shop.musicserver.cz

Guns N' Roses zdaleka neklepou na bránu zapomnění

Vydáno: 14.06.2006 10:30 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

V úterý 13. června přijela do pražské Sazka Areny slavná skupina. Guns N' Roses. Není mnoho kapel, o kterých by se pořád mluvilo, i když už řadu let nevydaly žádnou desku a pouze ji slibují. Teď to ale vypadá, že by "Chinese Democracy" vskutku mohlo vyjít. Koncert naznačil, že by to album nemuselo být vůbec špatné. Více v naší reportáži.

Guns N' Roses
© facebook interpreta
Bylo půl osmé, u stánku operátora vyhrávali dva dreadovatí chlapíci kytarové linky Red Hot Chili Peppers, hostesky rozdávaly všelijaké letáky. Stáli jsme kousek od vrat areálu Sazka Areny, když kolega řekl: "Já tomu stejně pořád nevěřím, že přijedou. V tom bude ještě nějaká bota!" Pravděpodobně nebyl jediný, kdo tomu, že dorazí Axl Rose, uvěřil až ve chvíli, kdy zrzavý frontman stanul na pódiu. Pokud to tedy nebyl jeho zdařilý dvojník. Přeci jenom těch deset let slibů, jak už zaručeně vyjde "Chinese Democracy", je trochu moc i na nezvykle věrné fanoušky Guns N' Roses. Jestli ale někdy existoval důvod, aby lidé věřili, že kapela vstane z popela a čínskou demokracii vskutku zrealizuje, tak je to letošní turné. Stejně jako na jiných zastávkách i v Praze Guns N' Roses potvrdili, že jsou skupinou nejen životaschopnou, ale také (opět) dobrou. I když pár chybiček by se našlo...

Avenged Sevenfold
© facebook interpreta
Zvláštní věc. Na plakátech stálo, že koncert začne v osm večer. V Sazka Areně že dokonce už ve čtvrt na osm. Nakonec platil původní termín, ačkoli na podobně velkých show se na dochvilnost sází jen málokdy. Halu vprostřed sluncem zalitých Vysočan rozburáceli kalifornští Avenged Sevenfold. Patřičně potetovaná pětice sice neměla mnoho času, snad nějakých dvacet minut, ale to jí stačilo, aby ukázala, kde jsou její silná i slabá místa. Podobně jako aktuální deska "City Of Evil" i párpísňový set trpěl megalomanskou instrumentací. Chlubit se jako předkapela, že umím pořádně pisklavá glamrocková sóla, to chce buď hodně odvahy, anebo spíše nedostatek soudnosti. Přitom A7X (anglická zkratka názvu skupiny) umějí svoje metalcoreové kořeny parádně spojit s hardrockovou pompézností, což na druhou stranu dokázali i v Sazce. Typově se každopádně tahle parta, jménem svým i pseudonymy členů odkazující k církvi, hodí ke Guns N' Roses náramně.

Sebastian Bach
© facebook interpreta
Když skončili Avenged Sevenfold, nastala asi půlhodinová pauza a bohužel nebyla ten večer poslední. Čekalo se na druhý support - Sebastiana Bacha, někdejšího frontmana Skid Row. Blonďatý rocker dostal prostoru na rozdíl od A7X možná až moc. Hřívou házel jedna radost, všechno podle něj bylo fucking, zpíval skvěle jako za mlada, ale nějak to drhlo. Nastoupil na jeviště ve čtvrt na deset a hrál skoro hodinu, přičemž stihl jak novinky ("Stuck Inside"), tak starší věci "Here I Am" či "Youth Gone Wild". Byla to poctivá smršť, tu připomínala klasický heavy metal á la Iron Maiden, tu přeci jen progresivnější projekty nebo čistý hardrock. Problém nebyl ani tak v produkci Bacha, které v podstatě nebylo co vytknout (krom toho, že se jedná o sice o pořádně valivou, leč nijak originální tvorbu), ale v lidech. V deset hodin, po dvou předehrách už měla většina návštěvníků chuť na Guns N' Roses, nikoli na další a další v zásadě tuctové vypalovačky. Ne náhodou bylo v závěru Bachova vystoupení solidně zaplněné spodní foyer, kde se vysílal fotbal Chorvatsko - Brazílie.

Axl Rose
© facebook interpreta
Nejhorší část večera ale na Sazka Arenu teprve čekala. Přestavba pódia, vnadění a kdoví co ještě. To všechno trvalo více než hodinu, takže Axl Rose se Praze ukázal až ve čtvrt na dvanáct. A to bylo dost pozdě, pokud někdo chodí do práce. Více jak dvouhodinový koncert totiž skončil až po půl druhé. Ale k tomu později. Podobně jako na britském Download Festivalu kapela začala s klasikou "Welcome To The Jungle". Teatrální libůstky ze stadionů zůstaly: jednou vyprskly ohňostroje, jindy zase šlehaly plameny. Velká show tedy Guns N' Roses zůstala. Přibyl ale jiný Axl: za ta léta zřejmě občas pracoval se svým hlasem, takže jeho živý projev zněl o poznání lépe, studiověji a čistěji, než jak jej mohou fandové znát ze záznamů z první poloviny 90. let. Co naopak ubylo, jsou elastické trenýrky a Charlese Manson. Ano, Axl Rose celý večer odskákal a odběhal v džínách, ke kterým střídal tričko s košilí, ale pověstné vyhrnuté elastické šortky ani tričko s obrazem vraha Charlese Mansona nenavlékl.

Izzy Stradlin
© facebook interpreta
Pro ledaskoho mohlo být také zklamáním, že nejvíc materiálu, který Guns N' Roses zahráli, bylo z "Appetite For Destruction", nikoli z některého "Use Your Illusion". Druhá zazněla "It's So Easy", pak "Mr. Brownstone". Co k tomu Rose vede, těžko posoudit, ale úplně mizerná volba to není, protože ze slavného skoro-debutového alba leader vybral převážně ty ostřejší kousky, které navíc dostaly lehce modernější, progresivnější sound. Vzhledem k tomu, že ovšem došlo i na terminátorovskou "You Could Be Mind" či do reggae šouplou "Knockin' On Heaven's Door", spokojen mohl být každý. Největším překvapením nicméně byly tracky, jež by se měly objevit na "Chinese Democracy" - suverénně zapůsobila především tutová hitovka "Better", která vlezla pod kůži už po prvním poslechu. Ale ani "IRS", ani "The Blues" neudělaly ostudu a naznačily, že pokud album skutečně vyjde, mohlo by stát přinejmenším za pár měsíců čekání. Když jsme u těch překvapení, dalším byla účast Izzyho Stradlina (spolu s Dizzy Reedem a Rosem člena původních Guns N' Roses), jenž se ke kapele připojil na závěr koncertu. A dobrým deseti tisícům fanoušků s Axlem zapěl i Sebastian Bach, střihli si společně "My Michelle".

Robin Finck
© facebook interpreta
Koncert měl ale také svoje vady. V kapele hrají tři kytaristé, jedním z nich je i věhlasný Robin Finck, který patřil do koncertní sestavy Nine Inch Nails. Axl Rose jako by chtěl všem škarohlídům dokázat, že Gáni jsou i bez Slashe dobří, a nechával kytaristy postupně kouzlit opulentní sóla v kuželu záře reflektorů. Stejně tak se dočkal i klávesista Reed či bubeník. A to byla hlavní rána konzistenci koncertu, jenž těmito předěly trpěl. Když pak Finck brnkal artrockovou momentku i v půl druhé v rámci přídavků, zdálo se to už jako svého druhu výsměch. Podivně působilo také to, že Axl každou možnou chvíli zabíhal do zákulisí, třeba i jen na pár vteřin (aby se napil nebo vydýchal?), což bylo v ostrém protikladu k dojmu, jímž na pódiu působil: že se skvěle baví, užívá si ten večer a je mu v podstatě jedno, zda jsou s ním lidé za jedno.

Když Sazka Arenou znělo sborové "I Am Not Knocking On Heaven's Door!", uvědomil jsem si, že ani Guns N' Roses nepatří do kolonky "přežité legendy". Že pořád dokáží strhnout. Kdyby celá show skončila (začala) o hodinu dřív a nebyla zbytečně rozkouskovaná instrumentálními exhibicemi a častými pauzami na přestavby, zasloužila by takřka absolutní hodnocení. Jelikož se ale na kdyby nehraje, zůstaneme u toho, že Guns N' Roses se do Prahy vrátili prostě skvěle, byť ne dokonale.

Guns N' Roses, Sebastian Bach, Avenged Sevenfold, Sazka Arena, Praha, 13.6.200

NÁZORY
  • george manson? (rln, 14.06.2006 11:22) Reagovat

    Ma to byt charles manson.

  • Manson (Já, 14.06.2006 11:27) Reagovat

    Manson se jmenuje Charles

  • zmrazený úsmev ... (Katka, 14.06.2006 11:58) Reagovat

    Milujem Guns N´Roses a vedela som, že po 14 rokoch odkedy boli naposledy v Prahe /ak sa dobre pamatam :)/, že to proste bude INE, všetko by som "odpustila" ale to nepochopiteľné a zbytočne dlhé čakanie na Axla mi dooosť výrazne pokazilo celý dojem. Hudba bola úžasná, Axel jednoducho zostarol, ale ... odchádzala som so zmrazeným úsmevom na tvári ...

  • Autor clanku je divny... (axl, 14.06.2006 12:06) Reagovat

    Bohuzel musim rict ze autor clanku toho moc o GNR nevi...Ma tam spousta chyb, ale nemam cas je tu psat. Koncert byl uplne skvely, Axluv zpev dobry jak nikdy predtim a nova skupina uplne super, zvlaste kytarista Bumblefoot je opravdovy kytarovy virtuos. A to ze jsme cekali neco malo pres hodinu je jeste oproti jinym koncertum GNR malo!!!!

  • Dustojne pokracovani GNR... (Chomlot, 14.06.2006 13:06) Reagovat

    Tak asi takhle:
    Celkove to byla bomba. Axl lepsi nez kdy pred tim - tri spickovi kytaristi taky parada (zvlaste instrumentalni "Don't Cry" od Bumblefoota byla pecka).
    S. Bach (nebo Skid Row) byl taky dobrej - metalisti usirali blahem.
    A7X byli zoufali! Ackoliv jejich posledni deska je super, koncert byla bida. Hrat neumej a zvuk meli prisernej (desnej bordel). Jedinou slusnou vec (asi celkem z 5) bylo paradoxne "Rice" od Pantery.
    Cekani bylo naprd, ale dojem mi to nepokazilo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: V klipu "Cosmic" od Avenged Sevenfold se Smrtka vydává na pořádný trip (26.03.2024 17:29)
- Video: Sebastian Bach se po deseti letech vrací. Klip k chytlavé písni "What Do I Got To Lose?" vám dá přesně to, co čekáte (14.12.2023 09:28)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Video: Avenged Sevenfold natočili k singlu "Mattel" vlastní surovou variaci na Barbie (23.09.2023 14:33)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Audio: Guns N'Roses vydali osvěženou verzi hitu "November Rain" (06.11.2022 14:26)
- V listopadu vyjdou očekávané reedice alb "Use Your Illusion I & II" od Guns N' Roses (23.09.2022 12:51)
- Naživo: Skvělí Guns N’ Roses jeli v Praze jako neúnavná mašina přes tři hodiny (19.06.2022 19:57)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park Imagine Dragons U2
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu