Úplně obyčejná muzika. Ale úplně

13.09.2006 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Melodických punkero-hácéčkářů jsou spousty. Jedněmi z nich jsou také američtí Taking Back Sunday, jimž letos na jaře vyšla nová deska "Louder Now". Kdo by čekal, že se mu jejím prostřednictvím dostane výjimečný zážitek, ten je ovšem na omylu.
5/10

Taking Back Sunday - Louder Now

Skladby: What It Feels Like To Be A Ghost, Liar (It Takes One To Know One), MakeDamnSure, Up Against (Blackout), My Blue Heaven, Twenty-Twenty Surgery, Spin, Divine Intervention, Miami, Error Operator, I'll Let You Live
Celkový čas: 41:07
Vydavatel: Warner Music
Není tomu dlouho, co jsem psal recenzi na album "If Only You Were Lonely" americké party Hawthorne Heights. Už tehdy jsem zmínil, že shodou okolností mně současně s tímto CD přišla také novinka Taking Back Sunday "Louder Now". Ty desky jsou vesměs zaměnitelné, s odstupem času si říkám, že kdybyste mi udělali mix obou nahrávek, dost možná bych nerozpoznal, který song je od TBS a který od HH. Základní poznávací znamení jsou totiž stejná v obou případech, a to i v těch mimohudebních sférách: partička mladých, z puberty nedávno odrostlých skoro-intelektuálů, milovníci punku, HC a popu zároveň, úspěšní za oceánem, přímočarost, takový nepříliš charismatický vokál. Pro někoho málo, pro jiného akorát.

O deskách, jako je "Louder Now", se píše nepříliš dobře. Takových totiž vycházejí desítky ročně. Jejich diagnóza je následující - poslouchá se to vcelku bezproblémově, většinou to má pěknou melodii, rytmika poskakuje jako rarášek, v pravou chvíli ale, jak velí tradice, všechno ztichne a nastoupí klid, zpěvák si pisklavým hlasem něco veršuje, nemůžete ho nemít rádi, ale těžko ho milovat. Nápadů to ovšem má stejně jako Honza Nedvěd nad počítačem. Takže moc ne. A to mě štve na těchto melo-HC-punkových partách nejvíc. Sázejí na zálibu posluchačů v žánru, naprosto rezignují na nějakou svébytnost. Pravda, možná ani nejsou schopni cosi jako osobní ksicht či zvláštní kouzlo vykreslit, ale na tom nesejde.

Nechci a nebudu jmenovat, která písnička je lepší a která horší, jak se mi v oné líbí refrén a v další zase přechod mezi riffy. Celkově je totiž "Louder Now" veskrze obyčejná rocková placka, již si takřka určitě nikdy víc nepustím. Je to zcela bezpohlavní, taková měňavka, která je dobrá pro kluky i holky od dvanácti do dvaceti, a to maximálně. Taking Back Sunday vám projdou hlavou stejně jako hamburger trávicím ústrojím: pravděpodobně se nepozvracíte, hlad to zasytí, ale olizovat se nebudete. Oboje - jak karbanátek v housce, tak TBS - jsou produktem téhož - zrychlené doby, v níž jsou neoriginalita a pouhá řemeslnost brány jako dostatečná kvalita.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY