shop.musicserver.cz

We Love 90s - rok 1994 (část II.)

Vydáno: 30.01.2007 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Pojďte s námi zavzpomínat na nedávnou minulost. V pokračování seriálu "We Love 90s" zaostříme podruhé na rok 1994 a připomeneme si smrt Kurta Cobaina, album Beastie Boys "Ill Communication", bristolský trip hop, českou superskupinu BSP a reunion zbylých členů The Beatles.

We Love 90s
© facebook interpreta

Naše výpravy do minulé dekády pokračují druhým výletem do jejího čtvrtého roku. Stejně jako v díle prvním s námi zavzpomínejte na popkulturní fenomény z časů, kdy mnozí z vás zažívali dětství či dospívání. V druhém dílu našeho seriálu se podíváme do letopočtu, kdy byla zveřejněna první verze prohlížeče Netscape Navigator, Nelson Mandela se stal prezidentem Jihoafrické republiky a "Schindlerův seznam" vyhrál sedm Oscarů. A co se dělo v populární kultuře? Pojďte s námi zpět do devadesátých let.

Články věnované roku 1993 najdete zde - část první a druhá.

Cestovatelé časem:
B = Bourek, krasnej.net, Hype
JB = Honza Balušek
KV = Karel Veselý, Karl Muzzik Lab
LK = Luboš Kreč
ME = Michal Musil, MF Dnes
OP = Ondřej Pravda
PS = Pavel Smutný, New Music
TK = Tonda Kocábek, Radio 1
TM = Tomáš Menschik, Týden
V = Vít Čondák, Postcrap, New Music

Stručné profily jednotlivých autorů si můžete přečíst ZDE.

Smrt Kurta Cobaina

Kurt Cobain
© Universal

Frontman skupiny Nirvana se zastřelil ve svém domě v Seattle 5. dubna 1994. V emotivním dopise na rozloučenou fanouškům vzkázal, že je lepší "vyhořet než vyhasnout".

V: Škoda. Zrovna jsem si na něho začínal zvykat...

B: Někdo to napsal ve škole na tabuli.

JB: Ve vedlejší třídě na gymplu byla jedna poměrně pěkná spolužačka se strašně dlouhými vlasy a afektovaným vystupováním. Nosila tričko s Kurtem Cobainem, tak jsem ji jednou chtěl rozveselit tím povedeným vtipem, jak si Kurt vybírá v obchodě pistoli s tím, že si to ještě nechá projít hlavou, a ona to nějak neunesla a dlouze se rozbrečela s tím, jak ho milovala. Měla poslouchat Take That, z těch neumřel nikdo.

PS: Vidím to jak dnes. Celý den se těším na večerní díl "Twin Peaks", když před začátkem televizní hlasatelka (!) oznámila, že se Kurt zastřelil! Ten díl jsem si vůbec, ale vůbec neužil.

KV: Já zrovna šel na nějaký sklepní koncert a vzpomínám si, jak jsme s kamarádem cynicky konstatovali, že z marketingového hlediska to byl dobrý krok, protože "In Utero" už nebyla taková bomba jako "Nevermind". Druhý den ale pak hráli v rádiu "All Apologies" v unplugged verzi, která tehdy tuším vyšla dokonce jako singl, (dobrý timing!), a došlo mi to a byl jsem z toho dost naměkko.

TM: Ještě k těm tričkům. Tehdy to musel být byznys pro trhovce; mládež v Olomouci u nich nakupovala černobílého Cobaina na bílém triku. Asi po dvou týdnech ten hadřík měnil podobu, stávala se z něj vytahaná noční košile s nerozlišitelným bubákem. Cobain vlastně dopadl stejně jako kdysi Vinnetou.


Beastie Boys - Ill Communication

Beastie Boys
© EMI Music

Bělošská hiphopová skupina z New Yorku Beastie Boys doputovala v roce 1994 na vrchol amerického žebříčku a to hlavně díky hitu "Sabotage", který doprovázel originální videoklip.

KV: "Ill Communication" byla zásadní v tom, že Beastie Boys začali milovat (i) lidi, kteří normálně poslouchali rock. Beastie Boys jeli Lolapaloozu a hráli se na rockových stanicích, byli prostě hip hop pro všechny, kteří nechápali 2Paca a Wu Tang Clan. Ale samozřejmě i na dnešní poměry je to strašně chytrá deska, sice ne tolik originální a radikální jako ty dvě předchozí, ale tohle je "udělalo" pro mainstream. A nejen u nás.

OP: Já jsem byl pamětník první desky "Licenced To Ill", ze které hráli pár věcí v socialistickém Rytmu (bylo mi 14!) a které mě dostaly, protože takovou kombinaci kytar a rapu jsem předtím neslyšel. Takže když přišlo "Sure Shot", fajn, ale víc mě braly jejich jazzové úlety.

V: Takhle to zní vlastně hodně podobně jako vývoj The Prodigy, takže mi z toho vyplývá ponaučení, že k tomu, abyste se zalíbili rockovému publiku, stačí nasamplovaná kytara.

LK: Byli to Beastie Boys, kdo mi první otevřel dveře hip hopu. Z "Ill Communication" jsem měl nejradši právě "Sabotage", že tam jsou kytary... Když BB vydali o mnoho let později "Hello Nasty", v podstatě jsem byl zklamaný.

TM: Asi souhlasím se vším, co tu stojí. Jinak nemůžu sloužit. Tehdy je poslouchala moje holka, já je jenom registroval. Sám jsem jim přišel na chuť o mnoho let později.


Trip hop

Massive Attack
© EMI Music

Na začátku 90. let se v Bristolu zrodila specificky britská odpověď na americký hip hop. První vlna je spojována se jmény Massive Attack, Portishead a Tricky, pro něž byly typické rytmicky pomalé, zasněné a jazzem ovlivněné skladby.

V: Já mám podezření, že kdyby "Unfinished Sympathy" od Massive Attack nemělo tak netypický klip, tak že by trip hop vůbec nevznikl.

KV: Dobře, byla to asi spíš marketingová strategie než opravdový žánr. Jen toho nešťastného Trickyho jsem nikdy nepochopil. A to jsem se hodně snažil a několikrát úspěšně předstíral, že ho mám taky rád.

V: Já jsem to nemyslel až tak negativně, ale myslím, že kdyby "Unfinished Sympathy" nebyla taková pecka, tak by ty další skupiny vůbec nedostaly šanci. Na Trickyho deskách byla myslím nejlepší Martina a naopak nejhorší Tricky, takže když jste shodou okolností Tricky, tak vás to dost omezuje. Portishead byli (a jsou?) mnohem lepší, ale musel jsem si na ně dlouho zvykat. Rozhodně to nebyla skupina na první poslech, ale zvyknul jsem si.

B: Moje ségra byla v roce 1994 půl roku na ňáký stáži v Anglii a přivezla zpátky muziku, kterou tam poslouchali její anglický kámoši. A mezi nima byla první deska Portishead. Vybavuju si, jak jsem to poslouchal ve vlaku cestou ze Šumavy a byl sem z toho úplně hotovej.

TK: Jako vždycky jsem se k tomu dostal pozdě a baví mě to dodnes. Taky mě tenkrát přišlo zajímavý, jak to je nadgenerační. Pamatuju si, jak pěl ódy na Portishead třeba nebožtík J. I. Wünsch.

JB: Jakožto pro popaře šel trip hop okolo mně a nikdy jsem nepochopil, proč se tvrdí, že ta úžasná popina "Unfinished Sympathy" patří do stejného žánru jako zasnění Portishead.

OP: Mimochodem, znáte kapelu Mandalay? Slyšel jsem, že jejich CD "Instinct" někde v Rusku prezentovali jako další desku od Portishead, když dlouho nic nevydávali... Je to ale dost jiný.

V: Mandalay neznám, ale ono těch falešných desek Portishead je několik. Obíhala fáma o desce "Pearl", taky to bylo něco úplně jiného. Ostatně Portishead nic nevydali do teď. Ale prý pracují... atd.

PS: U nás v půjčovně CD měli právě tohle nové album "Pearl" a úplně mně to tehdy vyrazilo dech a nemohl jsem tomu uvěřit, že bych prošvihl novou desku své oblíbené kapely. Ale hned doma mi ten hlas zpěvačky přišel úplně jiný a díky internetu se dalo dohledat, že jde o podvrh a album kapely Mandalay. K něčemu to bylo dobré - objevil jsem tak kapelu z podobného ranku a za rok je náhodou potkal na vystoupení ve Virgin Megastoru v NYC... A fotku před tabulí vesnice Portishead jsem si po letech taky nemohl odpustit.

TM: Ty kapely měly jedinečný zvuk, takže bych jim nějaký zvláštní trade-mark klidně dopřál. Pamatujete, jak hráli Massive Attack ve Varech a pak v Praze? To už byly superhvězdy. Možná se pletu, ale od té doby se tady žádná "velká" kapela neprojevovala tak civilně.


BSP

Michal Pavlíček a Kamil Střihavka
© Jan Průša / musicserver.cz

Trojice ostřílených českých hudebníků Oto Balage, Kamil Střihavka a Michal Pavlíček se sešla v superskupině BSP Slavili úspěch hity "Země vzdálená" nebo "Holka čapni draka". Dodnes s tímto projektem koncertují.

KV: Nebyla "Země vzdálená" vysoko v nějaké evropské hitparádě? Oni to pak tuším nazpívali znovu anglicky.

TK: "Holka čapni draka" - to se mi úplně vykouřilo z hlavy. A jak to byl pěkně stupidní text...

JB: Náhodou už na první desce měli BSP moc dobrou prdu "I Don't Know", druhá deska je celá povedená, hlavně balady. "Země vzdálená" mi k srdci nikdy až tolik nepřirostla, ale "Cukrářskej učeň" a "Líbám tě černou" jo. Škoda, že teď už jen hrajou občas koncerty, kdyby radši konečně nahráli další album.

OP: Čekal jsem něco zajímavého kvůli Pavlíčkovi, ale byl jsem dost zklamaný, tak obyčejný, předvídatelný rock mě fakt nepotěšil, a naživo na loňském Sázavafestu jsem si říkal, jak to přijde, že to ty lidi pořád baví. I když je fakt, že i tam se mi zdálo, že to zas tak moc lidí právě nebaví.


Reunion The Beatles

The Beatles
© EMI Music

Dokumentární seriál a kolekci dosud nevydaného studiového materiálu The Beatles "Anthology" doplnily i dvě nové písně. Tři zbylí členové kapely a George Martin je stvořili z nedokončených skladeb Johna Lennona.

V: Možná bych jim uznal klip "Free As A Bird". Ten byl docela pěkně udělaný, ale bohužel zrovna s ním The Beatles vlastně neměli nic společného.

TK: Trapnost v praxi. I když ne tak velká jako třeba Queen s Rodgersem a teď ta "nová" deska. Ale klip se mi taky docela líbil.

JB: No dobře, asi v tom nějakou roli hrály i peníze. Jenže s tím byl spojený celý projekt "Anthology", který se i u nás vysílal s českými titulky a jako x-hodinový dokument neměl chybu. A jakkoli obě "nové" skladby "Free As A Bird" a "Real Love" nebyly kdovíjak super, videoklipy k nim super byly.

OP: Mně to přišlo jako důkaz růstu technologií a taky důkaz toho, že nebýt to ti slavní, tak po té skladbě neštěkne pes, což se dá vztáhnout na mnoho jiných věcí.

KV: TV dokument "Anthology" byl skvělý projekt, byl to snad jediný hudební dokument, který jsem v televizi sledoval se svým otcem. Bohužel, lidi kolem The Beatles mají pocit, že teď musí na každé Vánoce vymyslet nějaký další marketingový trhák s jejich jménem. Letošní mash-upová deska "LOVE" ještě ujde, bůhví co ale vymyslí za rok.

ME: Fakt to bylo tak hrozný? Jasně že se to dá těžko srovnávat s jejich původní tvorbou, ale uvážíte-li, že tahle skladba pronikla na rozhlasové stanice typu Radiožurnál a srovnáte to se zbytkem...

V: Hrozné možná ne, ale ty "nové" písničky mi připadaly nemastné-neslané a byly nejslabším článkem celého toho skoro-revivalu.

TM: Já nevím, Radiožurnál se mi zdá jako pokřivené měřítko. Dokážu si představit, kdo po tom projektu toužil nejvíc: vzhledem k tomu, že "brouci" jsou dávno za vodou nebo mrtví, tipoval bych předvánoční trh a vydavatelský plán.
Které písně si nejsilněji pamatujete z roku 1994?

Soundgarden
© Universal

Bourek:
Wet Wet Wet - "Love Is All Around" video)
Crash Test Dummies - "Mmm Mmm Mmm Mmm" (video)
Soungarden - "Black Hole Sun" (video)

Vít Čondák:
Petr Fiala - "Měsíc"! (A vlastně celá deska "Nečum a tleskej vol.2" mě bavila. Ani nevadilo, že už v době vydání zněla, jako by byla pět let stará, protože to všechno utáhly texty.)
Vanessa - "Alice" (a možná taky "Můžu tě nenávidět" s neuvěřitelným obratem "nenávist žhaví sperma"
Nine Inch Nails - "Closer" (video). (Věříte, že ve skutečnosti NIN zase tak moc neposlouchám?) Navíc bych měl asi přiznat, že tuhle písničku jsem poprvé slyšel až někdy později. Na MTV totiž tehdy asi měli trochu problém s tím textem "I wanna fuck you like an animal". Ale kdyby se vybíral i klip, tak bych musel dát Tom Petty: "Mary Jane's Last Dance" (video). Viděl jsem to jenom párkrát, ale opravdu jsem si ho zapamatoval, přestože písnička mě moc nebavila (no prostě "Dani California", že... To je přímo definice slova "morbidní".

Tonda Kocábek:
Ten klip se mi vybavil taky. Fialův "Měsíc" má ostatně taky moc pěknej klip. "Black Hole Sun" a "Mmm Mmm Mmm Mmm" si okamžitě vybavím taky. U těch CTD mě mimochodem děsně překvapilo, když jsem je pak později viděl na Jamu, že fakt nemaj jinou písničku, která by stála za řeč. A ještě k tomu verze Ala Yankovice je lepší. No a pak samo Beckův Lůzr.

Ondřej Pravda:
Asi taky ti Crash Test Dummies, "Crazy" od Aerosmith, "Streets Of Philadelphia" (video) od Bruce Springsteena - ale beru to z pohledu masáže v médiích, ne kvality.

Karel Veselý: "Streets Of Philadelphia" podle mě není vůbec špatná písnička, ačkoliv Springsteenovu přiznání, že chtěl udělat hiphopový track, moc nevěřím.

Luboš Kreč:
Soundgarden - "Black Hole Sun"
Nine Inch Nails - "Closer"
Ace Of Base - "Sign" (video). Bylo toho víc.

Pavel Smutný:
Wet Wet Wet - "Love Is All Around" (to se opravdu nedá zapomenout... patnáct týdnů na prvním místě UK hitparády?)
Soundtrack z filmu "Reality Bites" (Big Mountain, Lisa Loeb, U2 a mnoho dalších). I film patří do mých nesmrtelných nostalgických vzpomínek.
Vzpomínání na rok 1994 bude pokračovat v třetím díle, ve kterém si posvítíme na Becka a jeho hit "Loser", fenomén paintballu, českou verzi muzikálu "Jesus Christ Superstar", seriál "Akta X", festival Woodstock '94 a hit "Amerika" skupiny Lucie ke stejnojmennému filmu.

NÁZORY
  • Wet Wet Wtet (feferon, 30.01.2007 09:03) Reagovat

    Love is all around
    byla ta píseň opravdu tak nezapomenutelná?
    Udivuje mě že si ji vůbec nepamatuju.
    Že bych měl už předtím tak "dobrý" vkus, nebo to recenzenti vyčetli jen z UK hitparády?
    je mi jasné že ten refrén bude asi hrozně originální a hlavně chytlavý..

  • we w et wet (dirty mind, 30.01.2007 09:24) Reagovat

    navic moc lidi ani nevi, ze jde o cover jedne kapely ze 60s

  • 94 (kill file, 30.01.2007 11:30) Reagovat

    A co Kelly Family a Argema?

  • Proc je to tucny? (pebe, 30.01.2007 13:03) Reagovat

    Proc je celej clanek tucne? Ma to nejaky skryty smysl? Strasne to rusi...

  • cobain (sarcophagus, 30.01.2007 15:22) Reagovat

    tenkrát sem byl totální popař. pamatuju si jak mě spolužáci poučováli na základce o Nirvaně a na toaletě bylo velkými písmeny napsáno jeho jméno a roky života, jak u nějakého známého spisovatele z učebnice. ten dojemnej kult Nirvany je zajímavější než samotná hudba.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Video: Beth Gibbons z Portishead chystá sólovku. V klipu k debutovému singlu "Floating On A Moment" reflektuje své obavy a pocity (09.02.2024 16:55)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu