Pet Shop Boys, Depeche Mode, EMF, Oceán, New Order, Björk, Lamb, EOST, Apollo 440, Tata Bojs a mnoho dalších.

Tonda Kocábek (39)
We Love 90s - Tonda Kocábek
© Archív
Narodil jsem se v roce 1968, poté vystudoval mateřskou školku, základní devítiletou školu, gymnázium a vše završil úspěšně (tj. na druhý pokus) vystudovanou autoškolou. Muzika mě uchvátila ihned po pominutí fanatického zájmu o Formuli 1, uprostřed sporů spolužáků, jestli jsou lepší Queen a Yes, anebo Black Sabbath a AC/DC, které rozetnul až spolužák Pepa, který ještě předtím, co z šesti reparátů složil úspěšně jen čtyři, přinesl kazetu Sex Pistols. Pak jsem o muzice začal i psát. A psal jsem, kam to šlo - do různých fanzinů, pak do Rock&Popu, do Lidových novin, na skoro všechny hudební servery a občas i jinam. Taky už víc jak třináct let pouštím a vybírám muziku na pražském Radiu 1, dělal jsem dramaturgii na pár festivalech a různá jiná alotria. Nikdy jsem se ničím s muzikou spojeným neživil. Poslouchám kde co, od hard core po folk. Aktuálně krom několika serverů píšu do UNI a taky podpisy do žákovské knížky své dceři.

Luboš Kreč (26)
We Love 90s - Luboš Kreč
© Archív
Jako dítě jsem poslouchal vlastně jen dvě kazety - ELO a toho právníka Jahelku. Nic jiného jsme doma za socíku snad ani neměli. Po Listopadu, jak jsem pobíral v rámci puberty spoustu rozumu, jsem našel Guns N' Roses a moje láska ke kytarám byla na světě. S pár odbočkami a nevěrami na obou stranách trvá dodnes. K psaní jsem se dostal v podstatě před pěti lety na univerzitě, o to víc mě pohltilo. Nějaké notičky mi vyšly v pár hudebních časopisech, teď se ale realizuji výhradně na musicserveru. Psaním si i vydělávám - jako redaktor domácí rubriky v časopisu Týden.

Tomáš Menschik (32)
We Love 90s - Tomáš Menschik
© Archív
Od roku 1974, kdy jsem se narodil, jsem prodělal překotný hudební vývoj: Ve čtyřech letech jsem zbožňoval Karla Gotta a Boney M, v šesté třídě Elán, v osmé Depeche Mode. Pak jsem dalších deset let poslouchal takové ty podivnosti, zkrátka alternativu. Dnes si vybírám odkudkoli, jen tomu Gottovi už jsem na chuť nepřišel. V ″alternativní″ době jsem vystudoval němčinu na univerzitě v Olomouci, potom žurnalistiku v Praze. V roce 1997 jsem začal psát jako elév na regionální stránky pražské MF Dnes, roky jsem pracoval v Lidových novinách a dnes jsem redaktorem časopisu Týden. Věnuji se hlavně politice.

Michal Musil (34)
We Love 90s - Michal Musil
© Archív
Na počátku 90. let byl přemoudřelým dítětem studujícím filozofii a historii. Jeho tehdejší zájmy lze ve srovnání s vrstevníky považovat za zcela nepraktické a nudné, jistá suma encyklopedických znalostí mu však otevřela cestu do médií. Teprve tehdy začal konečně pomalu pronikat do normálního světa stejně starých; mostem se stala objevená náklonnost k alkoholu, kterou s sebou přinesla práce pro dva dnes již neexistující deníky. Rozšiřování obzorů pokračovalo i ve službách agentury PR Penguin a Lidových novin, nastoupená cesta se završila v časopise Týden a nakonec MF Dnes, kde zastává pozici zástupce šéfredaktora.

Ondřej Pravda (33)
We Love 90s - Ondřej Pravda
© Archív
Momentálně se živím jako projektový manažer. V 90. letech jsem dokončoval střední, (vy)studoval vysokou školu, civilně sloužil a pak začal pracovat. Díky Rock & Popu a rozšířeným možnostem sehnat muziku (dneska je to s internetem sranda) jsem se vrhnul na objevování jen tušených hudebních koutů - od grunge k triphopu, od abstraktní elektroniky k filmové hudbě Preisnera, od gotického rocku k ambientu nebo world music. A nejen to, i leccos mezi tím. A k tomu jsem zpětné dostudoval mnohého z historie - blues, Beatles, art-rock... Moje tajné lásky z 90. let jsou veškeré žádné, oblíbená byla jen Juliette Binochet.

Pavel Smutný (28)
We Love 90s - Pavel Smutný
© Archív
Co dělám teď? Uspokojuji svůj hudební snobismus na newmusic.cz a jinak se schovávám před krutým světem (tam venku)... na akademické půdě. Co jsem dělal v 90. letech? Devadesátá léta jsem z 50 procent prožil ve školních lavicích. Nejdříve jsem pobíhal na stadiónu, kde jsem dýchal na záda skupinkám běžců na 800m dráze. Poté jsem trénink svalů vyměnil za masáž mozku, provozoval na gymplu filmový klub a ve zbytku času se snažil pochopit, jak to všechno tady kolem funguje metodou pokus/omyl/omyl/sakra, zase omyl... Moje tajné lásky z 90. let jsou platonické - angličtinářka Alison, Winona Ryder, v hudbě pak Chesney Hawkes v létě 1991.

Karel Veselý (30)
We Love 90s - Karel Veselý
© Archív
Devadesátá léta jsem studoval na střední a následně vysoké škole. Teď se živím jako učitel na jazykové škole a čím dál podstatněji i hudební publicistikou, s níž jsem začal od roku 2001 na Novinky.cz. Aktuálně spolupracuji s musicserver.cz, týdeníkem Respektem, přílohou Reflexu Ex, rádiem Wave, časopisy HisVoice a Report, pro které pokrývám dění na scéně urban music, současné klubové hudbě, alternativní rocku a po zákoutích moderní hudební avantgardy a hudební teorie. Více najdete na momentálně maličko zanedbávaném blogu www.karlmuzziklab.blogspot.com.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: We Love 90s - rok 1996 (část III.) (03.01.2008 05:00)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1996 (část II.) (18.12.2007 05:00)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1996 (část I.) (11.12.2007 05:00)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1995 (část II.) (17.04.2007 05:00)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1995 (část I.) (03.04.2007 05:00)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1994 (část III.) (13.02.2007 05:00)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1994 (část II.) (30.01.2007 05:00)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1994 (část I.) (16.01.2007 05:00)
- Publicistika: Ti, kteří milují 90s (01.01.2007 21:58)
- Publicistika: We Love 90s - rok 1993 (část II.) (19.12.2006 07:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu