Pomalé pohyby pana Šedého nejsou nudné

12.05.2006 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Koncert Davida Graye zachycený na DVD "Live In Slow Motion" je navzdory jménu interpreta a názvu nosiče překrásný. V naší recenzi si můžete přečíst, proč je DVD správnou volbou pro milovníky pomalých písní, jež uhranou svou podmanivou atmosférou. Navíc je DVD vyvedeno v nadmíru vysoké kvalitě.
8/10

David Gray - Live In Slow Motion

Skladby: Alibi, The One I Love, Nos Da Cariad, My Oh My, Sail Away, Disappearing World, Lately, Please Forgive Me, Nightblindness, Ain't No Love, Hospital Food, Baltimore, Now And Always, Silver Lining, Freedom, Shine, This Year's Love, Babylon, Friday I'm In Love
Celkový čas: asi 140 minut
Vydavatel: Warner Music
David Gray, stejně jako třeba Damien Rice nebo James Blunt, nezdá se býti typickým prototypem bořitele hitparád, i když v prodejnosti desek není žádný amatér. O co méně je skandální, o to více jsou jeho písničky zadumané a skrývající bohatý vnitřní život. Pomalá tempa, všední každodenní dramata a city - až by se jeden bál jít na Grayův koncert, že tam usne, protože si nezatančí a nenabudí jej bombastická pódiová akce. Ale pozor, jak dokazuje DVD "Live In Slow Motion", nemusí být pomalost a převládající poklid překážkou kvalitního vystoupení.

Dobrý koncert se na DVD dá odstřelit špatným provedením záznamu, ale to není náš případ. Režisérovi Hamishi Hamiltonovi a jeho týmu se totiž povedlo dosáhnout toho nejdůležitějšího: sladit obsah a jeho prezentaci divákovi do perfektní harmonie. Největší devizou disku je naprostá souhra písní, obrazu, barev, zvuků, menu, bonusů a bůhvíčeho ještě. David Gray není buldozérem pompéznosti, vystupuje neokázale a spravedlivě střídá ve svých pomalých písních kytary s klavírem, ale přesto nemáte pocit, že by se diváci v londýnské Hammersmith Apollo v prosinci 2005 nudili.

V seznamu písniček (jenž je postaven především na těch z posledního studiového počinu "Life In Slow Motion") jsou snad jen dvě tři, kde se kapela rozjede do rychlejších temp, a na samotný závěr přidal Gray coververzi "Friday I'm In Love" od The Cure! Výborný zvuk se projevuje zejména u perkusí a vůbec nejlepší je violoncello, které celý zvuk koncertu nádherně změkčuje. U "Sail Away" se v zadních reproduktorech velmi pěkně dají slyšet sborově zpívající diváci. Kamera je decentní a libuje si v detailech a polodetailech, pódium se koupe v teplých křídových odstínech a zadní projekce také staví spíše na barvě a náladě než na rychlých klipech.

Kromě obligátního minidokumentu (Jak se natáčela deska "Life In Slow Motion"), jsou v bonusech uvedeny tři fantastické videoklipy právě ze zatím posledního alba, "The One I Love", "Hospital Food" a "Alibi". Obzvláště posledně jmenovaný diváka doslova přimrazí - pokud jste životní příběh v jedné písničce neviděli, vřele doporučuji, je to minimálně jeden z klipů roku. Abych to tedy shrnul: krásné písničky, jímavý hlas zpěváka, skvělé zpracování. To vše je takové britské a v dokonale vyvážené harmonii.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY