shop.musicserver.cz

Stádlecký rockový most

Vydáno: 27.07.2000 05:00 v sekci Naživo - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Festival Stádlecký rockový most zapsal o minulém víkendu do své historie čtvrtý ročník. K vidění a slyšení však nebyla jenom Mńága a Žďorp nebo Divokej Bill, ale také celá řada zatím neznámých, přesto kvalitních kapel.

Obec Stádlec leží u řeky Lužnice, asi 20 kilometrů od Tábora. Tým nadšenců, v čele s Františkem Švadlenou, tady před pár lety založil tradici letních rockových festivalů. Možná si kdysi mnozí klepali na čelo, ale letošní čtvrtý ročník potvrdil, že podobná akce má (při kvalitní organizace) své místo i v obci s osmi stovkami obyvatel.

Stádlec2
© facebook interpreta
Největším tahákem festivalu, který se odehrával na fotbalovém hřišti zdejší Tělovýchovné jednoty, byla skupina Mňága a Žďorp. Hned za ní pak Divokej Bill, který zde vystupoval již loni. Tehdy ovšem ještě nikdo netušil, že této skupině vyjde za rok debutové album.

Celý program byl zahájen v sobotu krátce po čtvrté hodině odpolední a po úvodním ladění se jako první představila čtyřčlenná skupina Liquére! Kluci byli v naprosté pohodě a tak předvedli poměrně zajímavý hudební program. Přestože je střízlivé publikum neodměnilo takovými ovacemi jako o pár hodin později některé mnohem slabší účastníky sobotního odpoledne, udělali na mne velmi dobrý dojem. Už úvodní písnička "Poletíme" přinesla značné oživení. Dynamický lidový rock s houslovým doprovodem. Za pár let je možná uvidíme i na větších akcích, ovšem pokud budou mít štěstí. Doporučil bych lehce zapracovat na aranžmá, zatím totiž trochu připomínají mediální začátky skupiny Tři sestry.

Krátce po sedmnácté hodině se objevila skupina Volant z Pardubic. Obdobná partička, která však přidala trochu více na melodičnosti. Zpěvák nastoupil v policejní košili a svým pohybem po pódiu dal nepřímo najevo, že se kdysi zhlédl ve skupině AC/DC. Názvy písní byly velmi zajímavé. Tak například "Lysá nad Labem" nebo "Pardubice Louny-město pro blbouny".

Stejně pozoruhodná byla i další formace. Jmenuje se In Public Ill a pochází ze Strašic. Nejvýraznější částí jejího vystoupení však byly jen humorné vložky zpěváka, který každou novou skladbu uváděl jako "totální sračku" (dámy prominou) a na konci vystoupení předvedl částečný striptýz. Zaujaly písničky "Noční město" a "Je ti do breku".

V devatenáct hodin se objevila skupina Nahoru po schodišti dolů band, která podle mne předvedla nejslabší výkon ze všech zúčastněných. Světlou stránkou jejich vystoupení byla jen písnička "Disko", jinak jsem měl pocit, že by se její členové lépe cítili v osmdesátých letech. Alkoholem posilněnému publiku to však nevadilo a tak se formace, stejně jako její předchůdce, musela na pódium vrátit s přídavkem.

V té době se na travnaté ploše fotbalového stadiónu TJ Sokol Stádlec objevil automobil členů skupiny Divokej Bill a řada fanoušků kolem něj okamžitě vytvořila nepropustnou hráz. Tím se posunul i náš domluvený rozhovor.

Zato mi však hlavní pořadatel, František Švadlena, sdělil, že očekává účast šesti stovek lidí. "Měli jsme problémy s jednou autobusovou linkou. Na plakátech jsme zveřejnili termín jejího odjezdu z Tábora, ale autobus nakonec nejel", zmínil se o nejpalčivějším problému. Nutno však dodat, že návštěvnost festivalu nakonec překročila očekávání a před půlnocí bylo prodáno přes 700 vstupenek.

Stádlec2
© facebook interpreta
Divokej Bill rozpoutal svoji show po dvacát0 hodině a ačkoliv je ten večer čekalo ještě jedno vystoupení v dalekých Poděbradech, předvedli, alespoň do té chvíle, jednoznačně nejlepší a nejdynamičtější vystoupení. Všechny písničky známé z jejich desky "Propustka do pekel" a důkaz, že kluci jsou opravdu v pohodě. Pohybem po pódiu, sebevědomým projevem a totální hudební přímočarostí dokázali, že jsou mistry živých vystoupení.

Těžkou pozici měla skupina Peshata, která nastoupila okolo půl desáté a měla rozjetému publiku, jež mezitím zaplnilo taneční parket, prodloužit extatické stavy způsobené vystoupením Divokého Billa a zároveň připravit půdu pro Mňágu a Žďorp. Pravou festivalovou atmosféru však kluci udrželi. V porovnání s ostatními předvedli kvalitní show a zároveň se hudebním stylem trochu odlišili od ostatních. Velmi kvalitní rocková muzika.

Obecenstvo vydrželo tančit až do konce jejich vystoupení. Čtyřicet pět minut pak trvalo, než se tím správným způsobem připravilo vystoupení největší hvězdy večera. Dlouho vyvolávaná Mńága přilákala množství posluchačů, kteří produkci ostatních v klidu oželeli a objevili se až před avizovaným vystoupením kluků z Valmezu.

Petr Fiala a jeho kamarádi sice nepředvedli tak dravý výstup jako Divokej Bill (to se od nich ani nedá čekat), ale díky jejich hudbě, která láká celé generace, zanechali nezapomenutelný dojem. Své osmdesátiminutové vystoupení otevřeli písničkou "Chceš mě? Chci tě!". Pak už následovala várka největších hitů. Od samého začátku si však publikum přálo slyšet jedinou písničku: "Hodinový hotel". Dočkali se až v přídavku. V jednu hodinu třicet minut po půlnoci koncertní vystoupení Mńágy a Žďorp skončilo.

Namísto důstojného čekání se obecenstvo z valné části rozprchlo. "Hvězda večera je pryč, jdeme domů", řekla si většina. Pardubická Vypsaná fixa tak měla poněkud těžší pozici, protože ani zbytek davu se už nehodlal oddávat požitkům hudebního rázu. Kluci přesto předvedli kvalitní výstup a některé ze skladeb by, i přes stylovou odlišnost, mohly konkurovat největší hvězdě večera.

To nejlepší bylo pryč a tak na posledního účinkujícího, skupinu Pesticide, obecenstvo nezbylo. Přišlo ale o mnoho, protože tahle parta byla velmi dobrá. Odvedla kvalitní výkon a o pár hodin dříve by se dočkala mnohem výraznějšího aplausu.

Ačkoliv zbylo na konci programu na trávníku fotbalového stadionu ve Stádlci jen několik stanů s festivalovými nocležníky, bude ojedinělá akce hodnocena převážně pozitivně. Množství kvalitních interpretů, slušná návštěva, převážně nekonfliktní chování "ostrých rockerů" a velmi dobře zajištěná organizace. Tohle všechno jsou klady, které menší problémy s občerstvením nikdy nemohou přebít.

Všem, kteří se na zajištění akce podíleli patří veliký dík. V tomto kraji se podobných událostí nekoná mnoho. O to více se budu těšit na další ročník. A myslím, že nebudu sám.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: "Zapalte pod kotlem a ať se dostaneme do varu!" Divokej Bill završil oslavy 25 let ve vyprodané O2 areně (20.01.2024 21:39)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)
- Naživo: Mlčenlivá Mňága a Žďorp hrála v Praze o sto šest (21.12.2023 10:14)
- Video: Mňága a Žďorp po dvaceti letech natočila klip k písni "Nic složitýho". Hlavní role obsadili dva skalní fanoušci (02.11.2023 08:15)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)
- Naživo: Vypsaná fiXa po dvaceti letech potřetí přehrála album "Bestiálně šťastní" a pokřtila speciálně vydaný vinyl (26.08.2023 09:05)
- Nové desky 33/2023 - od Birdy přes Hoziera po Jona Batisteho (23.08.2023 18:45)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Naživo: Je to v háji. I třetí den Colours Of Ostrava přišel o svou největší hvězdu (22.07.2023 15:38)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu